Het is Wereldspaardag. Kan de vlag uit?

20150519 #balansdag 620x324 NIEUW_tcm162-85921.jpg
  • jpg

Het is World Savings Day. Wereldspaardag. Op verschillende plekken in de wereld zijn er initiatieven om mensen te wijzen op het belang van sparen. Maar of zo’n internationale dag nou reden is voor een feestje, in een tijd van zeer lage spaarrente?

Hoogleraar Wilco van Dijk ziet wel het nut in van initiatieven als World Savings Day. “Ik vind het goed dat er aandacht is voor het belang van sparen. Er is alleen wel meer voor nodig om te zorgen dat mensen daadwerkelijk gaan sparen.” Wilco van Dijk is bijzonder hoogleraar ‘psychologische determinanten van economisch keuzegedrag’ aan de Universiteit Leiden. Deze leerstoel is een samenwerking met het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Veel mensen denken dat het geen zin heeft om geld opzij te zetten, omdat de rente laag is, weet Van Dijk. “Je kunt zeggen: de inflatie is hoger dan de spaarrente, dus ik verlies alleen maar geld. Maar dan ga je ervan uit dat sparen geld moet opleveren. Dat is tegenwoordig niet het geval.”

Sparen voor een buffer

De belangrijkste reden om te sparen is: geld achter de hand hebben voor onvoorziene uitgaven – een wasmachine die kapot gaat, een tandartsrekening die erg hoog uitvalt. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat lang niet alle Nederlanders zo’n financiële buffer aanhouden. Zo’n 2,5 miljoen huishoudens sparen (veel) te weinig. Niet iedereen kán elke maand geld opzij zetten. Maar er speelt nog iets mee, legt Van Dijk uit. “Mensen zijn eigenlijk niet ‘gemaakt’ om te sparen. Verleidingen op de korte termijn winnen het vaak van mogelijke beloningen in de toekomst.”

Om mensen toch meer te laten sparen, is het goed als er zoveel mogelijk hobbels worden weggenomen. Banken helpen hun klanten hier al mee, stelt Van Dijk. Zo biedt ING doelsparen en automatisch sparen. En klanten die sparen verdienen Rentepunten. Hoe meer banken ontplooien op dit gebied, hoe beter, vindt Van Dijk. “Online bankieren en de mobiele app bieden hiervoor zeker nog mogelijkheden.” Mensen kunnen natuurlijk zelf ook wat doen, als ze meer willen sparen. “ Het is prima om daarbij hulpmiddelen te gebruiken, zoals automatisch sparen, of om een deel van het vakantiegeld of de eindejaarsuitkering op een spaarrekening te zetten”, zegt Van Dijk. 

Weten of je genoeg geld achter de hand hebt? Met de Bufferberekenaar van Nibud en ING weet je het direct.

Contactgegevens

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL