Beleggers zien prijzen stijgen

ING BeleggersBarometer op hoogste stand in ruim drie jaar

De ING BeleggersBarometer komt in juni op 145 ten opzichte van 139 in de vorige maand. De index stond voor het laatst zo hoog in januari 2018 en is gestegen doordat twee derde van de beleggers verwacht dat de economische situatie in Nederland in de komende drie maanden zal verbeteren. De beleggers zijn positief over de huidige ontwikkeling van hun beleggingsportefeuille en over de verwachting voor de nabije toekomst. De beleggers verwachten dat de AEX in september nog steeds op de huidige stand (726) zal staan. Bij de technologie aandelen verwacht men het meeste rendement van ASML, gevolgd door Amazon. De meeste beleggers (82%) merken dat de prijzen stijgen. Zij zijn verdeeld over hoe zij moeten reageren op de prijsstijgingen en of zij gecompenseerd zullen worden voor de komende inflatie.

INGA0971_Grafiek_mei_2021.jpg
  • jpg

Drie kwart van de beleggers zag de waarde van de eigen beleggingsportefeuille stijgen en twee derde verwacht ook de komende maanden een waardestijging.

Het percentage beleggers dat een daling van de waarde van hun portefeuille verwacht, is van 9 naar 7% gezakt. Ik kan me niet herinneren eerder zo’n laag percentage te hebben gezien. Vaak neemt het aantal beleggers dat een daling van de beleggingsportefeuille verwacht, na een periode van flink stijgende koersen zoals nu, wat toe.  Bob Homan, ING Investment Office

De mening van de beleggers over beleggen in (minder) risicovolle sectoren is niet veranderd ten opzichte van mei. Bijna de helft van de beleggers vindt het een goede tijd om te beleggen in minder risicovolle sectoren. Drie op de tien vinden het een goede tijd om in risicovolle sectoren te beleggen. Het aantal beleggers dat het een goede tijd vindt om te beleggen in obligaties is de afgelopen maand licht gedaald (23% versus 28%).

Meeste beleggers zien prijzen stijgen, maar de reactie daarop verschilt

Vier op de vijf beleggers merken dat de prijzen stijgen. De gestegen kosten voor bouwmaterialen en inhuren van arbeid voor klussen aan het huis zou voor een derde reden zijn om een eventuele verbouwing uit te stellen. Maar iets minder dan een derde zou om die reden juist snel een eventuele verbouwing inplannen. Als zij nu een grote som geld zouden krijgen, zou de helft dit niet op een andere manier gaan beleggen dan nu. Een vijfde zou het wel anders doen. Zij zouden dit vooral beleggen in vastgoed (38%) of in index- of beleggingsfondsen stoppen (34%). Drie op de tien beleggers zouden dan nog meer in Nederland beleggen en 27% zou meer beleggen in andere Europese landen.

Van de beleggers die nu een werkgever hebben, verwachten vier op de tien niet dat hun werkgever de komende inflatie zal compenseren. Een derde verwacht dat er over onderhandeld zal worden en een vijfde gaat uit van compensatie. Homan: “Een echte loon-prijsspiraal wordt dus niet verwacht.”

Een echte loon-prijsspiraal wordt dus niet verwacht. Bob Homan, ING Investment Office

Beleggen in cryptomunten

Een ruime helft van de beleggers vindt beleggen in cryptomunten complete flauwekul waar zij zich niet aan wagen. Een kleine helft vindt het wel interessant. Daarvan belegt een klein deel in crypto’s, omdat ze er echt in geloven, de rest omdat ze mee willen doen als er geld te verdienen valt.

 

Beleggers vergelijken vaker, maar stappen zelden over maar andere broker

Beleggers stappen maar zelden over naar een andere broker (6%) en een kwart is zelfs nog nooit overgestapt, maar ten opzichte van een jaar geleden (12%) vergelijken beleggers de aanbieders wel vaker (20%). De redenen om bij dezelfde aanbieder te blijven zijn vooral: te veel gedoe, kosten en de kwaliteit van het platform van de huidige aanbieder. De reden om wel te willen overstappen is vooral de hoogte van de kosten.

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL