ING BeleggersBarometer staat in oktober op 120 punten

Deel beleggers past beleggingsstrategie aan op Nederlandse belastingregels

Boven de vrijstellingsgrens in box 3 betalen beleggers soms meer belasting over hun vermogen dan wanneer ze een spaarrekening zouden hebben. Een deel van de beleggers past hierdoor zijn beleggingsstrategie aan. Eén op de tien belegt door de belastingregel minder in obligaties, omdat dit ze minder oplevert dan sparen. Een ander deel (7%) belegt om die reden buiten de beurs om, bijvoorbeeld in klassieke auto’s of kunst. Dat blijkt uit de ING BeleggersBarometer, die deze maand op 120 punten staat, 4 punten hoger dan in september.

Barometer oktober.png
  • png

Tijdens het onderzoek voor de ING BeleggersBarometer zijn beleggers bevraagd over de invloed van belastingregels op hun beleggingsstrategie. Beleggers nemen belastingregels zeker in ogenschouw. Een zeer klein deel van de beleggers (3%) overweegt zelfs aan het eind van het jaar tijdelijk uit te stappen en in het nieuwe jaar weer in te stappen, om zo de heffing over het vermogen te verminderen. Een kwart van de beleggers denkt dat ze de belastingdruk kunnen compenseren door gewoon te blijven beleggen. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Beleggen vraagt om een lange horizon. Het proberen te ‘timen’ van de markt pakt meestal niet goed uit voor beleggers. Zeker niet voor de lange termijn beleggers.” Het grootste deel van de beleggers is niet van plan om een andere beleggingsstrategie te volgen (43%). Een ander groot deel heeft hier (nog) niet over nagedacht (41%).

Beleggen vraagt om een lange horizon. Het proberen te ‘timen’ van de markt pakt meestal niet goed uit voor beleggers. Zeker niet voor de lange termijn beleggers. Bob Homan, hoofd ING Investment Office

Beleggers zien waardegroei beleggingsportefeuille

De ING BeleggersBarometer staat deze maand op 120 punten. Hiermee wordt de stijging die vanaf augustus 2024 zichtbaar is, doorgezet. Beleggers zijn positiever over de waarde van hun portefeuille: meer beleggers zien de afgelopen maand én het afgelopen jaar een waardestijging. De verwachte AEX-stand voor januari 2025 ligt op 917 punten, vergelijkbaar met de voorspelling van vorige maand voor december (912 punten).

 

Geopolitieke situatie en wereldeconomie meest invloedrijk op beurs

Voordat ASML Holding de kwartaalcijfers publiceerde, zag het grootste deel van de beleggers (19%) ASML als het meest kansrijke AEX-bedrijf voor de komende drie maanden. De rest van de top vijf is stabiel gebleven. Vier op tien beleggers weten niet in welke regio zij de komende drie maanden de meeste beleggingskansen verwachten (40%). Wanneer er wel een regio wordt aangegeven, blijft Nederland de regio met de grootste beurskansen (19%). Homan: “’Dit verrast me. Niet alleen omdat wij juist in deze tijd de beste kansen zien in de VS. Maar het bevestigt opnieuw de ‘homebias’ die veel Nederlandse beleggers blijkbaar nog hebben. Ik nodig beleggers uit hun blik te verbreden.”

Dit verrast me. Niet alleen omdat wij juist in deze tijd de beste kansen zien in de VS. Maar het bevestigt opnieuw de ‘homebias’ die veel Nederlandse beleggers blijkbaar nog hebben. Ik nodig beleggers uit hun blik te verbreden. Bob Homan, hoofd ING Investment Office

Beleggers zien de geopolitieke situatie en de wereldeconomie nog steeds als de factoren die het meest van invloed zijn op de beurs: beide factoren worden door 32% als meest invloedrijk gezien. ”Dat is volkomen begrijpelijk met het dagelijkse nieuws over de spanningen in het Midden-Oosten en de aanstaande presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten”, aldus Homan.

 Beleggersgedrag stabiel

In oktober hebben beleggers in totaal niet meer of minder gehandeld dan in de maanden ervoor. Het percentage beleggers dat in oktober verlies heeft geleden, is gedaald van 16% naar 6% in vergelijking met september. Onder de beleggers die winst boekten, was het gemiddelde rendement 6%, wat hoger is dan het rendement van september (4,9%).

 

Als beleggers een hypothetisch bedrag van € 10.000 zouden mogen beleggen dan, blijven beleggers traditioneel beleggen verkiezen boven crypto. De meerderheid (87%) zou het geld in traditionele beleggingen steken, en slechts 13% zou voor crypto kiezen.

Meeste beleggers zouden op PVV stemmen
Beleggers geven het huidige kabinet een gemiddeld rapportcijfer van 5,5. Dit is net iets hoger dan het demissionaire kabinet Rutte-IV, dat in maart van dit jaar een 5,4 kreeg. Als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden zijn, zou 18% van de beleggers op PVV stemmen en 16% op VVD. Beleggers zouden nu eerder op GroenLinks/PvdA (van 5% naar 10%) of CDA (van 4% naar 8%) stemmen dan in april dit jaar. NSC is juist minder populair geworden, met een daling van 7% in april naar 3% in oktober

540x200_beleggersbarometer-okt24.png
  • png

 

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL