Beleggers: De financiële crisis van 2008 is meest impactvolle gebeurtenis op de beurs van deze eeuw

ING BeleggersBarometer: na dieptepunt weer een stijging van vertrouwen

Vorige maand beleefde de ING BeleggersBarometer met een index van 56 een dieptepunt in haar 20-jarig bestaan. Deze maand stijgt de index weer en komt uit op 70. De stijging is vooral te danken aan een iets minder pessimistisch oordeel over de waarde van de eigen beleggingsportefeuille in de afgelopen maand, dit vertaalt zich ook in een positiever beeld van de waarde daarvan in de komende drie maanden. Bovendien is het vertrouwen in de economische situatie in Nederland iets minder negatief dan een maand geleden en hetzelfde geldt voor de eigen financiële situatie.

INGA4353_Grafiek_NOV-2022.jpg
  • jpg

De beleggers zijn ook minder negatief in hun verwachting wat de AEX de komende drie maanden zal doen. Vorige maand verwachtte 59% van de beleggers nog een daling, nu is dat nog 49%. Deze maand voorspellen de beleggers dat de AEX in februari 2023 op 654 zal staan. Dit is hoger dan de voorspelling van 629 die men vorige maand deed voor januari 2023. De voorspelling die beleggers in augustus deden voor deze maand (724) komt niet overeen met de daadwerkelijke AEX deze maand. De AEX schommelde tijdens de onderzoeksperiode tussen de 661 en 702. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Zeker in markten waarin geen trendmatige beweging omhoog zit, nemen veel beleggers de huidige AEX-stand als hun voorspelling voor over 3 maanden.”

Rendement

De afgelopen maand hebben minder beleggers verlies geleden dan in oktober (31% vs. 48%). Een derde heeft de afgelopen maand winst gemaakt. De gemiddelde winst was 5,7%. Bob Homan: “De beurzen, en vooral die in Europa zitten de afgelopen maand weer flink in de lift. De AEX is ruim 10% hersteld vanaf het dieptepunt, de Duitse Dax-index zelfs bijna 20%. Beiden verliezen hiermee dit jaar wel nog steeds zo’n 10 procent.” Ruim een derde van de beleggers weet niet hoe hun portefeuille rendeerde deze maand. Opnieuw is ASML het AEX bedrijf waar beleggers de meeste kansen verwachten (16%). Shell (10%) blijft op de tweede plaats en ING staat nu op de derde plaats, waar 7% van de beleggers de meeste kansen verwachten. Een kwart van de beleggers durft geen voorspelling te doen.

 De beurzen, en vooral die in Europa zitten de afgelopen maand weer flink in de lift. Bob Homan, hoofd ING Investment Office

Beleggersopinie

De geopolitieke situatie blijft de meeste invloed op de beurs houden volgens de beleggers, al is deze invloed minder groot dan in oktober (van 40% naar 32%). De wereldeconomie is echter weer een belangrijker factor geworden en staat nu op de 2e plaats (25%), direct gevolgd door de inflatie met 22%. Bovendien zijn beleggers ontevredener over het beursjaar dan dat zij in augustus waren. Twee derde van de beleggers vindt het beursjaar (veel) minder goed dan verwacht. Dat was in augustus nog net niet de helft van de beleggers.

 

Twintig jaar ING BeleggersBarometer

Dit kwartaal bestaat de ING BeleggersBarometer 20 jaar. Een kwart van de ondervraagde beleggers belegt zelf ook al meer dan 20 jaar; eveneens een kwart doet dit korter dan 5 jaar. De financiële crisis uit 2008 had volgens de beleggers de meeste impact op de beurs deze eeuw (57%). De covid- en koopkrachtcrisis volgen op grote afstand (15% resp. 13%). Als belangrijkste ontwikkeling ziet de helft van de beleggers vooral de technologie (zoals beleggen via internet en app). Een kwart noemt de betere of extra mogelijkheden om duurzaam te beleggen.

 

Een derde van de beleggers belegt nu in dezelfde producten als toen men startte met beleggen. Als men wel in andere producten is gaan beleggen, is dat vooral in beleggingsfondsen en ETF’s en aandelen (beide 20%) en cryptocurrencies (13%). Bob Homan: “Crypto’s kenden we 20 jaar geleden nog niet en we hebben gezien dat rendementen voor een aantal crypto’s, zoals de Bitcoin, fenomenaal zijn geweest, zelfs na dit dramatische jaar waarin ze meer dan 70% terugvallen. Aandelen deden deze 20 jaar wat je van ze mag verwachten, wereldwijde aandelen leverden gemiddeld zo’n 8,5% per jaar op. De AEX een procent minder. Staatsobligaties gaven gemiddeld een kleine 3% rendement, waar sparen gemiddeld ongeveer 1% per jaar opbracht.”

Aandelen deden afgelopen 20 jaar wat je van ze mag verwachten, wereldwijde aandelen leverden gemiddeld zo’n 8,5% per jaar op. Bob Homan, hoofd ING Investment Office

ING Beleggingsvisie 2023

Zoals ieder jaar publiceren de experts van het ING Investment Office de beleggingsvisie. Ook dit jaar schetsen zij de grootste kansen en risico’s voor beleggers in 2023. Kansen liggen in obligaties, energieaandelen en - in de loop van het jaar - technologieaandelen. Als risico’s zien ze een groter dan verwachte krimp van de economie, nadelige gevolgen van de sterk gestegen rente, een voortdurende energiecrisis in Europa en geopolitieke conflicten. De ING Beleggingsvisie is te vinden op de website van ING.

Beleggersbarometer_dec22 (002).png
  • png

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL