18 is een magisch getal. Eindelijk volwassen. Je mag van alles: zelfstandig autorijden en een telefoonabonnement afsluiten. En toeslagen aanvragen. Maar er zijn ook plichten.
Wie bijna 18 jaar wordt, krijgt een brief van de Belastingdienst. Onderwerp: regel je financiële zaken. Vanaf je 18e ben je voor de wet volwassen. Veel ouders en kinderen hebben vragen over wat ze dan allemaal moeten regelen, stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
Laat geen geld liggen, staat er ook in de brief van de Belastingdienst. Je kunt ongeveer 1.000 euro zorgtoeslag krijgen, wie een (vakantie)baantje heeft kan belastinggeld terugvragen, en je kunt studiefinanciering aanvragen. Niet iedereen maakt gebruik van de mogelijkheden, vertelt Annemarie Koop van het Nibud. “Uit onwetendheid vraagt 7 procent van de jongeren die voor zorgtoeslag in aanmerking komen dit niet aan.” Daarmee laten ze een behoorlijk bedrag liggen.
Voor de ouders verandert er ook iets. Zij ontvangen geen kinderbijslag, kindgebonden budget en kinderalimentatie meer. De 18-jarige krijgt de kinderalimentatie voortaan zelf. Ouders zijn nog wel onderhoudsplichtig totdat hun kind 21 wordt. Dat betekent ze er nog steeds voor verantwoordelijk zijn dat hij of zij onderdak, kleding, voeding, scholing en medische hulp krijgt. “Ga tijdig met elkaar rond de tafel om te praten over de financiële veranderingen”, adviseert Koop van het Nibud. “Als de zoon of dochter werkt en nog thuis woont, kan het misschien aanleiding zijn om kostgeld te gaan vragen.”
Tot hun 18e zijn kinderen nog gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van hun ouders. Maar een maand na hun 18e verjaardag moeten jongeren hun eigen zorgverzekering hebben afgesloten. Het pakket van de ouders is vaak niet automatisch de beste keuze voor de 18-jarige. Een verhoogd eigen risico, wel of niet aanvullend verzekeren; dat zijn zaken om even bij stil te staan.
Ook de kosten van zelfstandig wonen zorgen voor veel vragen. Studenten onderschatten wat ze gemiddeld uitgeven. Uitwonende studenten zijn alleen aan woonlasten gemiddeld 488 euro per maand kwijt. Daar komen nog allerlei kosten bij: om te wassen, te douchen, schoon te maken of het huis in te richten. Wie de eigen uitgaven wil vergelijken met die van andere studenten, kan terecht op financieelstudieplan.nl. Zo kun je ook zien of er posten zijn waarop je eenvoudig kunt besparen.
- Vraag alle toeslagen en tegemoetkomingen aan waar je recht op hebt. Wil je meer weten over zorgtoeslag en teruggaaf jongeren? Kijk dan op www.belastingdienst.nl/jongeren
- Een eigen zorgverzekering is nodig binnen een maand na je 18e verjaardag. Zorg dat je op tijd bent;
- Studiefinanciering aanvragen? Bereken welke kosten je allemaal maakt, en leen niet meer dan nodig is;
Waar moet je allemaal aan denken als student? De Financiële Checklist voor studenten helpt je op weg.
Uit onwetendheid vraagt 7 procent van de jongeren die voor zorgtoeslag in aanmerking komen dit niet aan.Annemarie Koop - Nibud
Ga tijdig met elkaar rond de tafel om te praten over de financiële veranderingen. Als de zoon of dochter werkt en nog thuis woont, kan het misschien aanleiding zijn om kostgeld te gaan vragen.Annemarie Koop - Nibud
Contactgegevens
-
- Harold Reusken
-
Head of Media Relations ING Nederland
Corporate Zaken
Sponsoring - harold.reusken@ing.com
-
- Alexandra Schippers
-
Fraude & Cybersecurity
KYC
Corporate Sustainability
ING Nederland fonds - alexandra.schippers@ing.com
-
- Daan Heijbroek
-
Hypotheken
ING Research (Economisch Bureau) Algemeen
Sparen
Pensioenen & Verzekeringen
Privacy - daan.heijbroek@ing.com