ING past rente aan voor particuliere klanten

Per 1 januari 2022 past ING de rente aan voor particuliere klanten. Particuliere klanten ontvangen dan geen rente meer over saldo’s tot en met € 100.000 per rekening. Dit is nu nog 0,01%. Zakelijke klanten ontvangen al langere tijd geen rente meer tot  en met € 100.000. De wijziging is een gevolg van marktomstandigheden, ontwikkelingen van de marktrente en spaargedrag van klanten.

 

Verandering in spaargedrag

De afgelopen jaren is het spaargedrag behoorlijk veranderd, onder andere door de gevolgen van Covid zijn consumenten en bedrijven meer gaan sparen. Tegelijkertijd is de vraag naar leningen door bedrijven en consumenten de afgelopen jaren beperkt geweest.

 

Lagere renteomgeving

Spaargeld vormt voor banken een belangrijke financieringsbron voor de leningen die ze verstrekken aan bedrijven en particulieren. Door de lagere renteomgeving is dat in de afgelopen jaren tegen een gemiddeld steeds lager rentepercentage gebeurd. Om er voor te zorgen dat klanten altijd hun spaargeld kunnen opnemen, leent een bank echter niet al het spaargeld voor een langere periode uit. Een deel van het spaargeld wordt uitgezet op de geld- en kapitaalmarkt. Door de marktomstandigheden wordt een steeds groter deel bij centrale banken zoals de ECB uitgezet, die daar een negatieve rente over rekenen. ING en andere banken berekenen deze ontwikkelingen door in hun tariefstelling.

 

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL