Samenwerking voor verduurzaming en behoud historische panden

ING verstrekt financiering van EUR 58 miljoen aan Stadsherstel Amsterdam

ING verstrekt een financiering van 58 miljoen euro met een duurzaam en sociaal karakter aan Stadsherstel Amsterdam. Met de financiering kan Stadsherstel vele monumenten in haar portefeuille verduurzamen, inclusief de panden waar verduurzaming moeilijker is. Door de financiering van ING Business Banking Real Estate Finance Nederland worden de banden tussen ING en Stadsherstel verder versterkt: ING is al sinds de oprichting grootaandeelhouder van Stadsherstel Amsterdam.

Stadsherstel Amsterdam heeft als taak om historische gebouwen te behouden: sinds de oprichting in 1956 heeft stadsherstel meer dan 750 panden in Amsterdam en 45 km daaromheen met een historische en monumentale waarde gered die anders veelal gesloopt zouden zijn.

 

Met deze kapitaalinjectie zal Stadsherstel haar portefeuille van historische panden in Amsterdam en omstreken toekomstbestendig maken. Zo zal zij onder meer kasteel Nederhorst in Nederhorst den Berg transformeren, restaureren en verduurzamen naar een energie A-label. In en rond het kasteel zal een dertigtal huurappartementen voor sociale huur, middenhuur en het hogere huursegment worden gerealiseerd.

 

Hein Wegdam, directeur Real Estate Finance bij ING: “Het behoud van monumenten voor de toekomst brengt ook de uitdagende taak met zich mee van het verduurzamen van historische panden, zodat deze ook een bijdrage kunnen leveren aan de klimaatdoelstellingen en de bewoners energiezuinige huizen kunnen bieden. Hiervoor trekken Stadsherstel en ING samen op en verstrekken we een financiering met een maatschappelijke insteek. Daarbij vinden we ook belangrijk dat wonen in deze prachtige historische gebouwen mogelijk moet zijn voor diverse inkomensgroepen.”

 

Onno Meerstadt, directeur Stadsherstel Amsterdam: “Wij waarderen het enorm dat we deze lening onder mooie voorwaarden door ING verstrekt krijgen. Het stadsherstellen is iets wat wij zeker niet alleen kunnen doen. Alle hulp is welkom en dit is een mooi gebaar.”

 

Stadsherstel doet dit door monumentale panden aan te kopen, te restaureren en deze vervolgens te verhuren en zo veel mogelijk open te stellen voor publiek om zo een positieve exploitatie te realiseren. Stadsherstel Amsterdam heeft een maatschappelijke missie en een deel van de panden wordt verhuurd in de sociale huursector. De financiering van ING komt dus ten goede aan restauratie en verduurzaming.

Duurzame lening

Voor de transactie, die voor een deel bestaat uit een duurzame lening, heeft ING de sociale component meegewogen. Ook is er verder gekeken dan naar de standaard risicoprofielen voor vastgoed: de financiering betreft namelijk ook panden die niet als onderpand dienen. Ook omdat Stadsherstel een maatschappelijk doel heeft, de huuropbrengsten gemiddeld genomen onder de marktprijs liggen en vanwege het speciale karakter van het vastgoed is dit geen standaard project, waardoor ING in dit bijzondere geval genoegen neemt met een lager rendement. ING gaat deze transactie aan omdat de bank wil bijdragen aan de verduurzaming van vastgoed, aan een toename van betaalbare woningen en aan het behoud van cultureel erfgoed.

Wij waarderen het enorm dat we deze lening onder mooie voorwaarden door ING verstrekt krijgen. Het stadsherstellen is iets wat wij zeker niet alleen kunnen doen. Onno Meerstadt, directeur Stadsherstel Amsterdam
Het behoud van monumenten voor de toekomst brengt ook de uitdagende taak met zich mee van het verduurzamen van historische panden, zodat deze ook een bijdrage kunnen leveren aan de klimaatdoelstellingen en de bewoners energiezuinige huizen kunnen bieden. Hiervoor trekken Stadsherstel en ING samen op en verstrekken we een financiering met een maatschappelijke insteek. Hein Wegdam, directeur Real Estate Finance bij ING Business Banking

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL