ING en EIB verstrekken € 600 miljoen nieuwe leningen aan MKB- en middelgrote ondernemingen in Nederland, België en Luxemburg voor het stimuleren van verduurzaming

• De Europese Investeringsbank intensiveert de samenwerking met ING om ondernemers te steunen met leningen en leases met gunstige voorwaarden voor nieuwe investeringen die een positief effect hebben op klimaat en milieu

• Dit is het achtste gezamenlijke programma van de Europese Investeringsbank en ING gericht op MKB- en middelgrote ondernemingen gevestigd in de Benelux sinds 2009 en het tweede programma gericht op het stimuleren van verduurzaming sinds 2019.

ING en de Europese Investeringsbank hebben hun langlopende samenwerking geïntensiveerd door ruim € 600 miljoen beschikbaar te stellen voor nieuwe leningen en leases aan MKB- en middelgrote ondernemingen in Nederland, België en Luxemburg. De helft van dit bedrag gaat naar zakelijke klanten van ING in Nederland en de andere helft naar zakelijke klanten van ING in België en Luxemburg.

In het kader van deze achtste transactie sinds 2009 leent de EIB € 300 miljoen aan ING, die een gelijk bedrag inlegt, zodat er in totaal € 600 miljoen aan nieuwe leningen en leases kan worden verstrekt aan ondernemers voor duurzame investeringen. Door de lening van de EIB aan ING kan ING leningen en leases verstrekken tegen een lager rentetarief.

Via de zeven eerdere programma’s sinds 2009 hebben in totaal circa 3.000 ondernemingen financiering tegen aantrekkelijke voorwaarden ontvangen voor een totaalbedrag van € 1,85 miljard.

Laurens de Vos, Directeur Business Banking van ING Nederland: “Door de samenwerking met de Europese Investeringsbank kunnen wij bedrijfsfinancieringen aanbieden met een aantrekkelijke rentekorting voor investeringen met een positief effect op klimaat en milieu. Dit kan bedrijven stimuleren nog eerder voor de duurzame investering te kiezen. Uit een onderzoek van ING bleek eerder dit jaar dat Nederlandse bedrijven willen versnellen op verduurzaming. Wij willen hen daar als bank graag in stimuleren door dit te financieren. De aanzienlijke rentekorting helpt daar natuurlijk bij. Hiermee kunnen ondernemers investeren in bijvoorbeeld elektrische vervoersmiddelen als ook in duurzame productievormen en groene gebouwen.”

Uit een onderzoek van ING bleek eerder dit jaar dat Nederlandse bedrijven willen versnellen op verduurzaming. Wij willen hen daar als bank graag in stimuleren door dit te financieren. De aanzienlijke rentekorting helpt daar natuurlijk bij. Laurens de Vos, Directeur Business Banking van ING Nederland

Saskia Bauters, Head of Business Banking Sales bij ING België: “Dankzij de overeenkomst met de Europese Investeringsbank kunnen we onze businessklanten een aanzienlijke rentekorting toekennen voor de financiering van duurzame projecten. Het voordeel sluit perfect aan bij onze duurzaamheidsstrategie. De korting kan het duwtje in de rug zijn dat kmo’s laat kiezen voor de meest duurzame oplossing. Op die manier steunen we onze klanten en werken we samen aan een duurzame economie die het behalen van de klimaatdoelstellingen mee mogelijk zal maken.”

De korting kan het duwtje in de rug zijn dat kmo’s laat kiezen voor de meest duurzame oplossing. Op die manier steunen we onze klanten en werken we samen aan een duurzame economie die het behalen van de klimaatdoelstellingen mee mogelijk zal maken. Saskia Bauters, Head of Business Banking Sales bij ING België

Kris Peeters, vice president van de EIB: “Het is inmiddels bijna iedereen wel duidelijk dat verduurzamen een must is. Als klimaatbank van Europa en ook in het kader van de European Green Deal, wil de EIB zowel op macro- als microniveau steun en aanmoediging bieden om de samenleving te vergroenen. Dankzij deze samenwerking met de ING kunnen we ook de kleine en middelgrote bedrijven bereiken, en ook hen nu een extra prikkel geven, in de vorm van rentekortingen, om echt iets te gaan doen aan het milieuaspect van hun bedrijfsvoering.” 

Als klimaatbank van Europa en ook in het kader van de European Green Deal, wil de EIB zowel op macro- als microniveau steun en aanmoediging bieden om de samenleving te vergroenen. Dankzij deze samenwerking met de ING kunnen we ook de kleine en middelgrote bedrijven bereiken, en ook hen nu een extra prikkel geven, in de vorm van rentekortingen, om echt iets te gaan doen aan het milieuaspect van hun bedrijfsvoering. Kris Peeters, vice president van de EIB

De aanvragen voor een lening of lease moeten voldoen aan de gebruikelijke kredietvoorwaarden van ING. Daarnaast wordt getoetst of de financiering daadwerkelijk wordt aangewend voor een investering die bijdraagt aan verbetering van klimaat en milieu. Hiervoor zijn voorwaarden vastgelegd in de overeenkomst tussen de EIB en ING die aansluiten bij de EU Taxonomie. Leningen en leases zijn beschikbaar voor bedrijven met maximaal 3.000 werknemers. De totale investering mag niet groter zijn dan € 25 miljoen en het leenbedrag is maximaal € 10 miljoen euro. De uiteindelijke goedkeuring van de lening of lease berust bij ING.

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL