NS en ING presenteren favorieten uit ING kunstcollectie op vier stations

Amsterdam, 24 september 2021

 

Vanaf vrijdag 24 september 2021 zijn op vier grote NS stations kunstwerken te zien uit de ING collectie in de Art to Go tentoonstelling. De werken zijn geselecteerd door tassenontwerper Susan Bijl, fotografe Sacha de Boer, mode duo Spijkers en Spijkers en ontwerper Piet Hein Eek. Op de stations Rotterdam Centraal, Amsterdam Centraal, Arnhem Centraal en Eindhoven Centraal kunnen reizigers tot eind november genieten van kunstwerken in de stationshal.

 

Favorieten van vier bekende curatoren

De creatieve curatoren konden uit een collectie van ruim 6000 kunstwerken hun favoriete werken kiezen en daarmee een eigen pop-up tentoonstelling inrichten. Daarbij hebben zij ieder een eigen invulling gegeven aan het thema “Waar krijg je inspiratie van en droom je van nu de samenleving langzaam wat meer open gaat?”. Zo gaat Piet Hein Eek op Eindhoven Centraal in op het belang van terug naar lokaal en hebben Spijkers en Spijkers op Arnhem Centraal hun tentoonstelling ingericht rondom verschillende betekenissen van vrijheid. Susan Bijl heeft in haar tentoonstelling op Rotterdam Centraal gekozen voor ‘reizen’, met het accent op de innerlijk reis. Sacha de Boer, fotografe en curator op Amsterdam Centraal interpreteerde het thema weer anders, de coronatijd gaf haar nieuwe inzichten: "In het verleden reisde ik voor mijn werk naar verre bestemmingen, maar dat kwam stil te liggen vanwege corona. In de afgelopen periode waarin we noodgedwongen dichter bij huis bleven, heb ik de natuur rondom mij heen herontdekt. Niet alleen de schoonheid, maar ook het gebruik ervan. Zo heb ik een moestuin aangelegd en weet inmiddels ook veel over wildplukken. Dat zie ik ook veel om me heen: we blijken in tijden van crisis heel veerkrachtig en inventief."

 

Samenwerking ING en NS

De werken zijn te zien in stationswinkels en reizigers kunnen deze werken tot eind november 2021 bewonderen. Ook hebben de curatoren podcasts opgenomen waarin zij hun persoonlijke verhaal vertellen bij de gekozen kunstwerken. Deze podcasts zijn zowel online als via een QR-code op het raam te beluisteren. Zowel ING als NS willen kunst toegankelijk maken voor een breed publiek. Voor de NS speelt kunst een belangrijke rol om de beleving op het station te versterken. Zij past kunst toe op de stations, van schilderijen en kleurig glas-in-lood tot moderne lichtkunst. Daarnaast werkt NS regelmatig samen met verschillende partijen en kunstenaars om exposities op de stations mogelijk te maken.

 

Over ING Collectie

ING wil kunst en publiek met elkaar verbinden en zoveel mogelijk mensen laten genieten van de kunstcollectie. Sinds 1974 verzamelt de bank kunst, die wereldwijd hangt in de kantoren en ING Huizen. De bank is door de jaren heen steeds internationaler geworden en zo werden kunstwerken vanuit de hele wereld aan de collectie toegevoegd. Sanne ten Brink, hoofdconservator ING Collectie: “De ING Collectie weerspiegelt het ritme van de veranderende tijd. Nieuwe experimentele kunstenaars worden uitgenodigd om ons te verrassen met nieuwe ideeën. Tegelijkertijd bieden we hen een platform. De finalisten van de ING Talent Award waren afgelopen zomer bijvoorbeeld te zien in de Kunsthal en eerder werd ook een publiek toegankelijke online veiling georganiseerd om kunstenaars in coronatijd te ondersteunen.”

 

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL