ING boekt nettoresultaat over 3e kwartaal 2017 van EUR 1.376 miljoen

M7S_6816_tcm162-75454.jpg
  • jpg

ING Groep heeft donderdag 2 november de resultaten over het derde kwartaal van 2017 bekend gemaakt. Over dit kwartaal heeft ING Bank een nettoresultaat geboekt van EUR 1.376 miljoen. Het resultaat voor belastingen van ING Retail Bank Nederland is in het tweede kwartaal van 2017 uitgekomen op EUR 685 miljoen.

ING realiseert aanhoudende commerciële groei en boekt verdere vooruitgang met strategische prioriteiten Think Forward

  • Het aantal particuliere klanten groeide in het 3e kwartaal 2017 met 400.000 tot 36,9 miljoen; het aantal primaire relaties steeg tot 10,5 miljoen
  • De nettokernkredietverlening nam in het 3e kwartaal 2017 toe met EUR 8,0 miljard; de instroom aan netto toevertrouwde spaartegoeden bedroeg EUR 4,2 miljard 

Het onderliggend resultaat voor belastingen van ING over het 3e kwartaal 2017 bedroeg EUR 1.995 miljoen

  • Het sterke resultaat is toe te schrijven aan de groei van het bedrijf, met gezonde marges en lage risicokosten
  • Het rendement op het eigen vermogen van ING Groep in het 3e kwartaal 2017 verbeterde, voortschrijdend over vier kwartalen, tot 11,0%; de fully loaded CET1-ratio van ING Groep bleef gelijk op 14,5%

Bericht van de CEO

“We kijken terug op een kwartaal waarin ons bedrijf goed heeft gepresteerd en waarin we onze Think Forward-transformatieprogramma’s verder hebben kunnen versnellen”, aldus Ralph Hamers, CEO van ING Groep. “In Nederland worden de effecten van de kostenbesparingen uit eerdere transformatieprogramma’s zichtbaar. Ons wereldwijde klantenbestand groeide tot 36,9 miljoen, inclusief een toename van het aantal primaire klanten tot 10,5 miljoen. Onze klanten komen bij ons altijd op de eerste plaats, en het is beslist een prestatie om tijdens de verschillende transformatieprogramma’s dergelijke resultaten te behalen.” 

“Deze resultaten laten zien dat we goed op weg zijn om ING te transformeren tot de bank van de toekomst. We willen mensen helpen om zowel zakelijk als privé steeds een stap voorop te blijven lopen door duidelijk, gemakkelijk, consistent en gebruiksvriendelijk te zijn. We weten dat we hierbij veel van anderen kunnen leren en we zien de voordelen om daarbij de krachten te bundelen. Zo zijn we recent een samenwerkings-verband aangegaan met online-vermogensbeheerder Scalable Capital in Duitsland. Hierdoor wordt ons productaanbod uitgebreid met digitale beleggingsdiensten, ook wel robo-advies genoemd. Al dan niet met andere partijen blijven we streven naar dergelijke klantbelevingen, met diensten die persoonlijk en relevant zijn, naadloos op elkaar aansluiten en direct beschikbaar zijn.”

“Onze samenwerking op het gebied van innovatie kent verschillende vormen. Vorige week kondigden we ING Ventures aan: een fonds van EUR 300 miljoen dat investeert in start-ups en in bedrijven die al een zekere voet aan de grond hebben op de markt. ING Ventures helpt het innovatietempo te versnellen, een van onze prioriteiten. Elke investering zal nauw aansluiten bij onze strategie om een onderscheidende klantbeleving te realiseren.”

“Om het midden- en kleinbedrijf (mkb) beter van dienst te zijn, hebben we onlangs in Italië en Frankrijk online-kredietverlening geïntroduceerd. We doen dit samen met vijf fintech-partners die elk een onderdeel van het kredietverleningsproces voor hun rekening nemen, van klantacceptatie en –verificatie tot verstrekking van het krediet. Zakelijke klanten kunnen binnen 10 minuten goedkeuring krijgen voor een lening tot EUR 100.000. We maken daarbij gebruik van de juiste risicobeoordelingssystemen en combineren een naadloze en direct beschikbare digitale dienst met persoonlijke aandacht. Dit is een groot voordeel voor klanten die zich willen concentreren op hun bedrijf en niet te veel tijd willen spenderen aan bankieren.” 

“Om mensen en bedrijven te helpen een stap voorop te blijven lopen, moeten we hen voorbereiden op de wereld van morgen. We zijn daarom betrokken bij baanbrekende duurzame financieringsprojecten. Zo zijn we een van de mandated lead arrangers bij een obligatieuitgifte aan Anglian Water van GBP 250 miljoen, de eerste groene obligatie in Britse ponden voor nutsbedrijven. Ook hebben we, als onderdeel van een bankensyndicaat, een projectfinanciering van AUD 185 miljoen verzorgd voor een van de grootste zonne-energiecentrales in Australië.” 

“Over het geheel genomen hebben we in het derde kwartaal goede commerciële groei gerealiseerd. De nettokernkredietverlening groeide met EUR 8,0 miljard tegen stabiele marges en de netto toevertrouwde spaartegoeden namen met EUR 4,2 miljard toe. Het onderliggend resultaat voor belastingen van ING over het 3e kwartaal bedroeg EUR 1.995 miljoen. De bedrijfslasten bleven onder controle, mede dankzij de aanhoudende kostenbesparingsinitiatieven. Door onze focus op winstgevende activiteiten verbeterde het onderliggende rendement op het eigen vermogen van ING Groep, voortschrijdend over vier kwartalen, van 9,1% een jaar geleden tot 11,0%.

“Onze voortdurende inspanningen worden onderkend. Het tijdschrift Global Finance riep ING uit tot Best Bank in the World. Ik wil dan ook afsluiten met een woord van dank aan onze medewerkers wereldwijd. Elke dag werken zij hard om onze klanten op een energieke en eerlijke manier, en met kennis van zaken, van dienst te zijn. Binnen het dynamische, steeds veranderende klimaat waarin wij actief zijn, is dat niet altijd eenvoudig. Het is inspirerend om elk dag deel uit te maken van het ING-team.”

Contactgegevens

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL