Beursrecords leiden tot weinig terughoudendheid bij beleggers

ING BeleggersBarometer: Beleggers verwachten verdere stijging AEX

In september bereikte de AEX opnieuw een recordhoogte. Beleggers hebben volop vertrouwen in de index en verwachten dat de AEX de komende maanden blijft stijgen tot 802 punten in december. Dat blijkt uit de ING BeleggersBarometer, de vertrouwensindex onder beleggers. De Barometer staat net als in augustus opnieuw op een stand van 145, vergelijkbaar met de afgelopen vier maanden. Beleggers hervinden hun vertrouwen en kijken steeds positiever naar de Nederlandse economie. 73% van de beleggers ziet dat economie verder bijtrekt, dit was vorige maand nog 67%.

INGA1741_Grafiek_september-2021.jpg
  • jpg

Afgelopen maanden sneuvelde het ene na het andere record op de beurzen. Toch trok het grootste aandeel van de beleggers zich hier niets van aan (43%). 29% werd er voorzichtiger van op de beurs en 27% werd er juist enthousiaster van. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: "Dat merk ik ook in de praktijk. Een deel van de (potentiële) beleggers wordt juist aangetrokken door de nieuwe records, terwijl anderen juist hoogtevrees krijgen. Het passeren en weer wat  terugvallen bij een rond getal, zoals recent de 800-puntengrens in de AEX, zorgt voor extra aandacht rondom de recordstanden."

Ondanks de recordstanden op de beurs is er een groot verschil in het resultaat op de beurs van de verschillende bedrijven. Bij het aankopen van nieuwe beleggingen kiezen de meeste beleggers voor bedrijven die qua beurswaarde gemiddeld zijn gestegen (52%). Bedrijven die behoorlijk zijn gestegen in beurswaarde worden vaak niet gekozen (15%). 33% van de beleggers kiest voor bedrijven die in beurswaarde zijn achtergebleven.

Effect coronatijdperk

Voor de meeste beleggers (80%) beïnvloedt de Delta-variant van het coronavirus hun gedrag op de beurs niet. 46% van de beleggers verwacht dat we corona nu dermate onder controle hebben dat verdere economische schade beperkt blijft. 28% verwacht dat de Delta-variant wel tot nieuwe ernstige economische schade zal leiden.

 

AEX blijft belangrijkste beursindex

Voor 59% van de beleggers is de AEX de belangrijkste beursindex om te volgen. Dow Jones is dit jaar opnieuw de meest genoemde tweede index (24%). De NASDAQ werd dit jaar vaker als tweede index genoemd dan vorig jaar (14% t.o.v. 9%) en wordt door 14% van de beleggers als derde genoemd. Een deel van de beleggers volgt helemaal geen index (19%). Op de vraag welk bedrijf acht u het meest kansrijk op de beurs de rest van het jaar, antwoordde 18% van de beleggers ASML.

 

Beleggingsrisico’s in beeld

Een klein deel van de beleggers (10%) geeft aan op dit moment minder beleggingsrisico te nemen. In november vorig jaar was dit nog 16%. Er is daarmee een lichte dalende trend van minder risicovol beleggingsgedrag die te zien. De grootste groep beleggers (83%) neemt evenveel risico ten opzichte van twee maanden geleden en 5% neemt juist meer risico. Homan: "Dit laat zien dat het grootste deel van de beleggers zich niet veel aantrekt van records en vooruit blijft kijken."

 

37% van de beleggers zegt een volledig beeld te hebben van de risico’s die hun beleggingen lopen. Het grootste deel van de beleggers (57%) geeft aan een gedeeltelijk beeld te hebben van de risico’s. Maar 6% geeft aan geen beeld te hebben van de risico’s die hun beleggingen met zich meebrengen. "Voor jonge beleggers is het makkelijk de risico’s uit het oog te verliezen, nu beurzen al anderhalf jaar zonder noemenswaardige dip stijgen, maar ook zij ontkomen er niet aan ook wat heftigere bewegingen mee te maken. Zaak is om dan het hoofd koel te houden en keuzes te maken die passen binnen het gewenste beleggersprofiel,” aldus Homan.

Dat merk ik ook in de praktijk. Een deel van de (potentiële) beleggers wordt juist aangetrokken door de nieuwe records, terwijl anderen juist hoogtevrees krijgen. Het passeren en weer wat terugvallen bij een rond getal, zoals recent de 800-puntengrens in de AEX, zorgt voor extra aandacht rondom de recordstanden.  Bob Homan, ING Investment Office
Dit laat zien dat het grootste deel van de beleggers zich niet veel aantrekt van records en vooruit blijft kijken. Bob Homan, ING Investment Office
Voor jonge beleggers is het makkelijk de risico’s uit het oog te verliezen, nu beurzen al anderhalf jaar zonder noemenswaardige dip stijgen, maar ook zij ontkomen er niet aan ook wat heftigere bewegingen mee te maken. Zaak is om dan het hoofd koel te houden en keuzes te maken die passen binnen het gewenste beleggersprofiel.  Bob Homan, ING Investment Office

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL