ING BeleggersBarometer: voorzichtig positief over het voorjaar

Sinds begin 2017 was het vertrouwen onder beleggers niet zo laag als in februari van dit jaar met een stand van 135. De daling was echter van korte duur. De ING BeleggersBarometer kruipt deze maand weer omhoog naar een stand van 140. Beleggers zijn weer iets positiever over de eigen beleggingsportefeuille, de financiële situatie én de AEX. Toch verwacht de helft van hen na de terugval van de beurs vorige maand voor dit jaar nog wel meer beurscorrecties. Een groep beleggers houdt dan ook geld achter de hand om beleggingen bij te kunnen kopen als dit zich aandoet. Een ruime meerderheid van de beleggers verwacht verder dat in 2018 de rente verder zal stijgen.

Wanneer Nederlandse beleggers terugkijken op de algemene economische situatie én hun eigen beleggingsportefeuille over de afgelopen maanden zijn ze minder positief. Daarentegen zijn de verwachtingen voor dit voorjaar wat zonniger. Zo verwacht ruim 60% van de beleggers voor de komende maanden een verbetering van de economische situatie in Nederland en verwacht 53% een stijging van de eigen beleggingsportefeuille. Voor de AEX wordt een stand van 521 voorspeld voor de maand juni. Het meeste rendement binnen de voorgelegde energie aandelen verwachten de beleggers van Shell.

INGA3010_Grafiek_mrt_2018_540px_tcm162-143268.jpg
  • jpg

Profiel beleggers

Het aantal beleggers met een neutraal risicoprofiel blijft stabiel. De meeste beleggers (57%) beleggen nog altijd zelf. Dit aantal groeit sinds december vorig jaar ten koste van de beleggers die dit in beheer doen. Ruim 80% van de beleggers koopt beleggingen voornamelijk voor langer dan een jaar. Na de koersdaling vorig maand zijn de beleggers nog wel wat voorzichtig. Meer dan de helft van hen heeft afgelopen maand niet gehandeld op de beurs. Het aantal beleggers dat minder beleggingsrisico neemt dan twee maanden geleden, steeg met zo’n 6%. Toch neemt bijna 80% nog steeds evenveel risico als voorheen. Ruim een derde van de beleggers is zich volledig bewust van de risico’s van hun beleggingen, zes op tien heeft daar slechts een gedeeltelijk beeld van. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Wat dat betreft is de afgelopen periode leerzaam. Na anderhalf jaar waarin de koersen zonder correctie opliepen, zien we nu dat correcties echt nog bij beleggen horen.”

Beurs en rente 2018

Voor de rest van dit jaar verwacht een ruime meerderheid (60%) van de beleggers een stijging van de rente. De meeste beleggers zullen daarop geen actie ondernemen. Slechts 13% zal meer gaan beleggen in obligaties en een op de 10 beleggers denkt beleggingen te verkopen om meer te sparen. Bijna de helft van de beleggers verwacht dat er dit jaar nog meer koersdalingen vergelijkbaar met vorige maand of zelfs grotere correcties van de beurs zullen volgen. Van deze groep houdt de helft geld achter de hand om beleggingen bij te kunnen kopen als er weer een correctie komt. Vier op de tien beleggers vindt de aandelen op dit moment duur. Om die reden koopt driekwart van hen ook niets bij. Een vijfde van hen koopt toch bij, ondanks dat men de aandelen duur vindt. “Al met al uitkomsten die aangeven dat beleggers zich niet gek laten maken door de bewegingen van de afgelopen tijd en de lange termijn in ogenschouw hebben”, aldus Homan.

Citaten
Wat dat betreft is de afgelopen periode leerzaam. Na anderhalf jaar waarin de koersen zonder correctie opliepen, zien we nu dat correcties echt nog bij beleggen horen. Bob Homan - hoofd ING Investment Office
Al met al uitkomsten die aangeven dat beleggers zich niet gek laten maken door de bewegingen van de afgelopen tijd en de lange termijn in ogenschouw hebben Bob Homan - hoofd ING Investment Office

Contactgegevens

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL