Gemiddeld 33 euro per maand automatisch sparen

ING lanceert Rond af & Spaar

ING introduceert ‘Rond af & Spaar’, een nieuwe dienst waarmee klanten automatisch kunnen sparen bij betalingen met de betaalpas, Apple Pay, Mobiel Betalen of Ideal. Met Rond af & Spaar wordt bij iedere betaling het bedrag tot 1 euro naar boven afgerond en op de spaarrekening gestort. Ook is het mogelijk om een ‘spaarversneller’ in te zetten. Het bedrag wordt dan per betaling naar 5 euro afgerond. Ervaring in andere ING-landen laat zien dat klanten gemiddeld 33 euro per maand opzij leggen. Het meest populaire spaardoel is de vakantie, gevolgd door de auto en het huis.

Gemiddeld 33 euro per maand
“Sparen is niet altijd makkelijk. Ook als je iets aan het einde van de maand overhoudt, is het verleidelijk om dat geld door te schuiven naar de volgende maand of er meteen iets leuks van te kopen. Daarom zijn automatismen en routine belangrijk. Met dit simpele middel bouw je automatisch een buffer op, met betalingen die je toch al doet,” aldus Guido Bosch, Directeur Daily Banking bij ING Nederland. ING lanceerde Rond af & Spaar eerder al in zes landen. De cijfers laten zien dat klanten gemiddeld €33 per maand sparen met deze dienst. “Dat levert na verloop van tijd echt een behoorlijke spaarpot op die je bijvoorbeeld kunt gebruiken voor bufferopbouw, om spaardoelen sneller te behalen of om mee te beleggen en proberen nog meer uit je geld te halen,” aldus Bosch.  

Sparen is niet altijd makkelijk. Ook als je iets aan het einde van de maand overhoudt, is het verleidelijk om dat geld door te schuiven naar de volgende maand of er meteen iets leuks van te kopen. Daarom zijn automatismen en routine belangrijk Guido Bosch, Directeur Daily Banking bij ING Nederland

Zonder buffer grotere kans op geldproblemen
Om de financiële veerkracht te vergroten is sparen belangrijk. “We zien dat vooral jongeren moeite hebben met het opbouwen van een spaarbuffer. Zij hebben vaak weinig spaargeld, ervaren daardoor geldstress en staan zo bij de start van hun volwassen leven al op achterstand. Maar liefst één op de vijf jongeren heeft te maken met ernstige betalingsproblemen, blijkt uit recent onderzoek van het Nibud. Daar willen we met deze dienst iets aan doen. Met een beetje spaargeld vergroot je namelijk al de kans dat je tegenvallers op kunt vangen. In het ideale geval zou iedereen ten minste het eigen risico van de zorgverzekering, 385 euro, op de rekening moeten hebben. Als je dan een keer zorg nodig hebt, raak je niet direct in de problemen. Wanneer je automatisch 33 euro per maand spaart dan heb je na een jaar al precies dit bedrag achter de hand”, zegt Japke Kaastra, Head of Financial Health ING Nederland.

We zien dat vooral jongeren moeite hebben met het opbouwen van een spaarbuffer.  Japke Kaastra, Head of Financial Health ING Nederland

Vakantie het meest populaire spaardoel, daarna …

Met Rond af & Spaar wordt dagelijks het totale verschil tussen de betalingen en de afgeronde bedragen automatisch op de Oranje Spaarrekening gestort. Het geld kan dan ook worden gekoppeld aan een spaardoel. “Wij moedigen klanten actief aan om spaargeld te koppelen aan een spaardoel. Dit werkt psychologisch door, want dan weet je waarvoor je het doet en hoeveel tijd je nodig hebt om je doel te bereiken”, zegt Bosch. ING introduceerde Spaardoelen in 2013. Inventarisatie van de afgelopen tien jaar laat zien dat vakantie met afstand het meest populaire spaardoel is. Daarna volgen ‘Huis kopen’, ‘Auto’ en ‘Opbouw Vermogen’. Het aflossen van schuld staat op de vijfde plek.

Tabel - Top 10 Spaardoelen breed 02.png
  • png

Uit de cijfers blijkt ook dat klanten in de jongere leeftijdscategorieën minder vaak hun spaardoelen bereiken dan ouderen. In de categorie tot en met 17 jaar haalt slechts 26,5% het spaardoel, terwijl dit in de categorie van 66 jaar en ouder 71,1% is.

Tabel - Spaardoel gehaald 02.png
  • png

*Categorie 18-26 jaar. Bron: Nibud Rapport Geldstress bij jongeren: Rapport Geldstress bij jongeren (2022) - Nibud

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL