ING Nederland fonds en Over Rood zetten zich in voor de schuldhulpverlening aan zzp’ers

De juiste begeleiding van zzp’ers in financiële nood

De financiële kwetsbaarheid van zzp’ers is het afgelopen jaar door de coronacrisis alleen maar toegenomen. Op dit moment kunnen zzp’ers in financiële nood echter niet goed terecht bij schuldhulpverlening. Het ING Nederland fonds en Over Rood doen hier samen wat aan. Over Rood heeft een training ontwikkeld voor schuldhulpverleners: ‘Hoe begeleid je ondernemers met schulden’. Na een succesvolle pilot is Over Rood nu klaar voor het opschalen van deze training naar meer gemeentes in Nederland. Het ING Nederland fonds heeft de training voor de komende drie jaar gefinancierd en steunt Over Rood bij de opschaling ervan.

Het helpen van zzp’ers is onbekend terrein voor veel schuldhulpverleners van bijvoorbeeld gemeentes of andere maatschappelijke organisaties. Maar de wil is er om deze groep de juiste hulp te bieden. Bovendien zorgt een wijziging in de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening (WGS) per 1 januari 2021 ervoor dat gemeenten schuldhulp toegankelijk moeten maken voor ondernemers. Het ING Nederland fonds en Over Rood, een vrijwilligersorganisatie die ondernemers helpt weer financieel gezond te worden, bieden schuldhulpverleners met deze training de mogelijkheid om kennis op te doen over de begeleiding van zzp’ers in financiële nood.

Een weg voor zzp’ers met financiële problemen

Op dit moment is schuldhulpverlening voornamelijk gericht op huishoudens en minder op zzp’ers. Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland zijn zzp’er en juist deze groep heeft op dit moment moeite met het hoofd boven water houden. We willen graag dat er een gemakkelijke weg komt naar schuldhulpverlening voor zzp’ers. Met de kennis van Over Rood kan dit, in combinatie met de bestaande lokale schuldhulpverlening. Kirsten Ottens, directeur ING Nederland fonds 
Financiële problemen geven stress en hebben niet alleen effect op de ondernemer maar op het hele gezin. Je melden met financiële problemen is een hele grote stap. Dan is het extra moeilijk als er geen duidelijke route is voor jou als ondernemer. Dat willen we echt oplossen.Veel organisaties helpen zzp’ers niet omdat ze bang zijn te weinig kennis te hebben. Hulpverleners zijn na een training van één dag al goed in staat om een plan van aanpak te maken voor de meeste zzp’ers met financiële problemen. Ze kunnen dan de eenvoudige casussen zelf oppakken. En de ingewikkeldere casussen gericht doorverwijzen.  Peter van Bergen, algemeen directeur Over Rood

Training van Over Rood

Over Rood begeleidt al 8 jaar zzp’ers met schulden. Het ING Nederland fonds investeert de komende jaren meer dan € 450.000,- in de activiteiten van Over Rood. Over Rood gebruikt deze financiering onder andere voor de ontwikkeling en opschaling van de training voor schuldhulpverleners. De training heeft al plaatsgevonden bij schuldhulpverleners in Den Bosch, Oss en Culemborg. De algemene reactie is dat schuldhulpverleners met deze kennis een betere gesprekspartner kunnen zijn voor zzp’ers. Over Rood wil deze kennis verder verspreiden in Nederland. Geïnteresseerden vinden hier meer informatie.

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL