ING bedankt Sarina Wiegman voor succesvol bondscoachschap

Komende vier jaar meer vrouwen in voetbal door trainersbeurs ING

ING bedankt de vertrekkende bondscoach van de OranjeLeeuwinnen, Sarina Wiegman, met de introductie van een vierjarige trainersbeurs. Via deze beurs worden meiden en vrouwen gestimuleerd voor een opleiding tot trainer, scheidsrechter, hoofd opleidingen of bestuurder in het amateurvoetbal. Wiegman heeft zich jarenlang actief ingezet om het meiden- en vrouwenvoetbal in Nederland verder te helpen. Om nu de volgende stap te maken in de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal stelt ING 200.000 euro beschikbaar. De zogenaamde trainersbeurs heeft als doel om de komende vier jaar 400 vrouwen op te leiden in verschillende voetbaltechnische functies in het amateurvoetbal. Dit nieuwe initiatief draagt bij aan de gezamenlijke ambitie van ING en de KNVB die is uitgesproken in februari 2020; 25% groei van het vrouwelijk kader in het meiden- en vrouwenvoetbal in 2025. De KNVB verzorgt de uitvoering van de beurs.

ING is Sarina enorm dankbaar voor haar inzet de afgelopen jaren en wil haar dit laten blijken door de introductie van deze trainersbeurs. Voetbal is voor iedereen. We hopen met onze beurs de drempel voor vrouwen te verlagen en hen net dat zetje te geven om trainer te worden bij een amateurvoetbalverenging in de buurt. Dit draagt ook bij aan de instroom van meiden en vrouwen in het voetballandschap in de breedte. We hopen ook dat amateurclubs hun vrouwelijke leden stimuleren om voetbaltrainer te worden. Zo wordt het normaal dat we bij voetbal ook gelijk denken aan vrouwen in het voetbal. Steven Sedee, Manager Sportsponsoring bij ING.
Ik voel mij vereerd dat ik de inspiratie ben voor ING om te starten met dit project om meer vrouwen actief te krijgen in de voetbalwereld. Er moet een inhaalslag plaatsvinden op het gebied van onder andere vrouwelijke voetbaltrainers. Vrouwen brengen een andere en extra energie. Met de trainersbeurs hoop ik dat vrouwen de kans zien en pakken. Op alle niveaus valt er veel plezier te beleven als voetbaltrainer. Maar ook aan de bestuurstafel of als hoofd opleidingen kun je als vrouw het verschil maken. Ik wens alle vrouwen veel succes! Sarina Wiegman, vertrekkend bondscoach van de OranjeLeeuwinnen

Inhaalslag vrouwen als trainers, scheidsrechters, bestuurders of hoofd opleidingen nodig

Op dit moment is slechts 3% van de trainers met een licentie op de voetbalvelden vrouw. ING wil met haar trainersbeurs meiden en vrouwen aanmoedigen om voetbaltrainer te worden of een andere technische kaderfunctie in het voetbal te bekleden. Dat is nodig, want uit onderzoek van de KNVB komt naar voren dat er onder andere financiële en cultuurbarrières zijn voor vrouwen om een opleiding te volgen in de voetbalwereld. De helft van het totale budget wordt ingezet om deze barrières weg te nemen door de juiste omgeving te creëren binnen de verenigingen, vrouwen te coachen en te begeleiden en om campagne te voeren om vrouwen te werven. De andere 50% wordt ingezet om opleidingen op verschillende niveaus te bekostigen.

Ondersteuning op individueel en verenigingsniveau

Vrouwen worden op verschillende niveaus ondersteund in hun ontwikkeling voor een voetbaltechnische functie. Amateurverenigingen kunnen zich aanmelden bij de KNVB voor een programma met als doel de verenigingen te helpen met onder andere het werven, begeleiden, opleiden en behouden van onder meer vrouwelijke trainers. Vrouwen kunnen voor een individuele beurs in aanmerking komen als ze zich aanmelden voor het volgen van een UEFA C-, B- of A-opleiding. Aan de deelnemers wordt om de eigen motivatie te stimuleren een eigen bijdrage van minimaal tien procent gevraagd. De beurs richt zich niet op trainersopleidingen voor pupillen- en juniorenvoetbal, omdat deze specifieke opleidingen deels al door gemeentes worden gesubsidieerd.

Wervings- en begeleidingsprogramma

ING gaat samen met de KNVB een gericht stappenplan uitvoeren. Hiervoor start in september 2021 een ‘pilot’ waar een beperkt aantal verenigingen aan mee kunnen doen. De KNVB verzorgt het programma van enkele maanden, met als doel verenigingen te helpen met onder andere het werven, begeleiden, opleiden en behouden van meer vrouwelijke trainers. Amateurclubs hoeven geen sponsorcontract met ING te hebben om te kunnen deelnemen.

 

Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat de KNVB het vrouwenvoetbal officieel erkende. Het aantal speelsters is in deze periode explosief gestegen. Dat, en de erkenning voor de prestaties van onder andere de OranjeLeeuwinnen, is supermooi om te zien. We willen ook op andere plaatsen meer vrouwen in het voetbal, want dat is goed voor de verdere ontwikkeling van onze sport. Met deze trainersbeurs van ING kunnen we een stap zetten als het gaat om meer vrouwelijke trainers of vrouwen in andere technische functies. Wederom een mooie ontwikkeling, die we samen met ING in gang gaan zetten. Kirsten van de Ven, manager vrouwenvoetbal KNVB 
Favicon for youtube.com - YouTube youtube.com

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL