Bijna de helft (49%) van de Nederlandse jongeren (16 tot en met 27 jaar) heeft een financiële schuld. Dat blijkt uit onderzoek van ING naar de financiële gezondheid van Gen Z’ers. Ook geven jongeren die er financieel niet goed voor staan aan, daar moeilijk over te kunnen praten met anderen, bijvoorbeeld omdat zij zich kwetsbaar voelen. ING wil hier iets aan doen en start daarom een meerjarenprogramma om jongeren te helpen financieel gezond te zijn en te blijven. De campagne “Jouw geld, jouw keuze”, gemaakt in samenwerking met jongeren zelf, vormt de aftrap van het programma en is erop gericht om Generatie Z te stimuleren over geld te praten. Praten over geld geeft meer inzicht in financiën zodat financieel gezonde keuzes gemaakt kunnen worden. De campagne wordt ondersteund door Geldfit en jongeren magazines LINDA Meiden, Parra TV en Teenmag.
In het onderzoek beoordelen 420 Nederlandse jongeren tussen de 16 en 27 jaar (Generatie Z) hun financiële situatie. Hieruit blijkt dat 51% vindt dat zij er financieel goed voor staan, terwijl tegelijkertijd 49% ook schulden heeft. Veel jongeren hebben bijvoorbeeld een studieschuld of een persoonlijke lening. Ook maakt 52% van de jongeren gebruik van achteraf-betaalmiddelen zoals creditcards en apps zoals Klarna en Riverty. 11% van de jongeren heeft hierdoor schulden.
Karina (23): "Ik herken de financiële uitdagingen wel. Zelf heb ik een prima inkomen, heb ik nog nooit rood gestaan en betaal ik mijn rekeningen netjes op tijd. Maar toch zie ik mezelf niet als helemaal financieel gezond - ik heb een studieschuld van meer dan 20.000 euro die alleen maar blijft oplopen en ik koop veel te vaak onnodige spullen. Dat laatste komt vooral door social media."
Zelf heb ik een prima inkomen, heb ik nog nooit rood gestaan en betaal ik mijn rekeningen netjes op tijd. Maar toch zie ik mezelf niet als helemaal financieel gezond - ik heb een studieschuld van meer dan 20.000 euro die alleen maar blijft oplopen.Karina, 23 jaar en deelnemer van ING Money Lab, jongerenpanel van ING.
Karin Wartena, expert financiële gezondheid van jongeren bij ING: “In de huidige cultuur is het voor sommige jongeren lastig om financieel gezond te blijven. Unlimited data, eindeloos streamen, fast fashion, ongelimiteerde consumptie van sociale media waarop rijkdom en vakanties gepromoot worden. Keuzes maken is niet meer de norm. Daarnaast is geld uitgeven met je telefoon of smartwatch steeds makkelijker, sneller en daardoor onbewuster geworden. Ook achteraf-betalen behoort dankzij creditcards en betaalapps tot de mogelijkheid.”
Geld uitgeven is met je telefoon of smartwatch steeds makkelijker, sneller en daardoor onbewuster geworden. Ook achteraf-betalen behoort dankzij creditcards en betaalapps tot de mogelijkheid.Karin Wartena, expert financiële gezondheid van jongeren bij ING
Gen Z’ers die er financieel slecht voor staan hebben ook vaker (heel) weinig inzicht in hun uitgaven en inkomsten. Zij weten bijvoorbeeld vaker niet hoeveel zij maandelijks uitgeven (19%). Ook weet 15% niet welke abonnementen zij hebben en hoeveel geld zij daaraan kwijt zijn. Als reden hiervoor geeft 53% aan dat zij het controleren van financiën confronterend vinden. Daarnaast vinden deze jongeren het vaak lastig om over hun financiële situatie te praten. Deze groep voelt zich kwetsbaar (50%) en vindt het een moeilijk (30%) of ongemakkelijk (20%) onderwerp. Bovendien schaamt 18% van deze groep zich voor hun financiële situatie.
Karin Wartena: “ING wil jongeren helpen om financieel gezond te zijn en te blijven door ze te stimuleren in gesprek te gaan over geld en daarmee meer financieel inzicht en bewustzijn te creëren. Met het meerjarenprogramma helpt ING Gen Z’ers met het krijgen van inzicht in hun financiën, sparen, budgetteren, uitgaven beperken en inkomsten verhogen.”
ING wil jongeren helpen om financieel gezond te zijn en te blijven door ze te stimuleren in gesprek te gaan over geld en daarmee meer financieel inzicht en bewustzijn te creërenKarin Wartena
Het meerjarenprogramma wordt afgetrapt met de campagne “Jouw geld, jouw keuze”, gemaakt samen met een groep van zes jongeren. Met de campagne geeft ING een podium aan de jongeren om het onderwerp op hun eigen manier bespreekbaar te maken. Het bestaat uit een introductiefilm en online contentserie waarin de jongeren samen met influencers en experts hun ervaringen en inzichten rondom financiële gezondheid delen en met elkaar hierover het gesprek aan gaan. Zij praten over onderwerpen die spelen onder de doelgroep, zoals uitdagingen, schaamte en hulp vragen aan vrienden of familie. Ook delen experts tips, bijvoorbeeld over spaardoelen maken en inkomsten beheren. De campagne start op 10 september 2024 en loopt tot eind november.
De introductiefilm van de campagne "Jouw geld, jouw keuze" is hier te zien.
ING heeft dit onderzoek laten uitvoeren door onafhankelijk onderzoeksbureau Ruigrok. In totaal hebben 420 Nederlandse jongeren van 16 t/m 27 jaar (Generatie Z) de vragenlijst helemaal ingevuld. De steekproef is representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. Het onderzoek is uitgevoerd in juli-augustus 2024.
Contactgegevens
-
- Alexandra Schippers
-
Fraude & Cybersecurity
KYC
Corporate Sustainability
ING Nederland fonds - alexandra.schippers@ing.com
Kopieer link
https://nieuws.ing.nl/nl-NL/241043-ing-onderzoek-helft-van-jongeren-van-generatie-z-heeft-schuldenGerelateerde onderwerpen
Gerelateerde berichten
Iedereen zou moeten werken aan zijn digitale weerbaarheid
Vandaag gaat de campagne “Unlock Digitale Weerbaarheid” van start. Het is een initiatief van KPN en ING, in nauwe samenwerking met de politie en overheid, om de digitale weerbaarheid van Nederlande...
Reactie ING op uitzending van Radar over sanctiescreening en discriminatie
Het consumentenprogramma Radar besteedde op maandag 30 september 2024 aandacht aan sanctiescreening en discriminatie. Hier leest u onze reactie.
ING Nederland start ontwikkeling nieuwe hoofdkantoorlocatie
ING Nederland start met de ontwikkeling van een nieuwe hoofdkantoorlocatie aan de Bijlmerdreef 98 in Amsterdam Zuidoost. De bank verwacht medio 2027 het nieuwe kantoor te betrekken
Reactie ING op aankondiging Milieudefensie
ING's reactie op de aankonding van Milieudefensie dat zij een juridische procedure tegen ING start over ING's klimaataanpak.