Beleggers zijn optimistisch over de komende drie maanden

ING BeleggersBarometer: Beleggers zien meer kansen in wereldeconomie door generatieve AI

De ING BeleggersBarometer is in juni met 6 punten gestegen. Vorige maand stond deze op 127, nu op 133. Van de beleggers verwacht 54% dat de AEX, de belangrijkste Nederlandse beursindex, de komende drie maanden zal stijgen. Volgens deze beleggers staat de AEX over drie maanden – dus in de maand september – op 920 punten. Een hogere waarde van de eigen beleggingsportefeuille verklaart mede het positievere sentiment. Ook zien beleggers dankzij generatieve AI meer kansen in de wereldeconomie. Meer dan de helft zegt inmiddels ervaring te hebben met het gebruik van kunstmatige intelligentie.

ING barometer - 06.png
  • png

Kansen door generatieve AI

Generatieve AI, zoals Chat GPT, is een vorm van kunstmatige intelligentie, die geautomatiseerd content creëert op basis van ‘prompts’, ofwel vragen of verzoeken van gebruikers. In vergelijking met een jaar geleden kennen meer beleggers de voor- en nadelen van generatieve AI. Dit percentage is gestegen van 59% naar 68%. Beleggers die hiermee bekend zijn maken er tegenwoordig vaker gebruik van. Iets meer dan de helft (51%) heeft ervaring met generatieve AI en 14% gebruikt het regelmatig.

 

Beleggers zien door generatieve AI meer kansen voor efficiëntie en snelheid in de wereldeconomie. Meer dan de helft van de beleggers (53%) denkt dat deze vorm van AI invloed heeft op banen, maar dat dit uiteindelijk niet zal leiden tot toename of verlies van werkgelegenheid. Daarentegen denkt één op de drie beleggers (29%) dat het wel banen gaat kosten.

 

Tot slot houdt twee derde van de beleggers (67%) geen rekening met de kansen en bedreigingen van generatieve AI op hun beleggingen. Dit percentage is even hoog als vorig jaar. Bijna één op de vijf beleggers (18%) houdt hier wél rekening mee. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Afgelopen jaar zijn de effecten van generatieve AI veel in het nieuws geweest. Het is dan ook niet verwonderlijk dat beleggers hier meer kennis over hebben vergaard - en meer zicht hebben op de effecten ervan. Het verbaast me wel dat zo weinig beleggers aandacht besteden aan generatieve AI bij beleggingen. De stijging die bijvoorbeeld het aandeel Nvidia door deze ontwikkeling heeft gemaakt, kan je als belegger nauwelijks zijn ontgaan.”

Het verbaast me wel dat zo weinig beleggers aandacht besteden aan generatieve AI bij beleggingen. De stijging die bijvoorbeeld het aandeel Nvidia door deze ontwikkeling heeft gemaakt, kan je als belegger nauwelijks zijn ontgaan. Bob Homan, hoofd ING Investment Office

Minder vertrouwen in crypto

Beleggers zien deze maand minder beleggingskansen in cryptocurrencies. Vorige maand zag 19% hier nog kansen in, nu is dat 13% van de beleggers. Ook is het vertrouwen in beleggen in cryptomunten afgenomen. Het aandeel beleggers met veel vertrouwen in crypto is gedaald van 9% naar 4% en het aandeel met weinig vertrouwen is juist gestegen van 30% naar 41%. Homan: “Wellicht heeft het gedaalde vertrouwen in cryptocurrencies te maken met de stabiele prijsontwikkeling in de afgelopen maanden. De meeste mensen die in crypto’s handelen doen dat waarschijnlijk vooral om snelle winsten te maken.”

 

Net als in de maand mei maken de ondervraagden dezelfde verdeling tussen traditionele beleggingen en cryptocurrencies in geval zij €10.000 zouden kunnen inzetten om te beleggen. De meeste beleggers zouden investeren in traditionele beleggingen, zoals fondsen, aandelen en ETF’s. Slechts 14% van beleggers zou investeren in cryptocurrencies. Aandelen (27%) en beleggingsfondsen (26%) blijven de meest kansrijke vormen van beleggen volgens de ondervraagden.

Wellicht heeft het gedaalde vertrouwen in cryptocurrencies te maken met de stabiele prijsontwikkeling in de afgelopen maanden. De meeste mensen die in crypto’s handelen doen dat waarschijnlijk vooral om snelle winsten te maken. Bob Homan, hoofd ING Investment Office

Kansrijk op de beurs

Volgens 28% van de respondenten blijven aandelen van ASML Holding het meest kansrijk in de AEX. ASM International (6%), Adyen (4%), Royal Dutch Shell (3%) en ING Group (3%) maken de top vijf van deze maand compleet. Volgens beleggers zijn de wereldeconomie (32%) en de geopolitieke situatie (31%) nog steeds het meest van invloed op de beurs.

 

Beleggersgedrag

Deze maand gedroegen beleggers zich niet anders op de beurs dan vorige maand. Meer dan de helft (58%) van de beleggers veranderde niets aan het totale bedrag dat zij beleggen op de beurs. Van diegenen die wel iets aan het totale bedrag veranderden, kocht 26% meer beleggingen dan dat zij verkochten. Vorige maand ging dit nog om 7% van beleggers.

540x200_barometer_juni24.png
  • png

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL