Het beleggersvertrouwen is deze maand sterk gedaald. Sinds het begin van de coronacrisis is de index niet meer zo laag geweest. Van 107 punten in februari, is de index deze maand gezakt naar 68, zo blijkt uit de ING BeleggersBarometer. De oorlog in Oekraïne is de voornaamste oorzaak van deze daling. Driekwart van de beleggers denkt dat de oorlog een grote impact zal hebben op onze economie.
Voor veel beleggers vielen de beleggingsresultaten van de afgelopen maanden tegen: 60% zag de waarde van hun beleggingsportefeuille dalen, tegenover 38% in februari. Beleggers zien de toekomst somber in. Twee derde van de beleggers verwacht dat de economische situatie in Nederland de komende tijd verslechtert en dat dit ook de eigen financiële situatie niet ten goede komt. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: 38% van de beleggers verwacht een verslechtering van de eigen financiële situatie. Vorige maand was dat nog 21%. Naast beursontwikkelingen begin maart, zijn ook de hoge brandstofprijzen hier debet aan.
Ook verwacht de helft dat de waarde van hun beleggingsportefeuille daalt in de komende drie maanden. De voorspelling voor de AEX-stand in juni staat nu op 669, een flink lagere voorspelling dan de 754 die vorige maand voorspeld was voor mei. "Het zal veel mensen wellicht verbazen dat de meeste aandelenbeurzen alweer hoger staan dan voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak", aldus Homan.
Het geringe beleggingsvertrouwen uitte zich in weinig actie op de beurs. In tegenstelling tot het vele handelen in februari, heeft meer dan de helft van de beleggers dit deze maand niet gedaan. Ook werd er flink minder risico genomen dan in voorgaande maanden (van 7% naar 27%) en zijn er minder beleggers die evenveel risico namen (van 83% naar 64%). Homan: "Wij zien bij ING-klanten een vergelijkbaar beeld. De animo om nieuw geld te beleggen neemt weliswaar af, maar we zien weinig beleggers verkopen."
De sectoren waarvan beleggers verwachten dat ze dit jaar het meeste rendement gaan opleveren zijn de energiesector (30%), de IT-sector (21%) en basismaterialen zoals mijnbouw en chemie (20%). Als het gaat om specifieke aandelen dan verwachten minder beleggers dat ASML het meeste rendement zal opleveren de komende tijd (van 24% naar 18%). Toch staat deze nog bovenaan de lijst. Op de tweede plek staat Shell, waar 16% van de beleggers de meeste kans op het hoogste rendement verwachten. Tesla volgt met 10% en is daarmee weer terug op het niveau van januari na een score van 5% in februari.
Op het moment stijgt de hypotheekrente weer. De helft van de beleggers ziet dit als iets positiefs. De stijgende hypotheekrente zal volgens hen uiteindelijk leiden tot een prijsdaling op de huizenmarkt, wat goed is voor de economie. Een kwart van de beleggers denkt daarentegen dat de huizenmarkt door de stijgende rente tot stilstand komt en dat dat een negatief effect heeft op de economie. 21% denkt dat de hoogte van de hypotheekrente de economie niet voelbaar zal beïnvloeden.
Het overgrote deel van de beleggers verwacht dat de hypotheekrente verder zal stijgen dit jaar. De meningen zijn echter verdeeld over of dit een beperkte stijging (van maximaal 0,5%) of een forse stijging (van meer dan 0,5%) zal zijn.
De Amerikaanse Federal Reserve zal deze maand de rente verhogen als reactie op de extreem krappe arbeidsmarkt en de hoge en lang aanhoudende inflatie. Een derde van de beleggers verwacht dat dit een negatief effect zal hebben. Zij denken dat een renteverhoging de economie afremt en dat zie je terug op de beurs. 19% denkt dat renteverhoging een signaal is dat het goed gaat met de economie en verwacht een positief effect. 27% geeft aan dat ze denken dat de verhoging geen effect zal hebben, aangezien het besluit al verwerkt is in de beurskoersen.
38% van de beleggers verwacht een verslechtering van de eigen financiële situatie. Vorige maand was dat nog 21%. Naast beursontwikkelingen begin maart, zijn ook de hoge brandstofprijzen hier debet aan.Bob Homan, hoofd ING Investment Office
Het zal veel mensen wellicht verbazen dat de meeste aandelenbeurzen alweer hoger staan dan voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak.Bob Homan, hoofd ING Investment Office
Wij zien bij ING-klanten een vergelijkbaar beeld. De animo om nieuw geld te beleggen neemt weliswaar af, maar we zien weinig beleggers verkopen.Bob Homan, hoofd ING Investment Office
Contactgegevens
-
- Karin van der Pol
-
Consumer Lending
HR
ING Kantoren en Servicepunten
Private Banking & Investment - karin.van.der.pol@ing.com
Kopieer link
https://nieuws.ing.nl/nl-NL/212765-ing-beleggersbarometer-beleggersvertrouwen-daalt-sterkGerelateerde onderwerpen
Gerelateerde berichten
Beleggers zien kansen in energietransitie, maar blijven terughoudend met duurzame beleggingen
De ING BeleggersBarometer staat in november op een positieve stand van 117, drie punten lager dan in oktober.
Deel beleggers past beleggingsstrategie aan op Nederlandse belastingregels
De ING BeleggersBarometer staat deze maand op 120 punten. Hiermee wordt de stijging die vanaf augustus 2024 zichtbaar is, doorgezet.
Meeste Nederlandse beleggers trekken zich weinig aan van wereldwijde beursdaling
De meeste Nederlandse beleggers trekken zich weinig aan van de wereldwijde dalingen van de beurskoersen afgelopen augustus. Ze zijn positiever over hun eigen beleggersportefeuille en de te verwach...
ING BeleggersBarometer: beurssentiment verlaagt het beleggersvertrouwen
De ING BeleggersBarometer daalt deze maand met 18 punten. Met een score van 111 is de index sinds november vorig jaar niet zo laag geweest. Ondanks de negatieve koersontwikkeling in augustus bleven...
ING Beleggersbarometer: Beleggers verwachten de meeste kansen in de VS
De ING Beleggersbarometer is deze maand licht gedaald, van 133 in juni naar 129 punten in juli. Ondanks deze daling is de barometer de afgelopen maanden redelijk stabiel gebleven. Bijna een kwart v...