Natuurijsbanen worstelen met warme winters

schaatsmuts_tcm162-140157.jpg
  • jpg
Honderden natuurijsbanen in heel Nederland houden de adem in. De hamvraag: kunnen we dit jaar schaatsen? Het wordt voor ijsverenigingen steeds moeilijker om financieel het hoofd boven water te houden, stelt Ramon Kuipers, coördinator natuurijs bij de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB). Sommige natuurijsbanen kunnen al een paar jaar achtereen niet opengaan, omdat het te weinig vriest. De weersverwachtingen zorgen toch weer voor kriebels onder schaatsliefhebbers. Intussen werken vrijwilligers van veel natuurijsbanen in ploegendiensten de hele nacht door om hun baan optimaal voor te bereiden, van ondergelopen weiland tot vennetje of skeelerbaan. Alles moet klaarstaan.

Schaatsen op parkeerterrein

IJsclub 'Hard gaat-ie' in De Lier is op dinsdag 6 februari opengegaan. Voorzitter Wim van der Berg "loerde" naar eigen zeggen op de woensdag, maar één goede vriesnacht bleek al genoeg. Zijn vereniging is traditioneel een van de eerste ijsbanen die bij voldoende kou opengaat voor het publiek. De reden: de ijsclub spuit een dun laagje water op een parkeerterrein. Dan hoeft het niet nachtenlang te vriezen voordat mensen kunnen schaatsen. De sproei-installatie heeft de broer van Van der Berg zelf ontwikkeld. 'Hard gaat-ie' steunt op 20 vrijwilligers. De vereniging heeft ruim 2.000 leden. Zij betalen 5 euro contributie per gezin. Het ledental groeit, vertelt Van der Berg. “Verleden jaar zijn we ook open geweest. Dan komen ze overal vandaan.” Van de koek en zopie wordt de club niet rijk, legt hij uit. Maar er zijn bij 'Hard gaat-ie' nog geen zorgen over de toekomst. Om zich heen hoort Van der Berg andere geluiden. “Veel clubs zijn al afgehaakt. Die kunnen het niet meer opbrengen.”

Contributie is laag

Kuipers van de KNSB bevestigt dat het voor natuurijsbanen een behoorlijke uitdaging is om te blijven bestaan. De contributie is verreweg de belangrijkste bron van inkomsten. Maar die is vaak relatief laag. En als het te lang duurt voordat er weer kan worden geschaatst, worden verenigingen volgens Kuipers huiverig om nog contributie te vragen. Intussen lopen de vaste lasten wel door: licht, gas, onderhoud, verzekeringen. En het lidmaatschap van de KNSB. Er zijn in Nederland bijna 800 natuurijsbanen, ook veel kleine, stelt hij. Daarvan zijn er 450 bij de KNSB aangesloten. Maar dat aantal leden is wel lager dan de afgelopen jaren. Daarnaast draaien natuurijsbanen op het enthousiasme van vrijwilligers. "Als er weinig ijs ligt, komen er ook nauwelijks nieuwe vrijwilligers bij”, zegt Kuipers. Of het echt gedaan is met de koude winters, durft hij niet te zeggen. “Het schommelt. Van 2009 tot 2012 hadden we 5 jaar met wat meer natuurijs. Maar de laatste jaren is het weer minder.” Daarom zijn vooral de plekken kansrijk waar de ijsbaan op een skatebaan wordt aangelegd of, zoals in De Lier, op een parkeerterrein. De KNSB is er in 2016 in geslaagd om schaatsen op natuurijs op de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed te krijgen. “Gemeenten zijn daarom ook meer geneigd om mee te werken aan initiatieven waar mensen zo snel mogelijk het ijs op kunnen.”

Citaten
Veel ijsclubs zijn al afgehaakt. Die kunnen het niet meer opbrengen. Wim van den Berg - Voorzitter ijsclub 'Hard gaat-ie'

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL