ING ondersteunt circulaire economie

ING heeft, samen met Rabobank en ABN Amro, tijdens het nieuwjaarevenement van MVO Nederland aangekondigd om met MVO Nederland de overgang naar een circulaire economie te willen versnellen.

Waardecreatie

Deze transitie draagt bij aan de Nederlandse economie door economische groei.  In de circulaire economie worden producten, onderdelen of grondstoffen zo efficiënt mogelijk hergebruikt, waardoor hun waarde behouden blijft, of zelfs meerwaarde door kan worden gecreëerd. Dit reduceert niet alleen de hoeveelheid grondstoffen die we nodig hebben voor onze producten, het bespaart ook geld.

Circulaire bedrijfsmodellen maken het bedrijfsleven minder afhankelijk van de beschikbaarheid van primaire grondstoffen en bieden een oplossing voor de groeiende hoeveelheid afval. Ze dragen bij aan een stabiele economie, innovatie en werkgelegenheid en een duurzame samenleving. De circulaire economie vraagt wel om een heel nieuwe kijk op bedrijfsprocessen.

Rapport

Over dit onderwerp heeft het Economisch Bureau in 2015 een Engelstalig rapport gepubliceerd “Rethinking finance in a circular economy”, waarin ING-econoom Gerben Hieminga de belangrijkste principes en aanjagers van een circulaire economie en de opkomst van nieuwe circulaire bedrijfsmodellen in kaart brengt, alsmede de gevolgen hiervan voor financiering.

Koos Timmermans, vice-voorzitter Raad van Bestuur ING: “Hergebruik van materialen gaat niet vanzelf, dat betekent dat bedrijfsmodellen anders moeten, maar ook dat financieringsoplossingen anders gecreëerd moeten worden. We willen hierin samen met de bedrijven optrekken.”

Circulaire economie onderwerp in Davos

Koos Timmermans is deze week in Davos op het World Economic Forum, waar hij onder andere deelneemt aan een paneldiscussie over circulaire economie “The Road Ahead” met CEO’s van verschillende multinationals en met Ellen MacArthur, oprichter en naamgever van de Ellen MacArthur Foundation, een stichting die in 2010 is opgericht en wereldwijd het onderwerp circulaire economie op de kaart heeft gezet.

Ondersteunen van bedrijven in transitie

Bij het stimuleren van de circulaire economie gaat ING verder dan traditioneel bankieren. ING neemt stappen om principes van de circulaire economie toe te passen en onderzoekt momenteel hoe zij deze kan vertalen in concrete klantoplossingen.

“Die oplossingen moeten bedrijven helpen in het transitieproces. Als toonaangevende Europese bank zetten wij de eerste stappen om de circulaire economie te verankeren binnen onze activiteiten door deze principes toe te passen bij, bijvoorbeeld, de aanschaf van materiële goederen, zoals kantoormeubelen,” aldus Timmermans.

Maar er is meer. Zo breidt ING haar ‘sustainable finance’ portefeuille uit en investeert zij in bedrijven die het goede voorbeeld geven. Ook groeit het Economisch Bureau steeds meer uit tot kennisexpert op dit gebied en gaat ING regelmatig in gesprek met klanten tijdens rondetafelbijeenkomsten, seminars en workshops.

Citaten
Hergebruik van materialen gaat niet vanzelf, dat betekent dat bedrijfsmodellen anders moeten, maar ook dat financieringsoplossingen anders gecreëerd moeten worden. We willen hierin samen met de bedrijven optrekken. Koos Timmermans - Vice-voorzitter Raad van Bestuur ING
Concrete klantoplossingen moeten bedrijven helpen in het transitieproces. Als toonaangevende Europese bank zetten wij de eerste stappen om de circulaire economie te verankeren binnen onze activiteiten door deze principes toe te passen bij, bijvoorbeeld, de aanschaf van materiële goederen, zoals kantoormeubelen. Koos Timmermans - Vice-voorzitter Raad van Bestuur ING

Contactgegevens

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL