ING Woonbericht: Huizenmarkt op historisch hoog niveau

Huizenbezitter combineert sparen en beleggen buiten hypotheek om

Sinds het eerste ING Woonbericht in 2006 zijn koopwoningbezitters en starters niet eerder zo positief gestemd geweest over de woningmarkt. Zeven op de tien koopwoningbezitters en starters vinden het momenteel een goed moment om een huis te kopen. Slechts 3% van de ondervraagden denkt dat de huizenprijzen de komende tijd zullen dalen. Verder blijkt uit het onderzoek dat er minder vermogen wordt opgebouwd binnen de hypotheek dan een jaar geleden. En woningbezitters die buiten de hypotheek vermogen opbouwen doen dat in 2016, in vergelijking met 2015, drie keer zo vaak door sparen en beleggen te combineren. Respondenten geven aan dat zij verwachten dat een nieuwbouwwoning gemiddeld 70 jaar mee zal gaan. De helft van de respondenten denkt dat groot onderhoud eens per 20 jaar noodzakelijk is.

Huizenmarkt op historisch hoog niveau

De Nederlandse huizenmarkt heeft er sinds het eerste ING Woonbericht in 2006 niet zo goed voor gestaan als nu. Maar liefst 70% van de respondenten vindt het momenteel een gunstig moment om tot de koop van een huis over te gaan. 85% denkt dat de huizenprijzen voorlopig nog verder zullen stijgen en 86% denkt dat het aantal transacties op de woningmarkt zal blijven stijgen. Ondanks de al jarenlang dalende hypotheekrente blijft de groep die denkt dat het daarmee afgelopen zal zijn in de meerderheid: 39% verwacht een stijging en 25% een verdere daling. Wim Flikweert, manager Hypotheken van ING: “Het vertrouwen is weer terug op de markt. Dat leidt in sommige gebieden weer tot een woningmarkt die onder spanning staat. Het blijft een aanbodmarkt aangezien er maar mondjesmaat woonruimte bijkomt terwijl het aantal huishoudens de komende jaren nog fors stijgt. Laat je echter niet gek maken door bijvoorbeeld akkoord te gaan om ontbindende voorwaarden te schrappen, zoals het financieringsvoorbehoud. Probeer zoveel mogelijk van te voren uit te zoeken zodat je wel zo snel mogelijk kunt handelen.”

Minder vermogen opbouwen binnen hypotheek

Vorig jaar deed een kwart van de koopwoningbezitters niet aan vermogen opbouwen buiten de hypotheek. Tegenwoordig is dat gegroeid naar ruim een derde (34%) van alle hypotheeknemers. De angst om met een restschuld te blijven zitten is iets teruggelopen. Van de groep huizenbezitters die juist buiten hun hypotheek aan vermogensopbouw doet, is sparen als vermogensopbouw minder populair geworden. Dit doet nu nog maar 61% tegenover 78% een jaar geleden. Een combinatie van sparen en beleggen is bijna drie keer zo populair geworden: 10% deed dit in 2015 tegen 29% nu. Flikweert: “De lage spaarrente maakt sparen wat minder aantrekkelijk als instrument voor vermogensopbouw. Dat zorgt ervoor dat beleggen populairder wordt. Daar is niets mis mee, zeker niet wanneer je belegt voor iets dat ver in de toekomst ligt. Zo ben je minder kwetsbaar voor plotselinge koersvallen op de korte termijn. Bovendien sparen veel mensen al binnen hun hypotheek omdat ze aflossen in hun annuïteitenhypotheek.”

‘Nieuw huis gaat gemiddeld 70 jaar mee’

Huizenbezitters en starters op de woningmarkt denken dat een nieuwbouwwoning gemiddeld 70 jaar mee gaat. Bijna een kwart van de respondenten verwacht zelfs dat een recent gebouwd huis 100 jaar of langer zal blijven staan. Daarbij denkt één op de vier ondervraagden dat er eens per tien jaar groot onderhoud moet worden gepleegd, en verwacht bijna de helft dat een huis eens per twintig jaar op de schop moet gaan. Slechts 3,6% denkt dat een flinke renovatie pas na meer dan 40 jaar of langer nodig zal zijn. Flikweert: “Een huis gaat lang mee. Niet allemaal 400 jaar zoals in het historisch centrum van Amsterdam en niet zonder regelmatig flink te investeren om de woning technisch up-to-date te houden en aan te passen aan de eisen van deze tijd. Het is goed daar tijdig geld voor te reserveren en een onderhoudsplan te maken.”

Citaten

Het vertrouwen is weer terug op de markt. Dat leidt in sommige gebieden weer tot een woningmarkt die onder spanning staat. Het blijft een aanbodmarkt aangezien er maar mondjesmaat woonruimte bijkomt terwijl het aantal huishoudens de komende jaren nog fors stijgt.    Wim Flikweert - Manager Hypotheken ING

Contactgegevens

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL