Winnaar ING Talent Award bekend gemaakt

 

ING en Kunsthal Rotterdam presenteren met trots de winnaar van de ING Talent Award 2021. Alina Frieske (1994, Duitsland) heeft voor haar serie Upstream een bedrag van €10.000 in ontvangst mogen nemen om te investeren in een nieuw project. Ire Lenes (1981, Spanje) heeft met haar werk My (Non) Neighbourhood de publieksprijs in de wacht gesleept en ontvangt een opdracht om een nieuw werk te creëren voor de ING Collectie. De ING Talent Award biedt een platform voor uitzonderlijk Europees fotografietalent, dat hiermee de kans krijgt om werk te tonen aan een breed, internationaal publiek. De prijsuitreiking vond plaats op woensdag 2 juni in Kunsthal Rotterdam en werd live gestreamd voor een breed publiek.

 

De vijf finalisten zijn voorgedragen door experts verbonden aan Futures, het fotografieplatform voor aanstormend Europees fotografietalent. Naast Alina Frieske en Ire Lenes waren dat dit jaar Camilla Ferrari (1992, Italië) Esther Hovers (1991, Nederland), Etienne Courtois (1969, België). Elk van de finalisten creëerde een kunstwerk voor de ING Collectie naar aanleiding van het thema van dit jaar: Resilience, a personal story, een onderwerp dat goed past in deze uitdagende tijd die van iedereen een extra dosis veerkracht vraagt.

 

Uit het juryrapport

De winnaar van de ING Talent Award juryprijs is gekozen door een internationale vakjury die dit jaar bestaat uit Azu Nwagbogu (curator, directeur LagosPhoto Festival en African Artists’ Foundation), Alessia Glaviano (Senior Photo Editor van Vogue Italia, L’Uomo Vogue), Roni Horn (beeldend kunstenaar en schrijver), Hans den Hartog Jager (schrijver, kunstcriticus en curator) en Sanne ten Brink (hoofd curator, ING Collection). Het publiek heeft enthousiast meegestemd; online werden meer dan 1800 stemmen uitgebracht voor de publieksprijs.  

De jury was onder de indruk van de diversiteit die uit de verschillende werken van de finalisten sprak. Zij is van mening dat het werk van de winnaar, Alina, zowel esthetisch fascinerend als conceptueel overtuigend is. Alina’s Upstream refereert aan schilderachtig expressionisme, gerealiseerd via digitale manipulatie van archivale beelden die de veerkracht van beelden tonen en de rol van de alomtegenwoordige surveillance-fotografie in de hedendaagse samenleving.

 

Online coaching om verder te ontwikkelen

De finalisten hebben de afgelopen drie maanden een intensief coaching traject doorlopen onder begeleiding van de beroemde Amerikaanse fotograaf Alec Soth. Dit programma omvatte verschillende online coachingsessies om hen te helpen hun werk verder te ontwikkelen en hen kennis te laten maken met professionals in het veld.

 

Alec Soth: “Om heel eerlijk te zijn was dit een traject waarbij de rollen waren omgedraaid. De finalisten lieten mij zien hoe zij met hun veerkracht door deze coronatijd heen komen.”

 De finalisten lieten mij zien hoe zij met hun veerkracht door deze coronatijd heen komen. Alec Soth - fotograaf en coach van de finalisten ING Talent Award

Het werk van de ING Talent Award finalisten is te zien in de Kunsthal Rotterdam. Ook het werk van de winnaars van de juryprijs van de afgelopen jaren heeft een plek in deze tentoonstelling, die te zien is tot en met 19 september 2021.

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL