Als de langverwachte vakantie niet kan doorgaan, is dat vervelend. Bij een annulering kunnen de kosten snel oplopen. Wat is het nut van een annuleringsverzekering?
Een vakantie is iets om naar uit te kijken. Bijzondere omstandigheden kunnen helaas roet in het eten gooien. Vier op de vijf Nederlanders weten niet goed wanneer een annuleringsverzekering nuttig kan zijn. Ook is niet helemaal duidelijk wat de verzekering precies vergoedt, stelt de ANWB op basis van onderzoek.
De meeste consumenten weten wel dat ze bij ernstige ziekte of overlijden van een naast familielid een beroep kunnen doen op de annuleringsverzekering. Maar ook werkloosheid of een scheiding kunnen geldige redenen zijn. Een minderheid van de Nederlanders is hiermee bekend.
“Je hoort mensen vaak zeggen: ‘Gezien de omstandigheden wil ik nu liever niet op vakantie, maar ik mag niet annuleren.’ Dat is een misverstand. Je moet nooit op vakantie, annuleren mag altijd”, zegt Milo Alink, marketeer Bankverzekeren van ING. “Maar hieraan kunnen wel kosten verbonden zijn. En in het algemeen geldt: hoe dichter op vertrek, hoe hoger de annuleringskosten. Als er vlak voor vertrek iets gebeurt waardoor de reis niet kan doorgaan, kan de strop enorm zijn. Denk maar aan een wintersportvakantie of een reis buiten Europa, met een gezin van vier personen. De reissom bedraagt dan al snel 1.000 euro per persoon.”
Wie deze kosten wil vermijden kan een annuleringsverzekering afsluiten. “Het is aan de consument zelf om te bepalen of hij een annuleringsverzekering moet afsluiten”, zegt Saskia Bierling van Consuwijzer. “Het is goed om je daarbij twee dingen af te vragen: wat wordt er gedekt en wat wíl je dekken? Staat het in verhouding tot het risico dat ik loop?” Alink beaamt dit: “Veel annuleringsverzekeringen kennen allerlei extra annuleringsgronden, zoals het plotseling overlijden van een huisdier of de aankoop van een nieuwe woning. Je moet je dan blijven afvragen of de premie in verhouding staat tot het risico.”
Mensen vergeten wel eens dat een annuleringsverzekering ook uitkomst biedt bij voortijdige beëindiging van de vakantie, vervolgt Alink. “Daarbij gelden vaak dezelfde annuleringsgronden. Voor de niet-genoten reisdagen kan dan een vergoeding volgen.” Hij raadt aan om ook goed te letten op de verzekerde bedragen. “Veel mensen zijn doorlopend verzekerd, voor een vast bedrag per persoon per reis. Dit bedrag is meestal voldoende, maar in uitzonderlijke gevallen kan het zinvol zijn om een aanvullende dekking te regelen.”
Mocht het toch niet lukken om de reis om te boeken bij het reisbureau en biedt zelfs de annuleringsverzekering geen uitkomst, dan is er vaak nog de mogelijkheid om de reis zelf te verkopen, tipt Alink. “Aanbieders op internet bemiddelen hierbij, zoals TradeYourTrip.”
- Ga van te voren bij uw verzekeringsmaatschappij na welke situaties er binnen de verzekering vallen;
- Vaak kunt u bij een pakketreis direct een reis- en annuleringsverzekering afsluiten. Het kan lonen om nog even rond te kijken naar andere aanbiedingen voor losse verzekeringen. Afhankelijk van uw reispatroon kan een doorlopende reis- en/of annuleringsverzekering ook voordelig zijn;
- Mocht omboeken bij het reisbureau niet mogelijk zijn en zelfs de annuleringsverzekering geen uitkomst bieden, dan is het soms mogelijk om de reis zelf te verkopen. Hiervoor zijn verschillende initiatieven in de markt, zoals TradeYourTrip;
- Een negatief reisadvies valt niet binnen de annuleringsverzekering. Vindt u het te onveilig om op reis te gaan en wilt u uw geld terug, dan moet hiervoor volgens de wet genoeg reden zijn. Dat is soms lastig te bepalen. Wordt u het niet eens met de reisorganisatie? Dan zal de Geschillencommissie of de rechter hierover moeten beslissen.
Je hoort mensen vaak zeggen: ‘Gezien de omstandigheden wil ik nu liever niet op vakantie, maar ik mag niet annuleren.’ Dat is een misverstand. Je moet nooit op vakantie, annuleren mag altijd.Milo Alink - ING marketeer Bankverzekeren
Contactgegevens
-
- Harold Reusken
-
Head of Media Relations ING Nederland
Corporate Zaken
Sponsoring - harold.reusken@ing.com
-
- Alexandra Schippers
-
Fraude & Cybersecurity
KYC
Corporate Sustainability
ING Nederland fonds - alexandra.schippers@ing.com
-
- Daan Heijbroek
-
Hypotheken
ING Research (Economisch Bureau) Algemeen
Sparen
Pensioenen & Verzekeringen
Privacy - daan.heijbroek@ing.com