ING BeleggersBarometer deze maand stabiel

Meeste Nederlandse beleggers trekken zich weinig aan van wereldwijde beursdaling


De meeste Nederlandse beleggers trekken zich weinig aan van de wereldwijde dalingen van de beurskoersen afgelopen augustus. Dat blijkt uit de ING BeleggersBarometer, die deze maand op 116 staat, vijf punten hoger dan vorige maand. De daling van beurskoersen deed de meeste beleggers relatief weinig en een volgende koersdaling zal voor driekwart van de beleggers ook geen reden zijn om hun beleggingsgedrag aan te passen. Beleggers zijn deze maand positiever over hun eigen beleggersportefeuille en de te verwachten ontwikkeling van de AEX, wat zorgt voor een lichte verbetering van het beleggerssentiment. Over beleggen in olie en gas zijn de meningen verdeeld.

ING Barometer - 09.png
  • png

Beleggers positiever

De onrust op de beurs in augustus deed 68% van de beleggers relatief weinig en voor 78% van de beleggers geldt dat zij naar aanleiding van de daling geen actie rondom hun beleggingen ondernamen. In september zijn beleggers positiever gestemd. Zij zijn bijvoorbeeld positiever over de waarde van hun eigen beleggersportefeuille. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Hoewel de AEX nog niet volledig is hersteld van de dip van begin augustus, zien beleggers dat herstel zeer snel kan volgen. Zo hebben zij ook een gunstiger voorspelling voor de komende 3 maanden en verwachten minder beleggers dat de AEX index gaat dalen.” De verwachting voor de AEX stand voor de maand december is 912. ASML Holding blijft volgens het grootste deel van de beleggers (17%) het meest kansrijke AEX-bedrijf voor de komende drie maanden, hoewel het animo voor dit aandeel sinds juni steeds wat kleiner lijkt te worden.

Hoewel de AEX nog niet volledig is hersteld van de dip van begin augustus, zien beleggers dat herstel zeer snel kan volgen. Zo hebben zij ook een gunstiger voorspelling voor de komende 3 maanden en verwachten minder beleggers dat de AEX index gaat dalen. Bob Homan, hoofd ING Investment Office

Beleggen in olie- en gasbedrijven blijft gewild

Meer dan zeventig procent van de beleggers denkt dat olie- en gasbedrijven nog een toekomst hebben in een wereld die verduurzaamt. Bijna een kwart van de beleggers (24%) denkt dat deze bedrijven een belangrijke schakel vormen in de verduurzaming. Bijna de helft van de beleggers (48%) denkt dat er nog lang vraag blijft bestaan naar olie en gas. En ongeveer een kwart van de beleggers denkt dat de rol van deze bedrijven steeds kleiner zal worden. Beleggen in deze bedrijven doet 37% van de beleggers. Het toekomstbeeld voor beleggingen in deze sector is gemengd. Zo schat 35% in dat beleggen in dergelijke bedrijven over 10 jaar minder aantrekkelijk gaat zijn dan nu. Vier op de tien gelooft dat het dan nog steeds aantrekkelijk is. Dit omdat de bedrijven een belangrijke bijdrage leveren aan verduurzaming of omdat olie en gas volgens hen gewild blijven. Homan: “Beleggers denken blijkbaar behoorlijk verschillend over dit onderwerp.”

Beleggers denken blijkbaar behoorlijk verschillend over dit onderwerp. Bob Homan, hoofd ING Investment Office

Vertrouwen in crypto neemt verder af

Aandelen (30%) en beleggingsfondsen (29%) blijven de meest kansrijke vormen van beleggen volgens beleggers zelf. Het vertrouwen in beleggen in cryptomunten (zoals Bitcoin) is het afgelopen kwartaal verder afgenomen. In maart zag 19% dit nog als meest kansrijke vorm van beleggen, deze maand is dit nog 7%. Ook is de groep beleggers die geen vertrouwen heeft in cryptomunten gegroeid van 23% naar 29%. Slechts 4% van de beleggers heeft veel vertrouwen in cryptomunten. Het beeld van hoe beleggers € 10.000 zouden verdelen tussen traditionele beleggingen en cryptocurrencies is al maanden stabiel. Van de ondervraagde beleggers zou 87% vooral investeren in traditionele beleggingen (fondsen, aandelen en ETF’s) en 13% van de beleggers zou investeren in cryptocurrencies.

814x360_beleggersbarometer-sept24.png
  • png

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL