In het nieuws: Tussenjaar in buitenland is pre op cv

20160112 Gap Year Top_tcm162-96144.png
  • png

Met je diploma op zak meteen de collegezaal in? Of toch een jaar naar het buitenland? Wie reist is een ervaring rijker. Veel werkgevers zien ook de toegevoegde waarde van een tussenjaar.

Een jaar ertussenuit

De afgelopen 2 schooljaren gingen minder leerlingen er een jaar tussenuit na hun eindexamen. Vooral jongeren met een vwo-diploma op zak stroomden meteen door naar de universiteit, meldt het CBS. Dat zou vooral te maken hebben met de invoering van het leenstelsel. De basisbeurs, een gift, geldt niet meer voor studenten die in september 2015 aan een nieuwe studie zijn begonnen. Het kon dus nog lonen om direct te gaan studeren.

Minder studie-uitval

Wie de sprong naar het buitenland waagt voor vrijwilligerswerk, een taalcursus of een verre reis is niet alleen een ervaring rijker. Op de universiteiten is er een duidelijk verschil in studie-uitval tussen studenten die wel en niet naar het buitenland zijn geweest. Van de jongeren die hebben gereisd, stopt 18% in het eerste studiejaar. Bij directe doorstromers is dat 26%.

Andere culturen

“Op alle niveaus zien we de toegevoegde waarde van internationale ervaring”, zegt Eveline van Engelen, EP-Nuffic, kenniscentrum voor internationalisering in het onderwijs. “Reizen zorgt voor meer zelfontplooiing. Je krijgt ook een bredere blik doordat je in aanraking komt met andere culturen. En het biedt meer kansen op de arbeidsmarkt.”

Pre op het cv

Een tussenjaar is zeker een pre op het cv, stelt Gusta Timmermans, hoofd recruitment van ING. “In een jaar van reizen ben je ook met je persoonlijke ontwikkeling bezig. Je bent toch wat zelfstandiger na zo’n jaar. Als je reist moet je flexibel zijn. En je komt met verschillende culturen in aanraking.” Je leert een taal goed spreken in het land zelf, voegt ze eraan toe. “En het is ook positief als je ter plekke vrijwilligerswerk doet.”

Andere studie

EP-Nuffic heeft onderzoek gedaan naar het ‘gap year’. Van de jongeren die de enquête hebben ingevuld, wilde  15% na het eindexamen een jaar naar het buitenland. In de praktijk heeft minder dan 3% van de eerstejaarsstudenten in hbo en wo eerst gereisd. Wie nog twijfelt over de studiekeuze kan ook profiteren van een tussenjaar. Bijna de helft van de ondervraagde studenten heeft uiteindelijk toch voor een andere richting gekozen. Vaak werd dit ook een meer internationale studie.

Goed voorbereiden

Lang niet iedereen wil een heel jaar de grens over. Dat geldt voor ongeveer een kwart van de jongeren. Hoe lang je ook weggaat, een goede voorbereiding is het halve werk, stelt Van Engelen van EP-Nuffic. “Wij bieden hulp met ons platform Wilweg.nl. Daar kun je ook terecht met vragen.”

Tips voor het tussenjaar

Hoe pak je dat aan, een gap year? Tips van EP-Nuffic:

- Veel scholieren werken en sparen zelf voor hun tussenjaar. Je kunt de zomer na je eindexamen of de eerste maanden van je tussenjaar gebruiken om te werken en sparen voordat je vertrekt naar het buitenland;

- Voor vrijwilligerswerk kun je subsidie krijgen, via programma’s als Erasmus+ en Wereldsupporter;

- Soms is ook een beurs mogelijk. Het Fulbright Campus Scholarship Program biedt scholieren met een vwo-diploma de kans om aansluitend een jaar aan een Amerikaanse universiteit te studeren;

- Vaak dragen ouders ook bij. Steeds vaker zien ouders een goed doordacht tussenjaar als een zinvolle investering in je toekomst;

- Als je je gaat inzetten voor anderen kun je ook een sponsoractie op touw zetten om geld in te zamelen;

Het is natuurlijk ook mogelijk om in het buitenland te werken. Dan sla je twee vliegen in één klap: je dekt de kosten van je tussenjaar terwijl je daar bent. Je kunt werken tegen betaling, maar ook tegen kost en inwoning.

Citaten

Op alle niveaus zien we de toegevoegde waarde van internationale ervaring. Reizen zorgt voor meer zelfontplooiing. Je krijgt ook een bredere blik doordat je in aanraking komt met andere culturen. En het biedt meer kansen op de arbeidsmarkt. Eveline van Engelen - EP-Nuffic
In een jaar van reizen ben je ook met je persoonlijke ontwikkeling bezig. Je bent toch wat zelfstandiger na zo’n jaar. Als je reist moet je flexibel zijn. En je komt met verschillende culturen in aanraking. Je leert een taal goed spreken in het land zelf. En het is ook positief als je ter plekke vrijwilligerswerk doet. Gusta Timmermans - ING hoofd recruitment

 

 

 

Contactgegevens

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL