Jongvolwassenen vinden de financiële verantwoordelijkheid die je bij 18 jaar krijgt ingewikkeld en zwaar. De financiële uitdagingen die ze ervaren worden versterkt door de hoge inflatie, woningcrisis en stijgende energieprijzen. Dat blijkt uit onderzoek van ING uitgevoerd onder ruim vijfhonderd 18 tot 25-jarigen. Het onderzoek laat ook zien dat een ruime meerderheid van de jongvolwassenen vertrouwen heeft in hun inkomsten- en uitgavenbalans en graag wil leren bewuster om te gaan met geld. Het is de ambitie van ING om een bijdrage te leveren aan een financieel gezonde(re) generatie, daarom start ING vandaag een panel met jongvolwassenen van generatie Z. Het doel is om samen duurzame initiatieven op het gebied van financiële gezondheid te ontwikkelen. Het panel trapt vandaag af en is heel 2023 actief.
Uit het ING-onderzoek blijkt dat jongvolwassenen de noodzaak voelen om nu financieel gezond te zijn, zodat ze toekomstige financiële zorgen kunnen vermijden. Financiële gezondheid zorgt ervoor dat ze leuke dingen kunnen doen, geen schulden hebben en van hun vrijheid kunnen genieten, maar ze associëren het ook met stress, schulden, armoede, inflatie en zelfs depressie.
Jongeren zoeken naar mogelijkheden om ondanks de inflatie het gevoel van financiële vrijheid te kunnen bereiken en hun levensstandaard te kunnen behouden.Karin Wartena, specialist in de financiële gezondheid van jongvolwassenen bij ING
Karin Wartena, specialist in de financiële gezondheid van jongvolwassenen bij ING: “Het onderzoek laat zien dat jongvolwassenen financiële gezondheid koppelen aan vrijheid. Dat is een duidelijk kenmerk van deze generatie. Ze zoeken naar mogelijkheden om ondanks de inflatie het gevoel van financiële vrijheid te kunnen bereiken en hun levensstandaard te kunnen behouden. Ze zijn creatief in het vinden van manieren om geld te verdienen. Ze zijn ondernemend en zijn geïnteresseerd in beleggen.”
De hoge inflatie geeft jongvolwassenen een gevoel van onmacht. Bijna 60% zegt op de uitgaven te moeten besparen, terwijl slechts 18% niet wordt geraakt door de inflatie. Een ruime meerderheid van de uitwonende jongvolwassenen heeft last van de hogere energieprijzen (85%). Van de uitwonenden ontvangt 3 op de 10 (31%) een energietoeslag.
De meeste inkomsten van 18 tot 25-jarigen komen van hun werk of bijbaan (76%), gevolgd door toeslagen (22%) en studiefinanciering (20%). Bijna een kwart van de jongvolwassenen verdient tussen de €2000 en €3000. En bijna 20% krijgt ook een financiële ouderlijke bijdrage. Boodschappen, huur/hypotheek verzekeringen en winkelen zijn de vier grootste uitgavenposten. Ruim 3 op de 5 jongvolwassenen bouwt momenteel geen schulden op. Als daar wel sprake van is (1 op 3), is dit met name de studieschuld. De ruime meerderheid – 3 op de 5 – heeft goed zicht op de maandelijkse uitgaven en ontvangsten. Bijna een kwart (24%) van de jongvolwassenen komt aan het eind van de maand geld tekort.
Waar 1 op de 3 een langetermijnplan heeft, denkt ruim de helft (56%) wel aan de financiële toekomst, maar onderneemt geen concrete acties. De ruime meerderheid (88%) heeft een spaarrekening, waar ze maandelijks een bedrag op overmaken. Bijna 3 op de 10 jongvolwassenen belegt. Zij zijn begonnen met beleggen door het online op te zoeken of hebben het binnen hun vriendenkring gehoord. Beleggen in aandelen, Crypto’s en Bitcoins is in deze groep populair .
Gemiddeld hebben 6 op de 10 jongvolwassenen er vertrouwen in dat hun inkomsten en uitgaven in balans zijn, tegenover gemiddeld 1 op de 10 die daar geen/weinig vertrouwen in heeft. Degenen die er wel vertrouwen in hebben, zijn van mening dat ze bewust zijn van hun geldstromen en dit nauwlettend in de gaten houden. De 18-25-jarigen zonder vertrouwen hebben geen inkomsten of geven meer uit dan ze ontvangen.
Bijna twee derde 64%) is bewust bezig met de eigen financiële situatie en vindt het belangrijk om up-to-date te blijven met nieuws over geld en over het vinden van de juiste inkomsten/uitgaven balans (52%). Ze spreken vooral met hun ouders en vrienden over financiële zaken. In deze gesprekken gaat het over tips over hoe om te gaan met geld.
Het is de ambitie van ING om een bijdrage te leveren aan een financieel gezonde(re) generatie. Naast investeringen in partijen die zijn gespecialiseerd in schuldhulp en -preventie, zoals De Nederlandse Schuldhulproute, Geldfit en Jongeren Perspectief Fonds, ziet ING het als haar verantwoordelijkheid om jongvolwassenen te helpen financieel gezond(er) te worden. Daarom start ING met het panel ‘Gen Z’.
Als we deze generatie jongvolwassenen willen helpen financieel gezond(er) te worden, dan moeten we ze een stem geven. Alleen door ze te betrekken bij de dingen die we doen, kunnen we ze écht helpen.Karin Wartena
Karin Wartena: “Deze generatie, de zogenaamde ‘Gen Z’, is een doelgroep met eigen uitdagingen en doelen die anders zijn dan die van de voorgaande generaties. Ze groeien op in een wereld waarin er nog nooit eerder zoveel veranderde aan de manier waarop we betalen en hoe we worden blootgesteld aan verleidingen. Over het algemeen zijn ze zelfredzaam in het zoeken naar financiële tips, maar toch vervullen hun leeftijdsgenoten’, naast ouders, een belangrijke rol als het gaat om financiële educatie. Als we deze generatie jongvolwassenen willen helpen financieel gezond(er) te worden, dan moeten we ze een stem geven. Alleen door ze te betrekken bij de dingen die we doen, kunnen we ze écht helpen.”
Het panel start vandaag en is heel 2023 actief. Het doel is om samen met 21 jongvolwassenen van generatie Z duurzame initiatieven te ontwikkelen waartoe alle jongvolwassenen in Nederland toegang hebben.
Contactgegevens
-
- Alexandra Schippers
-
Fraude & Cybersecurity
KYC
Corporate Sustainability
ING Nederland fonds - alexandra.schippers@ing.com
Kopieer link
https://nieuws.ing.nl/nl-NL/224557-ing-start-panel-met-gen-z-over-financiele-gezondheid-en-educatieGerelateerde onderwerpen
Gerelateerde berichten
Beleggers zien kansen in energietransitie, maar blijven terughoudend met duurzame beleggingen
De ING BeleggersBarometer staat in november op een positieve stand van 117, drie punten lager dan in oktober.
ING heropent kantoor op Friesewal in Zwolle
Vandaag heropent ING haar volledig verbouwde bankkantoor aan de Friesewal 1 in Zwolle. Tijdens de verbouwing en bij de inrichting van het kantoor is zo veel mogelijk gebruik is gemaakt van material...
Lees Simpel blijft door samenwerking ING Nederland Fonds kosteloos helpen met ingewikkelde brieven en teksten
Samenwerking ING Nederland fonds en Lees Simpel maakt AI-app kosteloos en toegankelijk voor miljoenen laaggeletterden in Nederland.
ING stelt 250 miljoen euro aanvullend beschikbaar aan Nationaal Warmtefonds
ING stelt 250 miljoen euro financiering beschikbaar aan Nationaal Warmtefonds, dat tegen gunstige voorwaarden leningen verstrekt voor het energiezuiniger maken van woningen en gebouwen. Dit bedrag ...
ING geeft update over klimaataanpak, versnelt client engagement aanpak
ING heeft vandaag haar jaarlijkse Climate Progress Update gepubliceerd. De update laat zien hoe we onze klanten helpen bij de transitie naar een CO2-arme economie.