ING BeleggersBarometer: beleggers voorzien koerscorrectie bij tweede corona-golf

Beleggers verdeeld over beste reactie op mogelijke koersdaling

Voor het eerst sinds het begin van de corona-crisis komt de ING BeleggersBarometer boven de 100 punten uit en staat in september op 102. Na het dieptepunt in april dit jaar (68 punten) stijgt het vertrouwen de afgelopen vier maanden gestaag. Het sentiment onder beleggers is net als afgelopen maand voorzichtig. Het merendeel van de beleggers verwacht een verslechtering van de algemene Nederlandse economie en slechts een derde verwacht hierin een verbetering in de komende drie maanden. Nu een tweede corona-golf steeds waarschijnlijker lijkt, verwacht 68% een tweede grote koersdaling. Een meerderheid (51%) denkt dat deze in omvang kleiner zal zijn dan de correctie in maart toen de koersen met ongeveer 30% daalden. Een groot deel van de Nederlandse beleggers (53%) is ervan overtuigd dat de gevolgen van het coronavirus op de wereldeconomie over twee jaar nog merkbaar zullen zijn.

De beleggers zijn in september 2020 voorzichtig in hun verwachtingen omtrent de AEX. In vergelijking met vorige maand verwachten meer beleggers dat de stand in de komende maand gelijk zal blijven. Beleggers verwachten in december een stand van 543, wat lager is dan de stand die vorige maand werd voorspeld (555). Van de voorgelegde AEX aandelen verwacht men dat ASML de komende drie maanden het meeste rendement zal behalen, gevolgd door Ahold, waarvan in de vorige meting nog het meest werd verwacht. Men is ook minder optimistisch over Shell, het aandeel dat tot nu toe een sombere koersgang kent. Het merendeel doet echter geen uitspraak over de rendementsverwachting.

INGA1524_Grafiek_September_2020-620px.jpg
  • jpg

Koerscorrectie verwacht bij tweede corona-golf

Twee derde van de beleggers (68%) verwacht bij een tweede corona-golf ook een tweede grote koersdaling. Een lichte meerderheid (51%) denkt dat deze in omvang kleiner zal zijn dan de correctie in maart. Een op de vijf verwacht juist een grotere correctie. De meningen omtrent de gevolgen van een correctie voor hun eigen gedrag zijn verdeeld. Waar 33% aangeeft bij te kopen, zegt 32% geen actie te ondernemen en 31% weet het (nog) niet.

Bob Homan, hoofd ING Investment Office: Het lijkt er hiermee op dat beleggers nog geld langs de kant hebben staan om bij een eventuele correctie bij te kopen. We zien dit ook in het klantgedrag bij ING terug. Zo zijn er in maart en april veel nieuwe beleggersrekeningen geopend, maar wordt er nog lang niet op elke nieuwe rekening daadwerkelijk belegd. Bob Homan, hoofd ING Investment Office 

Drie kwart van de beleggers heeft zijn risicoprofiel niet aangepast door corona.

Net als bij de meting in april, verwacht ruim de helft dat de negatieve invloed van het coronavirus op de wereldeconomie over 2 jaar nog steeds te merken is. De meerderheid van de beleggers zou mensen aanraden om, nu of over enige tijd, te beginnen met beleggen. Mocht men nu willen instappen, zou 43% van de beleggers hen aanraden om geld gespreid in te leggen. 28% raadt nieuwe beleggers aan te wachten op een nieuwe dip en 10% raadt mensen af om op dit moment te beleggen.

Beleggingen vooral voor langere termijn

Beleggers nemen, in vergelijking tot twee maanden geleden, evenveel risico op de beurs. Eén op de vijf neemt, sinds de start van de corona-crisis, minder beleggingsrisico. Een derde van de beleggers vindt het een goede tijd om te beleggen in minder risicovolle sectoren. Een vijfde vindt het juist een goede tijd om te beleggen in risicovolle sectoren.

Het onderscheid tussen risicovolle en minder risicovolle sectoren is steeds lastiger te maken. De IT sector werd voor de corona-crisis over het algemeen als risicovolle sector gezien, terwijl deze sector gedurende de crisis juist goede resultaten boekte en ook vooropliep in het herstel. Bob Homan, hoofd ING Investment Office 

Een kwart van de beleggers geeft aan te beleggen als aanvulling op het toekomstige inkomen. Een derde van de beleggers belegt niet met een concreet doel. Men koopt beleggingen voornamelijk voor de langere termijn (zo’n 10 jaar). Slechts 15% koopt beleggingen voor de kortere termijn.

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL
Atom URL