Humanitas Get a Grip ontvangt €328.000,-

ING Nederland fonds investeert in financiële zelfredzaamheid van jongeren

Vanaf 18 jaar zijn jongeren meerderjarig en moeten ze zelfstandig hun geldzaken regelen. Door gebrek aan ervaring hiermee lopen ze een risico om schulden op te bouwen. Daarom leren vrijwilligers van Humanitas Get a Grip jongeren tussen de 16 en 27 jaar hoe om te gaan met geld. Het doel is om jongeren zelfredzaam te maken en zoveel mogelijk te voorkomen dat ze schulden krijgen. Het ING Nederland fonds zorgt ervoor dat Humanitas Get a Grip haar bereik in Nederland kan verdubbelen en steunt het initiatief de komende twee jaar met een bedrag van €328.000,-. Zo kunnen nog meer jongeren geholpen worden.

De zorgverzekering en het telefoonabonnement zelf betalen, boodschappen doen, de studiefinanciering regelen of een lening afsluiten. Enkele voorbeelden van geldzaken waar jongeren vanaf 18 jaar mee te maken kunnen krijgen. Steeds meer jongeren lopen hierin vast en raken in de schulden. Sinds de start van de coronacrisis is de kans op risicovolle schulden onder jongeren bovendien verder toegenomen. Dit komt doordat relatief veel jongeren werken in sectoren die door de crisis hard worden geraakt en zij een kleine financiële buffer hebben. Hulp bij financiële problemen van jongeren is daarom belangrijker dan ooit.

Financiële zelfredzaamheid

Het ING Nederland fonds en Humanitas Get a Grip slaan de handen ineen om nog meer jongeren financieel zelfredzaam te maken. Kirsten Ottens, directeur van het ING Nederland fonds, benadrukt het belang daarvan: “Schulden zijn stressvol. Zeker als je jong bent. Daarom is het belangrijk dat jongeren in heel Nederland op tijd hulp kunnen krijgen. Om deze reden hebben we de samenwerking opgezocht met Humanitas Get a Grip. Samen willen we bereiken dat zoveel mogelijk jongeren schuldzorgenvrij worden en blijven.”

Samen met Humanitas Get a Grip willen we bereiken dat zoveel mogelijk jongeren schuldzorgenvrij worden en blijven. Kirsten Ottens, directeur ING Nederland fonds

Het programma Get a Grip van Humanitas ondersteunt jongeren tussen de 16 en 27 jaar met dreigende of beginnende financiële problemen. Jongeren worden in het programma gekoppeld aan een vrijwilliger, een zogenaamde buddy. Stap voor stap leren ze hoe met geld om te gaan en overzicht in hun administratie te krijgen. Als er geldzaken uit de hand dreigen te lopen, dan helpt de buddy met het vinden van een oplossing. De buddy’s krijgen training en begeleiding vanuit Humanitas om de jongeren zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. Uiteindelijk is het doel dat de buddy’s niet meer nodig zijn, en de jongeren in financieel opzicht hun eigen boontjes kunnen doppen.

Verdubbeling van de impact

Volgens Peter van Zoeren, projectleider van Get a Grip, is de opschaling van het programma geweldig nieuws voor jongeren die een steun in de rug nodig hebben: “De hulp van onze vrijwilligers is harder nodig dan ooit tevoren. Met de investering van het ING Nederland fonds kunnen we deze jongeren bijna in het hele land helpen en wordt de impact van het programma verdubbeld.”

Met de investering van het ING Nederland fonds wordt de impact van het programma verdubbeld. Peter van Zoeren, projectleider Get a Grip

Dankzij de steun van het ING Nederland fonds kan Get a Grip in de komende twee jaar groeien van 19 naar 39 afdelingen en kunnen ongeveer 400 extra jongeren geholpen worden. Voor jongeren die hun financiële problemen zelfstandig kunnen oplossen worden speciale zelfhulppakketten ontwikkeld en verspreid. Hiermee worden naar verwachting nog eens 550 jongeren bereikt.

Meer informatie:

De steun van het ING Nederland fonds aan Get a Grip maakt onderdeel uit van de Covid-19 respons van ING. Wereldwijd hebben gemeenschappen te maken met de korte en lange termijn gevolgen van de coronacrisis. ING vindt het belangrijk zowel klanten als de gemeenschappen waar ING onderdeel van uitmaakt, te ondersteunen. En bij te dragen aan de financiële gezondheid en weerbaarheid van mensen en bedrijven. Meer informatie over ING’s reactie op Covid-19 is hier te vinden.

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL