ING BeleggersBarometer: Dip Brexit voorbij

Geen blijvende schade in vertrouwen van beleggers

Na de dip die de ING BeleggersBarometer vorige maand liet zien (121) is de index deze maand weer gestegen naar 130. Daarmee is Barometer bijna terug op het niveau van juni, toen deze op 132 stond. Het vertrouwen van de beleggers lijkt daarmee geen blijvende schade te hebben opgelopen door de aankondiging van de Brexit. De stijging komt met name door een verbetering van de eigen financiële situatie en doordat meer beleggers de waarde van hun beleggingsportefeuille de afgelopen maanden zagen toenemen. Ook zijn beleggers iets positiever over de algemene economische situatie van de afgelopen drie maanden. Driekwart van de beleggers heeft niet gehandeld na het nieuws over de Brexit.De VVD blijft de populairste partij onder beleggers.

Beleggers zijn  toch nog voorzichtig in hun verwachtingen voor de komende drie maanden. De financiële situatie van het eigen huishouden is weliswaar verbeterd, maar ze verwachten dat deze de komende maanden weer slechter zal worden. Over de economische situatie en de waarde van de beleggingsportefeuille blijven de verwachtingen onveranderd. Voor de AEX zijn de voorspellingen positiever dan in de maand juli. Er zijn minder beleggers die verwachten dat de AEX zal dalen en meer dan de helft van de beleggers verwacht zelfs dat hij zal stijgen. Dit kan verklaard worden door de stijgende trend van de AEX tijdens het onderzoek van 439 naar 454 punten. Beleggers voorspellen voor november 2016 een stand van de AEX van 444, deze is 10 punten hoger dan wat in juli de verwachte stand was voor de AEX 3 maanden vooruit.

Brexit effecten

Driekwart van de beleggers heeft niet gehandeld na het nieuws over de Brexit. Eén op de vijf heeft juist aandelen gekocht. Bob Homan, Hoofd ING Investment Office: “Dit zagen we ook terug in de orderstroom, slechts in het eerste uur dat de beurzen openden na de Brexit-uitslag hadden we veel verkooporders, daarna kreeg het aantal kooporders de overhand.”

Type beleggers 

De meeste beleggers beleggen nog steeds zelf. Het aandeel (zeer) defensieve beleggers groeit gestaag en vormt inmiddels een kwart van de beleggers, wat gelijk is aan het aandeel (zeer) offensieve beleggers. Aandelen en beleggingsfondsen vormen met bijna driekwart nog steeds het grootste deel van de gemiddelde beleggingsportefeuille. Beleggers halen weer meer rendement met hun portefeuille: ruim een kwart geeft aan tussen de 0% en 4% behaald te hebben, terwijl de groep beleggers die een negatief rendement hadden, gehalveerd is. Homan; “Dit komt goed overeen met de gemiddelde stijging van aandelen in de wereld dit jaar van 2,5%. De AEX zit hier nog iets boven”. Dit positieve sentiment vertaalt zich ook door naar het advies aan anderen: meer beleggers durven het beleggen weer aan te bevelen, al blijven er meer beleggers die het beleggen afraden. Vier op de tien beleggers verwachten komende tijd geld over te houden om aan te wenden voor beleggingen. Dit zijn er nog niet zoveel geweest afgelopen jaar. De helft van hen verwacht dat extra geld te gaan beleggen in beleggingsfondsen. Dit is een stijging die ten koste gaat van individuele aandelen.

VVD populairste partij onder beleggers

Beleggers zijn het afgelopen half jaar positiever geworden over het kabinet en de overheid. Zo geven ze het kabinet nu bijna een voldoende (5,6) voor het gevoerde sociaaleconomisch beleid, wat een verbetering is ten opzichte van de 5,3 in februari. Ook is een stijging zichtbaar in de tevredenheid van de beleggers over de inspanningen die de overheid doet om economische groei verder te stimuleren: een kwart van de beleggers is hierover tevreden. Met betrekking tot politieke voorkeur is er geen verandering: de VVD blijft de populairste partij onder beleggers.

Citaten

Slechts in het eerste uur dat de beurzen openden na de Brexit-uitslag hadden we veel verkooporders, daarna kreeg het aantal kooporders de overhand. Bob Homan - Hoofd ING Investment Office
De gemiddelde stijging van aandelen in de wereld dit jaar is 2,5%. De AEX zit hier nog iets boven. Bob Homan - Hoofd ING Investment Office

Contactgegevens

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL