Med Angel is ING Starter van de Maand maart

Amin Zayani Topstory_tcm162-99475.jpg
  • jpg

Amin Zayani (28) is met zijn start-up Med Angel ING Starter van de Maand maart 2016. Med Angel maakt deel uit van het Digital health accelerator program van Rockstart Nijmegen. De in Tunesië opgegroeide Zayani ontwikkelde een middel om de temperatuur van medicijnen te bewaken.

Naast de boter

"Ik kreeg diabetes type I toen ik negentien was. In de koelkast lag insuline naast de melk en boter. Het was alleen een uitdaging om insuline op de juiste temperatuur te houden, tijdens het reizen of tijdens de warme zomers in Tunesië.” Omdat Zayani gefrustreerd raakt dat het zo lastig blijkt te zijn om de temperatuur van zijn insuline te controleren, ontwikkelt hij zelf een oplossing.

Meer voor vrienden

Zayani ontwierp een eerste prototype van Med Angel. “De sensoren in het apparaat geven een seintje wanneer de temperatuur te hoog of te laag wordt.” Via Bluetooth krijgt de smartphone een signaal hoe het staat met de temperatuur van het medicijn. Van vrienden en kennissen krijgt Zayani meer verzoeken: de twee prototypes worden er tien, de tien worden er vijftig. Med Angel zorgt ervoor dat patiënten met een chronische aandoening die afhankelijk zijn van temperatuurgevoelige medicijnen (zoals biologische medicijnen, insuline en hormonen) deze temperatuur kunnen monitoren.

Interesse grote partijen

Hij spreekt nu regelmatig met partijen die willen investeren in zijn vinding. “En op den duur verwacht ik dat zorgverzekeraars  en de farmaceutische industrie geïnteresseerd zal zijn. We kiezen voor een bottom up aanpak: Actieve consumenten zullen de industrie overtuigen dat er minder medicijnen onnodig weggegooid hoeven worden. En daarmee  maken ze de financiële voordelen duidelijk.

Bastion

Het lastigste aan zijn onderneming vindt Zayani de stroperigheid waarmee hij te maken krijgt. “De medische wereld is een gesloten bastion en hangt aan elkaar van regels. Het is moeilijk om hier een opening te krijgen.” Hij is des te blijer dat Med Angel momenteel in een huisartsenpraktijk gebruikt wordt.

Golven

Samen een organisatie bouwen, met collega’s die over heel Europa verspreid zitten, vindt hij een van de mooie aspecten. “The lows are low, the highs are high”, zegt hij “en ondertussen leer je ontzettend veel van elkaar. Elke dag is er weer een oplossing te bedenken en elke dag lukt dat ook.”

Droom

De eerste Med Angel apparaten worden nu in Taiwan gemaakt. In april komen ze op de markt. “Het is mijn droom dat over vijf jaar iedereen op de wereld toegang heeft tot Med Angel om de temperatuur van medicijnen te monitoren.”

Citaten

Het is mijn droom dat over vijf jaar iedereen op de wereld toegang heeft tot Med Angel om de temperatuur van medicijnen te monitoren. Amin Zayani - CEO Med Angel

Contactgegevens

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL