ING BeleggersBarometer: Dip in beleggersvertrouwen door lage beursverwachting

Ruime meerderheid beleggers verwacht harde Brexit 

De ING BeleggersBarometer toont een scherpe daling ten opzichte vorige maand (129) en komt in augustus uit op 105 punten, de laagste stand sinds januari 2019. Oorzaak van deze daling is de negatieve verwachting met betrekking tot de AEX voor de komende maanden. Ook hebben de beleggers minder vertrouwen in de algemene economische situatie in Nederland en verwachten zij een daling in hun eigen beleggingsportefeuille. Voor het eerst in jaren verwacht het grootste deel van de beleggers (41%) dat de AEX de komende tijd zal dalen. De AEX-voorspelling voor november luidt 537 punten, beduidend lager dan de stand van 570 die de beleggers voor oktober verwachtten.

41% van de Nederlandse beleggers verwacht dat de AEX de komende 3 maanden gaat dalen. Dit is significant meer dan een maand eerder (19%). Dit is terug te zien in het feit dat bijna een derde van de beleggers (32%) het een slechte tijd vindt om te beleggen in risicovolle sectoren. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Beleggers zijn blijkbaar erg geschrokken van de stevige daling van aandelenkoersen begin augustus. Al bestaat de beleggersportefeuille nog steeds voornamelijk uit aandelen en beleggingsfondsen, een kwart van de beleggers vindt het een goede tijd om te beleggen in obligaties. We zien in het onderzoek een toename van beleggen in obligaties van 7 procentpunten ten opzichte van juli. In mijn ogen is dat bijzonder, omdat de rentes op obligaties naar dieptepunten zijn gezakt met de Duitse 10 jaars rente op minus 0,7%.”

INGA0958_Grafiek_mei_2019_540pix_tcm162-178256.jpg
  • jpg

Meningen verdeeld over inflatieplan ECB

Een kleine meerderheid (58%) van de ondervraagden uit begrip voor het plan van de Europese Centrale Bank (ECB) om de inflatie te laten stijgen tot 2%. Ruim 4 op de 10 beleggers heeft hier geen begrip voor. De meningen zijn dan ook verdeeld over het effect van een lage inflatie: waar 38% denkt dat een lage inflatie ongezond is voor de economie en dus moet worden aangepakt, ziet 36% een lage inflatie niet als een probleem. Een meerderheid van de beleggers (53%) vindt belastingverlaging voor consumenten de beste manier om de inflatie te laten stijgen. Dat de ECB-inspanningen leiden tot hogere aandelenkoersen en huizenprijzen, vindt 48% van de beleggers gevaarlijk. Zij vrezen dat dit beleid leidt tot ‘bubbels’ voor prijzen van aandelen en vastgoed.

Beleggers verwachten harde Brexit

“Zeer actueel zijn de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk rond de brexit. Een meerderheid van der beleggers (61%) schat de kans hoog in dat er een harde brexit komt. Bijna twee derde van de beleggers (63%) vindt Boris Johnson als premier van het Verenigd Koninkrijk geen goede zaak. Dit leidt er echter niet toe dat beleggers (83%) hun portefeuille hebben aangepast of van plan zijn om dit te doen”, aldus Homan.

Forum voor Democratie verliest steun

Het politieke jaar gaat volgende week weer van start. Mochten er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn, dan kan de VVD met 22% op de meeste steun van de beleggers rekenen. De steun voor Forum voor Democratie neemt af: waar in mei nog 18% van de beleggers op FvD zou stemmen, is dit nu nog maar 10%. Het rapportcijfer voor het sociaaleconomisch beleid van het kabinet blijft met een 5,9 stabiel. Terwijl 29% van de beleggers vindt dat de overheid voldoende doet om economische groei te creëren, is 22% het daarmee oneens.

Citaten

Beleggers zijn blijkbaar erg geschrokken van de stevige daling van aandelenkoersen begin augustus. Al bestaat de beleggersportefeuille nog steeds voornamelijk uit aandelen en beleggingsfondsen, een kwart van de beleggers vindt het een goede tijd om te beleggen in obligaties. We zien in het onderzoek een toename van beleggen in obligaties van 7 procentpunten ten opzichte van juli. In mijn ogen is dat bijzonder, omdat de rentes op obligaties naar dieptepunten zijn gezakt met de Duitse 10 jaars rente op minus 0,7%. Bob Homan - hoofd ING Investment Office
Zeer actueel zijn de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk rond de brexit. Een meerderheid van der beleggers (61%) schat de kans hoog in dat er een harde brexit komt. Bijna twee derde van de beleggers (63%) vindt Boris Johnson als premier van het Verenigd Koninkrijk geen goede zaak. Dit leidt er echter niet toe dat beleggers (83%) hun portefeuille hebben aangepast of van plan zijn om dit te doen. Bob Homan - hoofd ING Investment Office

Contact voor de media

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL