ING BeleggersBarometer: Beleggers zijn positief voor 2017

Beleggers hopen op overwinning middenpartijen bij Tweede Kamerverkiezingen

Het jaar 2017 start met de hoogste score van de ING BeleggersBarometer sinds ruim anderhalf jaar. Met een stand van 148 komt deze hoger uit dan in december (145). Sinds vorige maand zijn er geen veranderingen in het oordeel en de verwachtingen van de beleggers over de algemene economische situatie in Nederland of hun eigen financiële situatie. De positieve ontwikkeling van de ING BeleggersBarometer wordt uitsluitend veroorzaakt door de waardegroei die de beleggers de afgelopen twee maanden zagen in hun eigen portefeuille: tweederde constateerde een stijging. Beleggers denken dat een overwinning van de middenpartijen (VVD, CDA en D66) bij de Tweede Kamerverkiezingen het meest optimaal is voor de Nederlandse beurs. Tevens verwachten beleggers voor 2017 dat de hypotheekrente zal stijgen, over de spaarrente zijn de meningen verdeeld.

De verwachtingen voor de AEX zijn onveranderd, tweederde van de beleggers denkt dat deze verder zal stijgen in de komende drie maanden. Nog steeds vindt het merendeel van de beleggers het nog wel een goede tijd om in minder risicovolle sectoren te beleggen. Henry van Heijster, investment manager bij ING Investment Office, kan zich vinden in deze gematigd positieve visie op aandelen. “Economische indicatoren en bedrijfsberichten zijn nog steeds positief voor aandelen. De risico’s vloeien vooral voort uit politieke onzekerheid.” Bij de start van het nieuwe jaar zijn er meer beleggers die hun portefeuille in beheer hebben gegeven, terwijl er juist minder beleggers zijn die zelf beleggen, al blijft dit wel de meerderheid. Het grootste gedeelte van de beleggingsportefeuilles (61%) wordt in Nederland belegd, één derde van alle beleggers belegt zelfs alleen maar in Nederland.

INGA0282_Grafiek_jan_2017_tbv newroom_tcm162-119365.jpg
  • jpg

Profiel beleggers

Het grootste gedeelte van de beleggers (83%) koopt beleggingen voor de langere termijn, aankopen voor de korte termijn lijken iets af te nemen. Het belangrijkste doel om te beleggen blijft het creëren van een aanvulling op het toekomstig inkomen. Daarnaast hebben steeds meer beleggers een huis- of hypotheek gerelateerd doel met hun beleggingen. Deze maand is een sterke stijging zichtbaar in de verwachtingen die beleggers hebben voor de beurskansen in Amerika, mogelijk wordt deze stijging veroorzaakt door de aangekondigde investeringen door president Trump. Dit gaat ten koste van de kansen die men in Japan en de rest van Azië verwacht. Henry van Heijster: “De Amerikaanse markt is aanvankelijk flink gestegen op basis van die verwachtingen, maar de laatste weken is het vooral afwachten geblazen.”

Tweede Kamerverkiezingen

Beleggers verwachten dat de uitslag van de komende Tweede Kamerverkiezingen de Nederlandse beurs zal beïnvloeden, maar denken dat de uitslag van de Duitse verkiezingen veel meer invloed zal hebben op de Nederlandse beurs (60% versus 21%). De VVD blijft de grootste partij onder de beleggers. De meerderheid van de beleggers (51%) denk dat een overwinning van de middenpartijen (VVD, CDA en D66) het meest optimaal is voor de Nederlandse beurs. Twee derde van de beleggers denkt dat de hypotheekrente zal stijgen in 2017. Over de spaarrente zijn de meningen verdeeld: één derde denkt dat deze gelijk blijft, eveneens één derde denkt dat zal stijgen en een kwart denkt dat deze zal dalen.

Citaten

Economische indicatoren en bedrijfsberichten zijn nog steeds positief voor aandelen. De risico’s vloeien vooral voort uit politieke onzekerheid. Henry van Heijster - Investment manager, ING Investment Management
De Amerikaanse markt is aanvankelijk flink gestegen op basis van die verwachtingen, maar de laatste weken is het vooral afwachten geblazen. Henry van Heijster - Investment manager, ING Investment Management

Contactgegevens

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL