In het nieuws: Bij twijfel niet klikken

Nederlanders hebben hun online veiligheid beter voor elkaar dan de meeste andere Europeanen. Maar criminelen zijn vindingrijk. Hoe voorkomt u dat u het slachtoffer wordt van valse e-mails?

Computervirussen

Het is Safer Internet Day 2016. Op deze dag vraagt de Europese Commissie aandacht voor veilig gebruik van online technologieën en mobiele telefoons. Internetgebruikers in Nederland en Tsjechië hadden in 2015 het minst vaak te kampen met een online veiligheidsprobleem, blijkt uit onderzoek van Eurostat. Ook hebben Nederlanders relatief weinig last van computervirussen.

Plaag

Toch blijft vooral de hoeveelheid nepmails die criminelen versturen een plaag, stelt de Fraudehelpdesk. Volgens de helpdesk komen er de laatste maanden veel meldingen binnen over valse e-mails. Ook misbruiken oplichters steeds vaker namen en logo’s van bekende ondernemingen voor frauduleuze ‘sms-en-win-acties’. Deze nepberichten zien er vaak bedrieglijk echt uit. Wie hierop ingaat, gaat ongemerkt een sms-abonnement aan. Zo kunnen slachtoffers veel geld verliezen, stelt Ellen Prummel van de Fraudehelpdesk.

Valse waarschuwing

Criminelen maken ook slim gebruik van het feit dat hun praktijken in het nieuws komen, aldus Ellen Prummel. De afgelopen tijd zijn mensen het slachtoffer geworden van valse e-mails met de oproep om de bankpas (en de pincode) op te sturen. Nu versturen oplichters berichten uit naam van banken waarin ze zelfs waarschuwen voor de gevaren van zulke nepmails. Zo proberen ze de sympathie van de ontvanger te winnen. In diezelfde mail bieden ze de mogelijkheid om een online formulier in te vullen. Zogenaamd om de ontvanger te beschermen tegen phishing, het ‘hengelen’ naar persoonsgegevens. Zo kunnen de criminelen alsnog iemands persoonlijke informatie misbruiken.

Twijfel

Een gevolg van alle phishingmails is dat een groeiend aantal mensen vertrouwde e-mails niet meer durft aan te klikken, vertelt Prummel. “Ze gaan twijfelen aan de echtheid ervan. Ons advies is: zoek contact met de partij die als afzender genoemd staat. Klik niet op linkjes en gebruik geen telefoonnummers die in de e-mail staan. Tik zelf het website-adres in om de contactgegevens te vinden en vraag of het klopt dat ze zo’n bericht hebben verstuurd."

Actief op zoek

“Wij zoeken actief naar phishingberichten en nepwebsites”, zegt Leo Boer, manager Cybercrime van ING. “Nepwebsites laten we uit de lucht halen, om te voorkomen dat klanten het slachtoffer worden van fraude.” De banken en Betaalvereniging Nederland doen gezamenlijk ook veel aan voorlichting, vertelt Boer. Een voorbeeld is de nationale campagne ‘Hang op, klik weg, bel uw bank’. “Daarnaast werken we nauw samen met de politie, het ministerie van Justitie, het ministerie van Economische zaken en het Nationaal Cyber Security Centrum. Zo proberen we criminelen een stap voor te blijven.”

Tips om phishing en malware te voorkomen

- Check de afzender van het bericht. Klopt het e-mailadres? 

- Wees voorzichtig met het klikken op links in e-mails of sms-berichten; 

- De Fraudehelpdesk heeft ook een ‘mailwijzer’ online gezet. Met dit schema kunt u checken of u met een valse e-mail te maken heeft; 

- Gebruik bijgewerkte versies van virusscanner, firewall en anti-spyware op uw computer of laptop. Klanten van ING kunnen daarnaast gratis IBM Security Trusteer Rapport gebruiken. Dit programma beschermt specifiek tegen kwaadaardige software gericht op internetbankieren; 

- Onthoud: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook.   Meer tips en informatie over veilig bankieren

Citaten

Wij zoeken actief naar phishingberichten en nepwebsites. Nepwebsites laten we uit de lucht halen, om te voorkomen dat klanten het slachtoffer worden van fraude. Leo Boer - ING
Mensen gaan twijfelen aan de echtheid ervan. Ons advies is: zoek contact met de partij die als afzender genoemd staat. Klik niet op linkjes en gebruik geen telefoonnummers die in de e-mail staan. Tik zelf het website-adres in om de contactgegevens te vinden en vraag of het klopt dat ze zo’n bericht hebben verstuurd. Ellen Prummel - Fraudehelpdesk

Contactgegevens

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL