Reactie ING op de Eerlijke Bankwijzer

Vandaag heeft de Eerlijke Bankwijzer haar jaarlijkse update gepubliceerd waarin zij het duurzaamheidsbeleid van 10 Nederlandse bankgroepen toetst. De Eerlijke Bankwijzer wil de investeringen in en de transparantie over duurzaamheid bevorderen en dat doel ondersteunen wij. Wel verschillen wij van mening over de subjectieve criteria die de Eerlijke Bankwijzer hanteert en de onderzoeksmethodiek die vaak geen recht doen aan de verbeteringen die worden doorgevoerd. Wij blijven daarover in gesprek met de Eerlijke Bankwijzer.

Duurzaamheid en ING

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp. Voor ons is duurzaamheid niet alleen wat we als bedrijf doen, maar ook hoe we het doen. Ons bestaansrecht en het vertrouwen van onze klanten is gebaseerd op de verantwoorde manier waarop wij zaken doen. Financiële dienstverlening speelt een belangrijke rol in het creëren van een gezonde en duurzame wereld. We moeten niet alleen zelf duurzamer worden door onze directe voetafdruk te beperken, maar ook kijken naar de keuzes die wij maken als kredietverstrekker en in de diensten die wij onze klanten bieden. Duurzaamheid is daarom ook direct geïntegreerd in de kern van onze bedrijfsstrategie. Het is een voortdurend proces, waarbij we hechten aan de mening, kennis en ervaringen van belanghebbenden in binnen- en buitenland. ING wordt door diverse partijen op duurzaamheid beoordeeld.

Andere keuzes

De Eerlijke Bankwijzer hanteert eigen maatstaven die vaak verder gaan dan iedere internationale norm of regelgeving en in onze ogen niet altijd even realistisch zijn. Daarnaast doet het onderzoek en de methodiek vaak geen recht aan doorgevoerde verbeteringen. Dat betekent niet dat we geen rekening houden met de mening van de Eerlijke Bankwijzer, maar we kijken ook naar maatstaven die door andere duurzaamheid stakeholders worden gebruikt. Daarnaast zullen we ook gezamenlijk vanuit de Nederlandse Vereniging van Banken in gesprek blijven over de aanpak van het onderzoek door de Eerlijke Bankwijzer

Stappen vooruit

De belangrijkste conclusie van het rapport is dat de banken hun beleid op duurzaamheid hebben verbeterd het afgelopen jaar. Onder de door de Eerlijke Bankwijzer genoemde verbeteringen bij ING vallen onder meer mensenrechten, arbeidsrechten en dierenwelzijnsbeleid.

Verder bijdragen aan duurzame vooruitgang

Op verschillende onderwerpen zijn wij bezig om verdere verbeteringen door te voeren. Beleid is immers niet statisch, het moet meebewegen met de ontwikkelingen in de maatschappij. Zo kijken we onder meer op welke manier wij over CO2 uitstoot in onze leningenportefeuille zouden kunnen rapporteren, ondanks dat er nog geen internationaal eenduidige methodologie is voor bedrijven. Daarnaast beschrijven ING’s ‘sustainable transitions financed’ (STF) alle zaken die wij doen met klanten die in hun sector trendsetter zijn op het gebied van milieu en alle projecten die duurzame oplossingen bieden, een portefeuille die inmiddels EUR 27,8 miljard bedraagt.

Uiteraard zullen wij op deze en andere duurzaamheidsthema’s in gesprek blijven met de Eerlijke Bankwijzer en andere partijen actief op het gebied van duurzaamheid en blijven werken aan ons beleid en onze maatregelen die bijdragen aan duurzame vooruitgang.

Contactgegevens

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL