ING Nederland fonds en JINC zorgen dat nog meer kinderen leren programmeren #DigiDinsdag

Praten met een computer_ING Nederland fonds.jpg
  • jpg

Kinderen leren denken als een computer. Dat staat centraal in het programma Digitale Vaardigheden van JINC. Het ING Nederland fonds en JINC hebben de handen ineen geslagen om ervoor te zorgen dat nog meer kinderen het programma van JINC kunnen volgen en digitale vaardigheden ontwikkelen. In 2020 volgen meer dan 2000 kinderen op 40 verschillende scholen verspreid over Nederland het programma van JINC. Het plan is om in drie jaar 9000 leerlingen te bereiken. Het ING Nederland fonds ondersteunt en financiert het programma.

Vandaag op DigiDinsdag, de vierde dinsdag in september, staat de ontwikkeling van digitale vaardigheden centraal. Het ING Nederlands fonds vindt het belangrijk dat kinderen digitale vaardigheden leren. Kinderen groeien op dit moment op in het digitale tijdperk en digitale vaardigheden zijn daarin onmisbaar. Het ING Nederland fonds werkt hiertoe samen met verschillende partners, waaronder JINC, een organisatie die jongeren op weg helpt naar werk.

Het programma Digitale Vaardigheden

De ontwikkeling van het programma Digitale Vaardigheden is het resultaat van een samenwerking tussen twee partners van het ING Nederland fonds, JINC en FutureNL. JINC brengt het programma naar de klas. Daarbij richt de organisatie zich op kinderen in wijken die te maken hebben met sociaal economische achterstand. Het ING Nederland fonds is als hoofdfinancier vanaf de pilotfase betrokken en maakt nu de landelijke uitrol mogelijk.

Het programma laat leerlingen van groep 5 en 6 in vier lessen op een speelse wijze kennismaken met programmeren. Ze leren meer over computertaal en gaan aan de slag met algoritmes en automatisering. Door de lessen worden kinderen bewuster van de digitale wereld waar ze zelf dagelijks mee te maken hebben. De lessen worden deels gegevens door docenten en deels door professionals uit het bedrijfsleven.

Verdere opschaling

Sinds september 2018 hebben 731 kinderen kennisgemaakt met het programma. Deze maand is het programma van JINC weer gestart. Nog dit jaar gaat JINC met dit programma meer dan 2000 leerlingen op 40 scholen bereiken. De scholen die in de komende maanden aan de slag gaan zijn verspreid door heel Nederland. Onder andere in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Maastricht, Heerlen, Leeuwarden, Lelystad, Almere, Zaandam, Den Bosch en Eindhoven.

Het doel is om in drie jaar tijd 9000 leerlingen te bereiken op nog meer scholen verspreid over Nederland. Daarbij is ondersteuning nodig van vrijwilligers en bedrijven. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met JINC.

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL