Duurzaamheidsfonds ING investeert in Nederlands vooruitstrevend circulair bedrijf Black Bear

ING investeert meerdere miljoenen euro’s in Black Bear, een circulair bedrijf uit het Limburgse Nederweert dat gebruikte auto- en vrachtwagenbanden verwerkt tot grondstoffen voor nieuwe producten. Dit is een nieuwe investering van het eerder dit jaar opgerichte fonds Sustainable Investments van ING. Het fonds heeft € 100 miljoen beschikbaar om te investeren in bedrijven die met hun activiteiten een positieve invloed hebben op het milieu.

Black Bear gebruikt oude autobanden om carbon black mee te maken. Dat is een grond- en kleurstof die kan worden gebruikt voor het maken van onder meer plastic, coatings en inkt. Carbon black wordt doorgaans geproduceerd uit aardolie, waarbij het broeikasgas CO2 vrijkomt. Bij de methode van Black Bear komt er geen CO2 vrij. Black Bear is een van de twee Nederlandse bedrijven op de Global Cleantech 100 ranglijst voor wereldwijd meest innovatieve duurzame bedrijven.

“Het is heel bijzonder dat Black Bear in staat is om van oude banden een zeer hoogwaardig product te maken dat een vervuilende grondstof kan vervangen. Tijdens dat proces winnen ze ook nog eens energie wat betekent dat het productieproces zeer energie-efficiënt is”, zegt Mark Weustink van ING Sustainable Investments. “Black Bear brengt met haar vooruitstrevende circulaire model een duurzame verandering teweeg en heeft inmiddels enkele grote bedrijven als klant, zoals AkzoNobel.”

Naast ING zijn andere investeerders betrokken zoals de Nederlandse private equity firma’s Social Impact Ventures en 5Square, en de Siam Cement Group (SCG), een strategische investeerder uit Thailand. ING en de andere investeerders doen investeringen van gelijke omvang. Het totale investeringsbedrag is € 11 miljoen. Het geld is bedoeld om de Nederlandse fabriek verder te verbeteren en voor het ondersteunen van de groeistrategie om nu meerdere fabrieken van Black Bear te openen in het buitenland, onder meer in Duitsland, het VK, de VS en Azië.

“ING als strategische partner brengt een enorme kennis en know-how mee om ons te helpen onze visie te realiseren om oude auto autobanden te transformeren in een economische kans met verstrekkende voordelen voor het milieu,” zegt Martijn Lopes Cardozo, CEO van Black Bear. “Niet alleen helpt de kapitaalinvestering van ING in het accelereren van de uitrol van onze Tire to Carbon Black-technologie, maar ook het feit dat een vooraanstaande bancaire marktleider als ING haar vertrouwen afgeeft over het werk van Black Bear is een cruciale validatie die helpt om de verdere investeringen te verkrijgen die nodig zijn om deze oplossing wereldwijd toe te kunnen passen.”

ING heeft het fonds Sustainable Investments in januari opgericht als onderdeel van de duurzaamheidsstrategie waarmee de bank bedrijfsactiviteiten wil ondersteunen op gebieden als de energietransitie, de circulaire economie en schoonwatervoorziening. Het fonds richt zich op zogeheten scale-ups; bedrijven die nog niet aan alle criteria van een uitgebreide bankfinanciering voldoen. Daarbij beschikt het fonds over een breed spectrum aan financieringsmogelijkheden om bedrijven het best het helpen bij hun duurzame groei

Het doel van ING is om haar funding (kapitaalverstrekking) aan bedrijven en sectoren die helpen de opwarming van de aarde onder 2°C te houden te vertweevoudigen. Dit doet ING door haar huidige klimaatfinancieringsprogramma van ongeveer € 15 miljard naar 2022 toe te verdubbelen.

Citaten

Het is heel bijzonder dat Black Bear in staat is om van oude banden een zeer hoogwaardig product te maken dat een vervuilende grondstof kan vervangen. Tijdens dat proces winnen ze ook nog eens energie wat betekent dat het productieproces zeer energie-efficiënt is. Black Bear brengt met haar vooruitstrevende circulaire model een duurzame verandering teweeg en heeft inmiddels enkele grote bedrijven als klant, zoals AkzoNobel. Mark Weustink - ING Sustainable Investments
ING als strategische partner brengt een enorme kennis en know-how mee om ons te helpen onze visie te realiseren om oude auto autobanden te transformeren in een economische kans met verstrekkende voordelen voor het milieu. Niet alleen helpt de kapitaalinvestering van ING in het accelereren van de uitrol van onze Tire to Carbon Black-technologie, maar ook het feit dat een vooraanstaande bancaire marktleider als ING haar vertrouwen afgeeft over het werk van Black Bear is een cruciale validatie die helpt om de verdere investeringen te verkrijgen die nodig zijn om deze oplossing wereldwijd toe te kunnen passen. Martijn Lopes Cardozo - CEO van Black Bear

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL