Meeste beleggers blijven zitten in de zomermaanden

ING BeleggersBarometer daalt licht naar 127 punten

De ING BeleggersBarometer is in mei licht gedaald naar 127 na twee maanden stabiliteit op 135 en 136. Deze daling komt door een negatievere verwachting rondom de AEX: minder beleggers denken dat deze gaat stijgen. Ook zagen minder beleggers de afgelopen maand een stijging in de waarde van hun beleggingsportefeuille en juist meer beleggers zagen een daling. De verwachte stand van de AEX blijft voor het eerst in maanden stabiel.

ING Barometer - 05.png
  • png

Meeste beleggers stappen niet uit

De zomer is in aantocht. Ondanks de daling van de BeleggersBarometer laten de meeste beleggers (88%) zich niet leiden door het beursgezegde “Go away in May, but remember to come back in September”. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Deze beurswijsheid werkt wat mij betreft niet echt. Uitschieters met flinke koersdalingen in de zomers van 2001 en recenter 2022 vertekenen het beeld, want in 20 van de afgelopen 30 jaren gaat de beurs in de zomer gewoon omhoog. Ik denk dat beleggers er dan ook goed aan doen zich niet door deze seizoenstrategie te laten leiden.” De meeste beleggers zijn niet van plan binnen enkele maanden uit te stappen (67%), maar degenen die dat wel van plan zijn, doen dat met name om pas weer in te stappen als de beurs een stuk lager staat (16%).

Deze beurswijsheid werkt wat mij betreft niet echt. Uitschieters met flinke koersdalingen in de zomers van 2001 en recenter 2022 vertekenen het beeld, want in 20 van de afgelopen 30 jaren gaat de beurs in de zomer gewoon omhoog. Ik denk dat beleggers er dan ook goed aan doen zich niet door deze seizoenstrategie te laten leiden. Bob Homan, hoofd ING Investment Office

Vakantiegeld

Van het vakantiegeld dat beleggers ontvangen, besteedt een derde het aan de vakantie en dagjes uit. Een derde spaart het. Twee jaar geleden spaarde een vijfde van de beleggers het vakantiegeld. De overige beleggers hebben er een andere bestemming voor, zoals het deels aflossen van de hypotheek of men belegt het. Die percentages zijn redelijk gelijk aan voorgaande jaren. Dat de zomervakantie duurder gaat worden dan voorgaande jaren is voor twee derde van de beleggers klip en klaar. Slechts 1 op de 6 beleggers denkt dat de komende vakantie goedkoper wordt.

 

Duurzaam beleggen

Bij duurzaam beleggen draait het niet alleen om financieel rendement, maar kiezen beleggers bewust om met hun beleggingen een positieve impact op mens, milieu en maatschappij te maken. De BeleggersBarometer vroeg beleggers hoe zij tegen duurzaam beleggen aankijken. Bijna zes op de tien beleggers (57%) vindt dat duurzaam beleggen minder rendement oplevert dan niet-duurzaam beleggen. Deze groep is de afgelopen zes maanden met 8% gegroeid . Een derde denkt dat er geen verschil in rendement is. Twee derde van de beleggers past hun strategie ten aanzien van duurzaam beleggen de komende maand niet aan. Dit is al een tijd stabiel. Homan: “De belegger lijkt hier een wat kortetermijn focus te hebben. Dit jaar blijven duurzame beleggingen wat achter bij de brede markt, maar vorig jaar was dat andersom. Overigens wordt het achterblijven van duurzaam beleggen volledig veroorzaakt door de Amerikaanse markt, waar een tegenbeweging ten aanzien van duurzaam beleggen gaande is. In Europa doen duurzame aandelen het ook dit jaar beter dan conventionele aandelen.”

Dit jaar blijven duurzame beleggingen wat achter bij de brede markt, maar vorig jaar was dat andersom. Overigens wordt het achterblijven van duurzaam beleggen volledig veroorzaakt door de Amerikaanse markt, waar een tegenbeweging ten aanzien van duurzaam beleggen gaande is. In Europa doen duurzame aandelen het ook dit jaar beter dan conventionele aandelen. Bob Homan, hoofd ING Investment Office

Beursjaar opnieuw goed beoordeeld

Het oordeel over het beursjaar tot nu toe is vergelijkbaar met drie maanden geleden. Volgens 45% van de beleggers is het (veel) beter dan verwacht. Dit is geen verrassing, omdat de AEX stand in februari al een recordhoogte bereikte en toenam in de afgelopen maanden.

Onder beleggers die winst behaalden, was het gemiddelde rendement 6,2%. Een tiende van de beleggers had afgelopen maand een negatief rendement, wat iets meer is dan vorige maand.

 

Van invloed op de beurs

Volgens een derde van de beleggers zijn de wereldeconomie (32%) en de geopolitieke situatie (29%) het meest van invloed op de beurs. Beleggers zouden op dit moment minder snel anderen aanraden om de komende tijd te beleggen dan in december vorig jaar (17% vs. 24%). Waar beleggers in december überhaupt eerder advies over beleggen zouden geven, is het aandeel beleggers dat anderen liever niet adviseert weer even groot als in september en mei 2023.

 

ASML nog steeds grootste kanshebber

ASML Holding blijft volgens 22% van de respondenten de komende 3 maanden met stip op nummer één het meest kansrijke bedrijf om in te beleggen. De top-5 wordt bestaat verder uit Shell, ING, Aegon en BE Semiconductor Industries. ASM International verdwijnt deze maand uit dit rijtje.  

814x360_beleggersbarometer-mei24.png
  • png

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL