In het nieuws: Er warmpjes bijzitten met groen energielabel

20160128  energie zuinig 3_tcm162-97923.jpg
  • jpg
Een woning met een groen label verkoopt beter. Zo’n energielabel is verplicht. Maar waarom wachten tot het moment dat je je huis verkoopt? Wie in een energiezuinig huis woont, geniet van meer comfort. Intussen bespaart u flink op de kosten.

Comfortabel geld verdienen

Minder kou en tocht. Dat is wat waard. Wie er warmer bij wil zitten, kan investeren in een energiezuiniger en comfortabeler huis. Hoe minder warmte er weglekt, hoe lager de energierekening uitpakt. Energiezuinige woningen zijn vooral in de provincie Flevoland te vinden. Daar staat veel nieuwbouw. Meer dan de helft (53%) van de Nederlandse huizen had vorig jaar een energielabel C of beter. In 2009 was dat nog 43 procent, blijkt uit de Klimaatmonitor van Rijkswaterstaat.

Voorlopig energielabel

In het eerste kwartaal van 2015 kregen huiseigenaren een voorlopig energielabel in de bus. Dit label is een schatting. Het is gebaseerd op openbare gegevens over de woning, bijvoorbeeld uit het Kadaster. Het groenste label is A. Energielabel G staat voor de minst energiezuinige woningen. Wie z’n woning verkoopt of verhuurt, moet eerst een definitief label aanvragen. Wie dat niet doet, loopt kans op een boete van maximaal 405 euro.

Enkele tientjes

Vereniging Eigen Huis is positief over de nieuwe energielabels. “Het voorlopig label is vooral bedoeld om mensen bewust te maken en ze aan te zetten tot actie”, zegt Manon van Essen van Vereniging Eigen Huis. “Het kan ze prikkelen om na te denken over manieren om hun woning energiezuiniger te maken.”

Hogere verkoopprijs

Wie in een energiezuinig huis woont, ziet dat beloond met een hogere verkoopprijs, becijferden onderzoekers van het TIAS VastgoedLAB. Een A-label verhoogde de transactieprijs in het derde kwartaal van 2015 met ruim 12.000 euro ten opzichte van het gemiddelde D-label. Een ongunstig G-label verlaagt de verkoopopbrengst juist met ruim 13.000 euro. Ook staat een zeer energiezuinige woning met het A-label 70 dagen korter te koop dan gemiddeld.

Dertig jaar in dezelfde woning

Het is natuurlijk niet nodig om met energiebesparende maatregelen te wachten totdat het huis in de verkoop gaat. Een gunstiger label staat gelijk aan meer comfort en minder uitgaven aan energie. “Wie dubbel glas laat plaatsen, bespaart niet alleen op de stookkosten”, zegt Wim Flikweert, manager Hypotheken van ING. “Het levert ook nog voordeel op in de vorm van geluidsisolatie.” De besparing kan in de loop van de tijd flink oplopen.

Subsidie

Waar kun je terecht als je wilt investeren in een woning die zuiniger met energie omspringt? Het kabinet stelt in de loop van dit jaar 80 miljoen euro subsidie beschikbaar voor huiseigenaren en Verenigingen van Eigenaren. De eis is wel dat ze verschillende energiebesparende maatregelen tegelijk moeten nemen. Manon van Essen van Vereniging Eigen Huis vindt dit jammer. “Onze ervaring is dat huiseigenaren liever stapsgewijs hun woning verbeteren. Ze plaatsen bijvoorbeeld eerst dubbel glas en isoleren later het dak.” Een andere mogelijkheid is het Nationaal Energiebespaarfonds. Deze stichting biedt een lening met gunstige voorwaarden.

Tips

  • Uw woning wordt meer waard als u investeert in energiezuinige maatregelen. Maar als u er zelf nog blijft wonen, profiteert u ook van een lagere energierekening;
  • Gratis energie besparen kan natuurlijk ook: zet de verwarming een graadje lager, wees zuinig met warm water en doe lampen uit als u de kamer verlaat;
  • Hier kunt u eenvoudig controleren welk energielabel uw woning heeft. Een definitief label kunt u aanvragen op Energielabel voor woningen.

Citaten
Het voorlopig label is vooral bedoeld om mensen bewust te maken en ze aan te zetten tot actie. Het kan ze prikkelen om na te denken over manieren om hun woning energiezuiniger te maken. Manon van Essen - Vereniging Eigen Huis

Contactgegevens

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL