Van alle duurzaam opgewekte energie in Nederland wordt ongeveer 50% door gebouwen verspild. Doordat 70% van de klimaatinstallaties onjuist is afgesteld, staat bijvoorbeeld in gebouwen in de zomer de verwarming aan, of worden ze gekoeld of verlicht terwijl er niemand meer in het pand is. Verduurzaamde gebouwen met energielabel A kunnen hierdoor toch het verbruik van een G-label hebben. Daarom introduceert ING de Energierobot.
De energierobot maakt gebruik van algoritmes en de gegevens van slimme energiemeters van gebouwen en vergelijkt volledig geautomatiseerd die gegevens de hele dag en nacht door met een exacte benchmark van het specifieke gebouw. Hiermee wordt tot 15% aan energiebesparingsmogelijkheden geïdentificeerd, dat is de helft van het totaal van de duurzaam opgewekte energie in Nederland.
Hoewel het opsporen en voorkomen van energieverspilling in gebouwen veruit de goedkoopste maatregel is om CO2-uitstoot te reduceren, heeft dit onderwerp vaak geen prioriteit, mede omdat de verspilling ook niet goed zichtbaar is. Daarom biedt ING de Energierobot aan voor alle klanten van de vastgoedtak ING Real Estate Finance (ING REF).
Beheerders, installateurs, energiebedrijven en gebruikers weten hierdoor snel en goedkoop hoe ze het energiemanagement in hun gebouwen kunnen verbeteren. Daardoor is er minder energie en onderhoud nodig, verouderen installaties minder snel en wordt onnodige CO2-uitstoot vermeden. Daarnaast valt met de Energierobot ook te voldoen aan de sinds 1 januari voor veel gebouwen geldende wettelijke verplichting om een energiemonitoringsysteem te hebben.
Voor de vastgoedportefeuille die door ING REF wordt gefinancierd, kan hiermee in potentie jaarlijks € 30 miljoen aan energiekosten en 92.000 ton aan CO2-uitstoot worden bespaard, zonder dat hiervoor extra investeringen bij klanten van ING nodig zijn. Peter Göbel, Directeur ING Real Estate Finance Nederland: “In de praktijk verbruiken veel gebouwen aanzienlijk meer energie dan op basis van hun energielabel mag worden verwacht. Om de oorzaken van de nog steeds grootschalige energieverspilling in gebouwen inzichtelijk te maken én er wat aan te doen, introduceert ING voor haar vastgoedklanten de Energierobot. ING ziet het als marktleider in vastgoedfinanciering in Nederland als haar taak eigenaren en gebruikers van vastgoed te helpen hun vastgoed respectievelijk te verduurzamen én duurzaam te gebruiken.”
De ING Energierobot is ontwikkeld in samenwerking met verduurzamingsadviesbureau CFP Green Buildings. Bram Adema, directeur van CFP: “Tot dusver was de aanpak van energieverspilling in gebouwen tijdrovend. Er zijn ook niet genoeg energieconsultants om de meer dan 500.000 gebouwen in Nederland in de gaten te houden. Daarom hebben we een robot ontworpen die dit 24/7 volledig automatisch kan. Omdat de robot het meest tijdrovende werk al heeft gedaan, kunnen installateurs en energieconsultants efficiënter werken en grotere impact hebben.”
De ING Energierobot is een nieuwe ontwikkeling die volgt op de twee jaar geleden door ING gelanceerde digitale online duurzaamheidsscan tool die ING REF toen ook in samenwerking met CFP Green Buildings aan al haar klanten ter beschikking heeft gesteld. Dat was een van de grootste verduurzamingsinitiatieven op de Nederlandse vastgoedmarkt, aangezien ING REF in Nederland circa 30.000 gebouwen financiert met bij elkaar meer dan 17 miljoen vierkante meter aan onroerend goed. Daarbij betaalde ING de verstrekking van het energielabel voor het verduurzaamde gebouw.
In de praktijk verbruiken veel gebouwen aanzienlijk meer energie dan op basis van hun energielabel mag worden verwacht. Om de oorzaken van de nog steeds grootschalige energieverspilling in gebouwen inzichtelijk te maken én er wat aan te doen, introduceert ING voor haar vastgoedklanten de Energierobot. ING ziet het als marktleider in vastgoedfinanciering in Nederland als haar taak eigenaren en gebruikers van vastgoed te helpen hun vastgoed respectievelijk te verduurzamen én duurzaam te gebruiken.Peter Göbel - Directeur ING Real Estate Finance Nederland
Tot dusver was de aanpak van energieverspilling in gebouwen tijdrovend. Er zijn ook niet genoeg energieconsultants om de meer dan 500.000 gebouwen in Nederland in de gaten te houden. Daarom hebben we een robot ontworpen die dit 24/7 volledig automatisch kan. Omdat de robot het meest tijdrovende werk al heeft gedaan, kunnen installateurs en energieconsultants efficiënter werken en grotere impact hebben.Bram Adema - Directeur van CFP
- Robert Gunther
- Bedrijven en instellingen, Business Banking, Commercial Banking, Corporate Clients, Economisch Bureau Commercial Banking, Economisch Bureau Zakelijk, Lease, Real Estate.
- robert.gunther@ing.com
- tel:+31 6 5025 7879
Contactgegevens
-
- Harold Reusken
-
Head of Media Relations ING Nederland
Corporate Zaken
Sponsoring - harold.reusken@ing.com
-
- Alexandra Schippers
-
Fraude & Cybersecurity
KYC
Corporate Sustainability
ING Nederland fonds - alexandra.schippers@ing.com
-
- Daan Heijbroek
-
Hypotheken
ING Research (Economisch Bureau) Algemeen
Sparen
Pensioenen & Verzekeringen
Privacy - daan.heijbroek@ing.com
Kopieer link
https://nieuws.ing.nl/nl-NL/188809-ing-energierobot-voorkomt-massale-energieverspilling-in-gebouwenGerelateerde onderwerpen
Gerelateerde berichten
ING: Tweederde bedrijven verwacht de verduurzamingsinspanningen in 2025 te versnellen
Nederlandse bedrijven verwachten hun verduurzamingsinspanningen in 2025 te versnellen. Ook de investeringen in verduurzaming nemen toe. Tegelijkertijd zijn er zorgen over de haalbaarheid van verduu...
ING BeleggersBarometer: Beleggersvertrouwen daalt door beursonrust
Het vertrouwen van particuliere beleggers in de beurs liep in april opnieuw een flinke deuk op. De ING BeleggersBarometer daalt opnieuw en komt uit op een score van 69, het laagste niveau in tweeën...
ING voornemens om bancaire diensten op Saba en Sint Eustatius aan te bieden
ING intends to offer its banking services on Saba and Sint Eustatius. Residents, companies, and local governments then simply arrange their private and business day-to-day banking in U.S. dollars, ...
Lagere hypotheekrente bij verduurzamen woning
Om verduurzaming van woningen verder te stimuleren introduceert ING op 30 april een nieuw prijsmodel voor hypotheken waarbij ook het energielabel in de hypotheekrente wordt meegewogen.
70% van de gedupeerden van datingfraude geholpen
ING's samenwerking met Geldfit hielp 70% van datingfraude slachtoffers in 2024, waardoor financiële schade met 60% verminderde. Anonimiteit is cruciaal.