In het nieuws: Verhuizen voor lagere woonlasten?

20160223 drukke stad 3_header_tcm162-99057.jpg
  • jpg

Leven in de grote stad. De een wil niet anders, de ander moet er niet aan denken. Huizenprijzen en woonlasten kunnen flink verschillen. Is dat nog een reden om te verhuizen?

In de buurt

Meer mensen vertrokken in 2015 uit de grote steden dan in voorgaande jaren. Ze kozen vooral voor een verhuizing naar een gemeente in de buurt, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Voor mensen uit Utrecht is Amsterdam wel het populairst, maar daarna volgen de randgemeenten Zeist, De Bilt, Nieuwegein en Stichtse Vecht.

Eigen regio

Van de verhuizingen vindt 85 procent plaats binnen de eigen provincie. Wie vanuit de Randstad naar de provincie Groningen verhuist, kan voor minder geld een vergelijkbare woning kopen of huren. Maar het blijft een kwestie van vraag en aanbod; gemeenten in Noordoost-Groningen kennen het hoogste percentage moeilijk verkoopbare woningen.

Hondenbelasting

Wie in de eigen regio iets anders zoekt, kan wel de verschillen in gemeentelijke belastingen bekijken. Onder de gemeentelijke woonlasten vallen de onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, waterschapsbelasting en afvalstoffenheffing. Inwoners kunnen ook te maken krijgen met toeristenbelasting en hondenbelasting. Gemeenten mogen hun belastingtarieven zelf bepalen.

Grote verschillen

Een gemiddelde huiseigenaar betaalt in 2016 zo’n 726 euro aan gemeentelijke woonlasten, verwacht Vereniging Eigen Huis. Maar de verschillen per woonplaats kunnen groot zijn. Het afgelopen jaar betaalden inwoners van Blaricum de meeste woonbelastingen: gemiddeld 1.198 euro. Inwoners van Aalten waren met 520 euro ruim de helft goedkoper uit, blijkt uit cijfers van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Leuk huis

“Maar weinig mensen nemen de woonlasten mee in hun besluit om zich ergens te vestigen”, zegt Corine Hoeben van Coelo. “Belangrijker is: heb ik een leuk huis gevonden? Als je alle kosten bij elkaar optelt van huur of hypotheek, water en elektriciteit, dan zijn de gemeentelijke belastingen niet zo hoog. Je kijkt dan eerder naar: hoe ver zit ik van mijn werk af en waar ligt de school voor de kinderen het gunstigst? De woonlasten neem je dan op de koop toe.”

Verrassing

Elk jaar komen de woonlasten weer terug. Toch kunnen ook deze vaste lasten voor sommige mensen als een vervelende verrassing komen, zegt Annemarie Koop van het Nibud. “Wat helpt is om een jaaroverzicht te maken van alle inkomsten en uitgaven per maand. In februari of maart zul je waarschijnlijk pieken zien die te maken hebben met de lokale lasten van al gauw zo’n 700 euro. Als je in sommige maanden geld te kort komt en in andere maanden geld overhoudt, kun je een gemiddelde begroting maken. Dat is de basis van budgetteren. Maar het vraag wel wat discipline.”

Tips

  • Komen de vaste lasten toch als een verrassing? Maak een jaaroverzicht en budgetteer de inkomsten en uitgaven;
  • Probeer geld opzij te zetten voor grote uitgaven. Elk jaar in februari of maart komt de aanslag van de gemeente voorbij. Reserveer hiervoor maandelijks een klein bedrag door te sparen;
  • Is het bedrag aan gemeentelijke heffingen te hoog om in één keer te betalen? Vaak kunt u ook in termijnen betalen;
  • Huishoudens met een laag inkomen kunnen in aanmerking komen voor kwijtschelding van gemeentelijke en waterschapsheffingen. U kunt bij uw gemeente informeren of u hier recht op heeft;
  • Op de website van het Coelo kunt u per gemeente uitrekenen hoeveel u kwijt bent aan woonlasten.

Citaten

Belangrijker is: heb ik een leuk huis gevonden? Als je alle kosten bij elkaar optelt van huur of hypotheek, water en elektriciteit, dan zijn de gemeentelijke belastingen niet zo hoog. Je kijkt dan eerder naar: hoe ver zit ik van mijn werk af en waar ligt de school voor de kinderen het gunstigst? De woonlasten neem je dan op de koop toe. Corine Hoeben - Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo)

Contactgegevens

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL