Beleggen belangrijk om extra pensioen op te bouwen

ING Beleggersbarometer: na stijging weer stabiel met 135 punten

In april staat de ING Beleggersbarometer op een index van 135 punten. Daarmee blijft deze vrijwel onveranderd ten opzichte van de 136 punten van vorige maand. Beleggers denken veelal hetzelfde over de economische situatie in Nederland, de eigen financiële situatie en de waarde van de eigen beleggersportefeuille als een maand geleden. Dit geldt zowel voor wanneer zij naar de toekomst kijken als wanneer zij terugblikken op de afgelopen maanden. Er is een uitzonderlijk hoge voorspelling gedaan voor de verwachte stand op de AEX. De verwachting voor juli is 886. Dit is hoger dan wat beleggers vorige maand voorspelden voor de maand juni (865).

ING BeleggersBarometer_apr24_ANP.png
  • png

Simon Wiersma, beleggingsstrateeg ING Investment Office: “Het is opvallend dat het beleggingsvertrouwen nog redelijk stabiel is. Gelet op de geopolitieke spanningen en de toegenomen onrust op de financiële markten, zou het me niet verrassen als de barometer volgende maand wat daalt. Wij denken overigens dat beleggers er goed aan doen om rustig te blijven. In het verleden heeft geopolitieke onrust slechts tijdelijk een effect op de beurzen gehad.”

Wij denken dat beleggers er goed aan doen om rustig te blijven. In het verleden heeft geopolitieke onrust slechts tijdelijk een effect op de beurzen gehad. Simon Wiersma, beleggingsstrateeg ING Investment Office

Pensioensopbouw

Een pensioen opbouwen draagt bij aan een meer financieel gezonde toekomst. Mogelijkheden om bijvoorbeeld zelf je pensioen op te bouwen of aan te vullen is door te sparen en/of door te beleggen. De meerderheid van de beleggers denkt (37%) of weet zeker (33%) dat zij voldoende voor hun pensioen hebben geregeld om hun huidige levensstijl voort te kunnen zetten. Maar ook denkt 11% dat dit niet gaat lukken en de helft daarvan vindt dit ook daadwerkelijk een probleem. Bijna de helft (44%) van de beleggers die nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd heeft, bouwt extra pensioen op. Ruim de helft (55%) doet dit niet, en een kwart is dit ook niet van plan. Daarnaast is beleggen voor zes op de tien beleggers een manier om extra pensioen op te bouwen, of ze zijn van plan om beleggingen hiervoor te gebruiken.

Beleggersgedrag

Ten opzichte van vorige maand, is het aandeel van de beleggers dat periodiek geld inlegt op de eigen beleggersrekening met 7% gegroeid tot 49% in totaal. Wiersma: “Wij zien ook dat steeds meer van onze klanten kiezen voor deze manier van vermogensopbouw. Dat vinden we een verstandige keuze.” De meeste beleggers hebben de hoogte van deze periodieke inleg de laatste 6 maanden niet aangepast (66%). Net als vorige maand had nog geen tiende van de beleggers (7%) afgelopen maand een negatief rendement. De helft van de beleggers had een rendementspercentage tussen de 0 en 9%. Het gemiddelde winstpercentage en het gemiddelde verliespercentage blijven vergelijkbaar met de voorgaande maand. Daarnaast verwacht zes op de tien beleggers dat zij de komende drie maanden geld overhouden dat zij kunnen gebruiken om te beleggen. Dit is een toename van 10% ten opzichte van december vorig jaar. Wie geld overhoudt om te beleggen, besteedt dit voornamelijk aan beleggingsfondsen (42%) of individuele aandelen (30%).

Vertrouwen crypto daalt weer 

Nadat beleggers in maart gemiddeld een groter deel van €10.000 zouden investeren in crypto currencies, is dit aandeel weer terug op een vergelijkbaar niveau met voorgaande maanden. Het overgrote deel van de beleggers (85%) zou vooral investeren in traditionele beleggingen (fondsen, aandelen en ETF’s)

 

Beleggingskansen

Opnieuw zien beleggers de meeste kansen bij ASML (25%). ASM International, Shell, ING en Unilever vormen samen de rest van de top vijf. Volgens beleggers zijn de wereldeconomie (33%) en de geopolitieke situatie (29%) het meest van invloed op de beurs. Ten opzichte van vorige maand wordt inflatie minder vaak op nummer 1 gezet (11% vs. 17%). Vier op de tien beleggers weten niet in welke regio zij de komende drie maanden de meeste beleggingskansen moeten verwachten. Wanneer er wel een regio wordt aangegeven blijft Nederland de regio met de grootste beurskansen volgens de beleggers (20%). ”Dit tekent de homebias die we vaak zien, die in de loop van de tijd wel is afgenomen. Overigens heeft de voorkeur voor Nederlandse aandelen dit jaar tot nu toe prima uitgepakt”, aldus Wiersma. Beleggers zien de VS (15%) en Europa als geheel (zonder Nederland) (12%) ook als kansrijk.

De voorkeur voor Nederlandse aandelen dit jaar tot nu toe prima uitgepakt. Simon Wiersma, beleggingsstrateeg ING Investment Office
540x200_beleggersbarometer-apr24.png
  • png

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL