Vandaag lanceert Money Start in samenwerking met ING de landelijke campagne “Doe ff lekker niet”, gericht op de preventie van schulden bij jongeren. Jongeren kunnen na hun 18e verjaardag in de financiële problemen komen als ze shoppen met zorgtoeslag of met ‘buy now, pay later’- constructies. Of als ze de studiefinanciering uitgeven in de kroeg, dan wel een te duur telefoonabonnement afsluiten. Financiële educatie van jongeren is nodig om dit tegen te gaan. De campagne van Money Start en ING springt hierop in, maakt jongeren bewust van mogelijke valkuilen en leert ze om geen schulden te maken. De campagne wordt vandaag gelanceerd in het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam.
Onderzoek van het Nibud laat zien dat 70% van de jongvolwassenen wel eens betalingsproblemen heeft. Uit recent onderzoek van incasso- en gerechtsdeurwaardersorganisatie Flanderijn blijkt dat maar liefst twee op de vijf (40%) jongeren het afgelopen jaar weleens moeite heeft gehad met het betalen van een rekening. Bij een op de drie (33%) zorgde de zorgverzekering voor de meeste uitdaging, gevolgd door het betalen van de huur of hypotheek (24%). Maar liefst 26% van de jongeren heeft bovendien een schuld, los van de studieschuld of hypotheek.
Jongeren lijken onvoldoende na te denken over hun financiële toekomst en geven geld eerder uit aan andere zaken, dan aan het betalen van de zorgverzekering of de huur.
De onderzoeksresultaten over jongeren en betaalproblemen zijn treffend en geven aan dat financiële educatie van jongeren hard nodig is.Loes van Geffen, managing partner Money Start
Loes van Geffen, managing partner Money Start: "De onderzoeksresultaten over jongeren en betaalproblemen zijn treffend en geven aan dat financiële educatie van jongeren hard nodig is. Uit jongerenpanels is gebleken dat jongeren liever de waarheid horen en eerder gewaarschuwd worden, zodat ze niet onnodig maximaal blijven bij lenen omdat het zo makkelijk gaat. Vanuit onze praktijkervaring weten we dat veel jongeren dezelfde fouten maken en daarmee in de schulden komen. Bij Money Start trekken we dan een eenvoudige conclusie: als jongeren allemaal dezelfde fout maken, kunnen we ze ook leren om dat niet te doen."
Met de campagne Doe ff lekker niet spelen we hierop in (..). En dat is precies een campagne die nodig is om schulden bij jongeren tegen te gaan.Alan Bredenhorst, managing partner Money Start
Alan Bredenhorst, managing partner Money Start: "Met de campagne “Doe ff lekker niet” spelen we hierop in en waarschuwen we jongeren hiervoor. De campagne is zo gemaakt dat de boodschap meteen duidelijk is voor jongeren: “Stappen met de stacks van ome duo? Doe ff lekker niet!” En dat is precies een campagne die nodig is om schulden bij jongeren tegen te gaan. We zijn heel trots op deze landelijke campagne in samenwerking met ING en het ING Nederland fonds."
Al sinds 2016 werkt het ING Nederland fonds, onze corporate foundation, samen met Money Start om hun financiële educatieprogramma landelijk verder te laten groeien.Guido Bosch, head of Daily Banking bij ING en namens het ING Nederland fonds ambassadeur van Money Start
Guido Bosch, head of Daily Banking bij ING en namens het ING Nederland fonds ambassadeur van Money Start: "Al sinds 2016 werkt het ING Nederland fonds, onze corporate foundation, samen met Money Start om hun financiële educatieprogramma landelijk verder te laten groeien. De campagne “Doe ff lekker niet” is hier een prachtig resultaat van. Onze samenwerking is een voorbeeld van een partnerschap dat zich inzet voor een maatschappelijke uitdaging, in dit geval schuldenpreventie bij jongeren. Het is ontzettend belangrijk dat we jongeren bewustmaken van hun financiële keuzes. De campagne en het lesaanbod van Money Start dragen hieraan bij."
De campagne richt zich op de patronen waarin jongeren schulden maken. Drie onderwerpen die extra aandacht krijgen zijn shoppen met de zorgtoeslag, meewerken aan pinpasfraude om snel geld te verdienen en de studiefinanciering uitgeven aan andere zaken. Daarnaast zijn er tien verschillende campagnevideo’s ontwikkeld die andere patronen belichten van schulden maken, zoals een contract tekenen voor je gelezen hebt wat er staat of je inkomen vergeten te melden bij toeslagen.nl. Op de campagnewebsite 18worden.nl is meer informatie te vinden voor jongeren over alle tien de onderwerpen, wat ze wel en niet moeten doen om zonder schulden te blijven na hun 18e verjaardag. Ook vinden jongeren hier meer informatie om financiële zorgen aan te pakken, handige checklists en doorverwijzingen naar hulpinstanties.
De campagne loopt vanaf 15 mei en wordt uitgezet via social media, digitale billboards in de buurt van scholen, via banken, scholen en gemeenten door het hele land om daarmee nog meer Nederlandse jongeren te kunnen bereiken. ING brengt de campagne onder de aandacht bij jonge klanten via de ING app.
Het ING Nederland fonds is de corporate foundation van ING die veelbelovende maatschappelijke initiatieven verder laat groeien, onder andere op het vlak van financiële gezondheid en zelfredzaamheid. Money Start is een van de partners van het fonds en doet er alles aan om te voorkomen dat jongeren in de schulden komen na hun 18e verjaardag. Met hun unieke financiële educatieprogramma ‘Hoe word je rijk?’ richten ze zich met name op de meer kwetsbare jongeren van Nederland. Met hulp van het fonds heeft Money Start de afgelopen jaren ‘Hoe word je rijk?’ kunnen uitrollen naar meerdere gemeenten in Nederland om daarmee nog meer kwetsbare jongeren te bereiken. Met een extra financiële bijdrage van ING heeft Money Start nu bovendien haar onderwijsfilms, als onderdeel van het ‘Hoe word je rijk?’- lesprogramma opnieuw kunnen produceren, schaalbaar naar alle scholen in Nederland om daarmee alle Nederlandse jongeren te kunnen bereiken.
Contactgegevens
-
- Alexandra Schippers
-
Fraude & Cybersecurity
KYC
Corporate Sustainability
ING Nederland fonds - alexandra.schippers@ing.com
Kopieer link
https://nieuws.ing.nl/nl-NL/237554-money-start-en-ing-maken-zich-hard-voor-financiele-educatie-van-jongerenGerelateerde onderwerpen
Gerelateerde berichten
Beleggers zien kansen in energietransitie, maar blijven terughoudend met duurzame beleggingen
De ING BeleggersBarometer staat in november op een positieve stand van 117, drie punten lager dan in oktober.
ING heropent kantoor op Friesewal in Zwolle
Vandaag heropent ING haar volledig verbouwde bankkantoor aan de Friesewal 1 in Zwolle. Tijdens de verbouwing en bij de inrichting van het kantoor is zo veel mogelijk gebruik is gemaakt van material...
Lees Simpel blijft door samenwerking ING Nederland Fonds kosteloos helpen met ingewikkelde brieven en teksten
Samenwerking ING Nederland fonds en Lees Simpel maakt AI-app kosteloos en toegankelijk voor miljoenen laaggeletterden in Nederland.
ING stelt 250 miljoen euro aanvullend beschikbaar aan Nationaal Warmtefonds
ING stelt 250 miljoen euro financiering beschikbaar aan Nationaal Warmtefonds, dat tegen gunstige voorwaarden leningen verstrekt voor het energiezuiniger maken van woningen en gebouwen. Dit bedrag ...
ING geeft update over klimaataanpak, versnelt client engagement aanpak
ING heeft vandaag haar jaarlijkse Climate Progress Update gepubliceerd. De update laat zien hoe we onze klanten helpen bij de transitie naar een CO2-arme economie.