Digitale betaalmethoden bieden meer gemak

Digitale Monitor: 43% van de Nederlanders betaalt het liefst contactloos

Recent gepubliceerde jaarcijfers van de Betaalvereniging Nederland over betaaltransacties in 2021 laten zien dat ons betaalgedrag is veranderd. Vooral contactloos betalen is zeer populair. Dat blijkt ook uit de nieuwe Digitale Monitor van ING, een structureel onderzoek naar betaaltrends onder ruim 1500 Nederlanders. Uit de monitor blijkt dat waar Nederlanders twee jaar geleden nog de meeste voorkeur hadden voor ‘dippen’ met de betaalpas in de betaalautomaat (pinnen), dit tegenwoordig duidelijk is verschoven naar contactloos betalen met mobiel, wearable of betaalpas. Maar liefst 43% geeft in 2021 de voorkeur aan contactloos betalen ten opzichte van 32% in 2019. Een reden om niet met contant geld te betalen is bijvoorbeeld omdat andere betaalmethoden meer gemak bieden (36%).

Jeroen Losekoot, manager Dagelijkse Bankzaken bij ING: “Ook onder ING-klanten zien we dat steeds meer klanten gebruik maken van digitale betaalmethoden. Contactloos met de (mobiele) Betaalpas of creditcard, maar ook met een overschrijving of betaalverzoek via de App of Mijn ING. Dat hangt ook samen met het feit dat het op steeds meer plekken mogelijk is om met digitale betaalmethoden te betalen. De resultaten van de Digitale Monitor laten goed zien hoe onze betaalgewoontes de afgelopen jaren zijn veranderd.”

Ook onder ING-klanten zien we dat steeds meer klanten gebruik maken van digitale betaalmethoden. De resultaten van de Digitale Monitor laten goed zien hoe onze betaalgewoontes de afgelopen jaren zijn veranderd. Jeroen Losekoot, manager Dagelijkse Bankzaken bij ING

Populariteit contactloos betalen gaat ten koste van contant geld en pinnen met betaalpas

Uit de Digitale Monitor blijkt dat contactloos betalen onder Nederlanders snel groeit en dat dit ten koste gaat van betalen met contant geld en pinnen met de betaalpas in de betaalautomaat (‘dippen’). Met name contactloos betalen met de betaalpas (‘touch’) stijgt in populariteit: in 2021 geeft 31% van de ondervraagden aan het liefst op deze manier te betalen. Contactloos betalen is onder alle leeftijden het populairst, maar met name onder jongeren. Meer dan de helft van de ondervraagde 18 tot 34-jarigen (52%) geeft de voorkeur aan contactloos betalen met de mobiel, wearable of betaalpas. Onder 35-49-jarigen ligt dit percentage op 44%, onder 50-65-jarigen op 38% en onder 65+ers op 39%. Een groot deel van de ondervraagden (42%) verwacht ook dat contactloos betalen in de toekomst toe zal nemen.

Vooral jongeren gebruiken de mobiel om mee te betalen

Onder jongeren van 18-34 jaar is met de mobiel afrekenen een dagelijkse gewoonte geworden (37%). Ook is in vergelijking met 2019 het aandeel vrouwen dat met de mobiel betaalt in 2021 toegenomen van 37% naar 45%. Ondervraagden betalen vooral met de mobiel omdat ze deze dichter bij de hand hebben dan andere betaalmethoden (38%) en het meer gemak biedt (28%). Daarnaast hoeven ze zich geen zorgen te maken of ze genoeg geld op zak hebben (28%).

Ook onder ING-klanten is de trend in contactloos betalen zichtbaar

Eigen inzichten van ING laten zien dat ook een groot deel van de ING-klanten er de voorkeur aan geeft om contactloos af te rekenen in winkels. Vanaf april-mei 2020 is het aantal ING-klanten dat contactloos betaalt met de betaalpas (‘touch’) met 35% gestegen. Op dit moment betaalt maar liefst 69% van de ING-klanten, die ervoor kiezen om met een digitale betaalmethode af te rekenen, contactloos met de betaalpas. Ook neemt het gebruik van de mobiel (of wearable) om mee te betalen toe. Het aantal ING-klanten dat op dit moment met de mobiel betaalt ligt nu zelfs 11% hoger dan het aantal ING-klanten dat betaalt door de betaalpas in de betaalautomaat te steken (‘dippen’). De stijging in contactloos betalen is ook toe te schrijven aan de coronapandemie waardoor banken hebben besloten de limiet per contactloze betaling en de totale limiet te verhogen.

“Contactloos betalen heeft een vlucht genomen toen ons allemaal werd gevraagd om afstand te bewaren en contact te beperken. 69% van onze klanten betaalt sindsdien contactloos, en de verwachting is dat dit in de toekomst ook zo zal blijven,” aldus Losekoot.

Contactloos betalen heeft een vlucht genomen toen ons allemaal werd gevraagd om afstand te bewaren en contact te beperken.  Jeroen Losekoot, manager Dagelijkse Bankzaken bij ING

41% betaalt minder vaak met contant sinds corona

Uit de Digitale Monitor blijkt ook dat het dagelijks gebruik van contant geld door Nederlanders in 2021 (15%) licht is afgenomen ten opzichte van 2019 (19%). 41% geeft aan dat ze door corona minder met contant geld zijn gaan betalen. Redenen om niet met contant geld te betalen is volgens 44% van de ondervraagden vooral omdat dan eerst bij de geldautomaat geld opgenomen moet worden of omdat andere betaalmethoden meer gemak geven (36%). Ondanks dat het gebruik van contant geld afneemt, blijft het merendeel van de Nederlanders ervan overtuigd dat contant geld altijd nodig zal blijven (60%). De meest gebruikte reden voor het gebruiken van contant geld is dat het altijd werkt (59%).

Over het onderzoek

De ING Digitale Monitor is een onderzoek naar trends en gebruik op het gebied van digitaal bankieren en betalen in Nederland. Het onderzoek bestaat sinds 2017 en wordt uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau DVJ Insights. Het onderzoek uit 2021 is uitgevoerd onder een representatieve steekproef van 1496 Nederlanders van 18 jaar of ouder, gehouden in oktober 2021.

Contactgegevens

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL