ABN AMRO, ING, Rabobank en Geldservice Nederland (GSN) hebben kortgeleden een overeenkomst getekend om samen te werken aan het optimaliseren van het netwerk voor contant geld. Op 31 mei 2017 werd al aangekondigd dat de banken en GSN in gesprek waren over het optimaal beschikbaar houden van contant geld in een tijd dat het gebruik ervan steeds verder afneemt. De komende periode wordt zorgvuldig in kaart gebracht hoe de spreiding van geldautomaten er in de toekomst het best uit kan zien. De betrokken partijen hebben de ambitie om vanaf het derde kwartaal van 2018 met de migratie van het geldautomatennetwerk te starten. Het doel is om het project eind 2020 af te ronden.
Deze samenwerkingsovereenkomst is opgezet in nauw overleg met De Nederlandsche Bank (DNB), waarbij goed is gekeken naar soortgelijke succesvolle initiatieven in Zweden en Zwitserland.
GSN zorgt al sinds 2011 voor het verwerken en distribueren van het contante geld voor haar aandeelhouders (ABN AMRO, ING en Rabobank). Vanuit dit bestaande samenwerkingsverband zullen de deelnemende banken het beheer en de achterliggende processen van alle geldautomaten in Nederland onderbrengen bij GSN. Zo willen zij het netwerk van geldautomaten optimaliseren en contant geld op lange termijn veilig, bereikbaar, beschikbaar en betaalbaar houden.
De komende tijd inventariseren de banken en GSN zorgvuldig hoe het nieuwe gezamenlijke geldautomatennetwerk er straks uit kan komen te zien. Er wordt onder meer gekeken naar:
Er wordt gewerkt aan een slimmere spreiding van geldautomaten over het land, met als randvoorwaarde dat de huidige dekkingsgraad van 99,76% minstens op hetzelfde niveau moet blijven en mogelijk nog kan verbeteren. Op basis van alle relevante factoren en nauw overleg met diverse maatschappelijke partijen, experts en lokale stakeholders wordt een optimale spreiding in de praktijk gerealiseerd.
De samenwerking moet eveneens bijdragen aan een verhoogde veiligheid van de automaten zelf en bijdragen aan een adequaat beveiligde omgeving rondom geldautomaten.
Ook worden dienstverlening en gebruiksgemak verder verbeterd. Zo zal het niet meer uitmaken naar welke geldautomaat van de betrokken banken men gaat – straks kan men altijd de dichtstbijzijnde kiezen, ook als die voorheen van een ‘andere’ bank was en er daar dus maar beperkt geld kon worden opgenomen. Daarnaast kan men bij elke geldautomaat die bij dit project betrokken is over dezelfde bediening beschikken en inzage krijgen in het banksaldo. Winkeliers en ondernemers kunnen in de nieuwe situatie eveneens bij de dichtstbijzijnde stortingsautomaat terecht en niet alleen bij een automaat van hun eigen bank.
Voorlopig verandert er nog niets aan de dienstverlening van de banken via de geldautomaten. Gedurende het verdere project zal een continue dialoog met alle belanghebbenden in het betalingsverkeer worden gevoerd.
Contactgegevens
-
- Harold Reusken
-
Head of Media Relations ING Nederland
Corporate Zaken
Sponsoring - harold.reusken@ing.com
-
- Alexandra Schippers
-
Fraude & Cybersecurity
KYC
Corporate Sustainability
ING Nederland fonds - alexandra.schippers@ing.com
-
- Daan Heijbroek
-
Hypotheken
ING Research (Economisch Bureau) Algemeen
Sparen
Pensioenen & Verzekeringen
Privacy - daan.heijbroek@ing.com
Kopieer link
https://nieuws.ing.nl/nl-NL/189231-samenwerkingsovereenkomst-gezamenlijk-geldautomatennetwerkGerelateerde onderwerpen
Gerelateerde berichten
ING BeleggersBarometer: Beleggersvertrouwen daalt door beursonrust
Het vertrouwen van particuliere beleggers in de beurs liep in april opnieuw een flinke deuk op. De ING BeleggersBarometer daalt opnieuw en komt uit op een score van 69, het laagste niveau in tweeën...
ING voornemens om bancaire diensten op Saba en Sint Eustatius aan te bieden
ING intends to offer its banking services on Saba and Sint Eustatius. Residents, companies, and local governments then simply arrange their private and business day-to-day banking in U.S. dollars, ...
Lagere hypotheekrente bij verduurzamen woning
Om verduurzaming van woningen verder te stimuleren introduceert ING op 30 april een nieuw prijsmodel voor hypotheken waarbij ook het energielabel in de hypotheekrente wordt meegewogen.
70% van de gedupeerden van datingfraude geholpen
ING's samenwerking met Geldfit hielp 70% van datingfraude slachtoffers in 2024, waardoor financiële schade met 60% verminderde. Anonimiteit is cruciaal.
ING verruimt compensatieregeling variabele rente
ING verruimt de compensatieregeling variabele rente en gaat nu ook de teveel betaalde variabele rente onder €50 vergoeden. Klanten op wie dit betrekking heeft, ontvangen uiterlijk eind 2025 de comp...