In het nieuws: Tips voor boven de 18

Jongeren home_tcm162-97478.jpg
  • jpg
18 is een magisch getal. Eindelijk volwassen. Je mag van alles: zelfstandig autorijden en een telefoonabonnement afsluiten. En toeslagen aanvragen. Maar er zijn ook plichten.

Volwassen

Wie bijna 18 jaar wordt, krijgt een brief van de Belastingdienst. Onderwerp: regel je financiële zaken. Vanaf je 18e ben je voor de wet volwassen. Veel ouders en kinderen hebben vragen over wat ze dan allemaal moeten regelen, stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Geld laten liggen

Laat geen geld liggen, staat er ook in de brief van de Belastingdienst. Je kunt ongeveer 1.000 euro zorgtoeslag krijgen, wie een (vakantie)baantje heeft kan belastinggeld terugvragen, en je kunt studiefinanciering aanvragen. Niet iedereen maakt gebruik van de mogelijkheden, vertelt Annemarie Koop van het Nibud. “Uit onwetendheid vraagt 7 procent van de jongeren die voor zorgtoeslag in aanmerking komen dit niet aan.” Daarmee laten ze een behoorlijk bedrag liggen.

Kostgeld

Voor de ouders verandert er ook iets. Zij ontvangen geen kinderbijslag, kindgebonden budget en kinderalimentatie meer. De 18-jarige krijgt de kinderalimentatie voortaan zelf. Ouders zijn nog wel onderhoudsplichtig totdat hun kind 21 wordt. Dat betekent ze er nog steeds voor verantwoordelijk zijn dat hij of zij onderdak, kleding, voeding, scholing en medische hulp krijgt. “Ga tijdig met elkaar rond de tafel om te praten over de financiële veranderingen”, adviseert Koop van het Nibud. “Als de zoon of dochter werkt en nog thuis woont, kan het misschien aanleiding zijn om kostgeld te gaan vragen.”

Zorgverzekering

Tot hun 18e zijn kinderen nog gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van hun ouders. Maar een maand na hun 18e verjaardag moeten jongeren hun eigen zorgverzekering hebben afgesloten. Het pakket van de ouders is vaak niet automatisch de beste keuze voor de 18-jarige. Een verhoogd eigen risico, wel of niet aanvullend verzekeren; dat zijn zaken om even bij stil te staan.

Op kamers

Ook de kosten van zelfstandig wonen zorgen voor veel vragen. Studenten onderschatten wat ze gemiddeld uitgeven. Uitwonende studenten zijn alleen aan woonlasten gemiddeld 488 euro per maand kwijt. Daar komen nog allerlei kosten bij: om te wassen, te douchen, schoon te maken of het huis in te richten. Wie de eigen uitgaven wil vergelijken met die van andere studenten, kan terecht op financieelstudieplan.nl. Zo kun je ook zien of er posten zijn waarop je eenvoudig kunt besparen.

Tips voor boven de 18

- Vraag alle toeslagen en tegemoetkomingen aan waar je recht op hebt. Wil je meer weten over zorgtoeslag en teruggaaf jongeren? Kijk dan op www.belastingdienst.nl/jongeren

- Een eigen zorgverzekering is nodig binnen een maand na je 18e verjaardag. Zorg dat je op tijd bent;

- Studiefinanciering aanvragen? Bereken welke kosten je allemaal maakt, en leen niet meer dan nodig is;

- Koop je studieboeken tweedehands of leen ze in de bibliotheek of van ouderejaars;

- Ga sporten tegen een laag tarief bij een (studenten-)sportvereniging;

- Neem lunch mee van huis, in plaats van een broodje te kopen in de kantine;

- Vraag naar studentenkortingen bij de kapper, eetcafés of de bioscoop.

Waar moet je allemaal aan denken als student? De Financiële Checklist voor studenten helpt je op weg.

Citaten
Uit onwetendheid vraagt 7 procent van de jongeren die voor zorgtoeslag in aanmerking komen dit niet aan. Annemarie Koop - Nibud
Ga tijdig met elkaar rond de tafel om te praten over de financiële veranderingen. Als de zoon of dochter werkt en nog thuis woont, kan het misschien aanleiding zijn om kostgeld te gaan vragen. Annemarie Koop - Nibud

Contactgegevens

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL