ING BeleggersBarometer: Beleggersvertrouwen in een dip

Beleggers verwachten voor 2019 geen grote veranderingen

Het beleggersvertrouwen is deze maand op het laagste punt sinds twee jaar (juli 2016). Stond de ING BeleggersBarometer in oktober nog op 141, in november daalt deze fors naar een stand van 122 punten. Dit lage vertrouwen wordt veroorzaakt doordat beleggers negatiever zijn over de economische situatie van de afgelopen maanden. Over de toekomstige economische ontwikkelingen zijn beleggers wel positief. De helft van de beleggers verwacht dat de waarde van hun portefeuille in de komende drie maanden zal toenemen. Voor eind 2019 wordt door 41% van hen eenzelfde stand voor de AEX voorspeld als nu het geval is, namelijk tussen 501 en 550.

Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Het is voor het eerst sinds jaren dat meer beleggers in de afgelopen maanden de waarde van hun beleggingsportefeuille zagen dalen (38%) dan dat ze een stijging constateerden (29%). Dat is ook niet zo gek nu de meeste beurzen dit jaar zijn gedaald. In vergelijking met oktober geven meer beleggers (40%) hun portefeuille in beheer en het aandeel beleggers dat zelf belegt daalt de afgelopen maanden licht.”

INGA2431_Grafiek_november-2018_540px_tcm162-159384.jpg
  • jpg

Verwacht rendement

Van de voorgelegde energie aandelen denkt één op de vijf dat Shell het meeste rendement zal behalen in de komende drie maanden. Vergeleken met juni van dit jaar wordt Vopak minder vaak genoemd. Binnen de AEX verwacht men in 2019 de meeste koersstijging bij Shell. Ook Heineken en ASML staan in de top 3 van verwachte stijgers.

Einde beursjaar

Nu het einde van 2018 nadert, is beleggers gevraagd naar hun oordeel over het beleggingsjaar tot nu toe. De meerderheid (43%) van de beleggers beoordeelt het afgelopen beursjaar minder goed dan verwacht. Dit is significant hoger dan de vorige meting in mei toen bijna een derde een sombere verwachting had. De koersdaling van de afgelopen weken wordt vooral gezien als tijdelijke dip. De meeste beleggers (70%) hebben hierop dan ook geen actie ondernomen. Voor de komende tijd zegt bijna een kwart van de beleggers beleggingen bij te gaan kopen als de beurs onrustig blijft. Homan: “Beleggers verwachten voor het komende beursjaar geen grote veranderingen. Zo voorspelt 41% van hen voor het einde van 2019 een gelijke AEX stand, namelijk tussen 501-550. Opvallend is het gelijke percentage dat een hogere (551-600) of lagere stand van de AEX (451-500) verwacht, namelijk 23%.”

Citaten

Het is voor het eerst sinds jaren dat meer beleggers in de afgelopen maanden de waarde van hun beleggingsportefeuille zagen dalen (38%) dan dat ze een stijging constateerden (29%). Dat is ook niet zo gek nu de meeste beurzen dit jaar zijn gedaald. In vergelijking met oktober geven meer beleggers (40%) hun portefeuille in beheer en het aandeel beleggers dat zelf belegt daalt de afgelopen maanden licht. Bob Homan - hoofd ING Investment Office

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL