De ING BeleggersBarometer staat in november op een positieve stand van 117, drie punten lager dan in oktober. Uit het onderzoek blijkt dat beleggers terughoudend zijn ten opzichte van duurzaam beleggen. Hoewel 64% van de beleggers kansen ziet bij bedrijven die bijdragen aan de energietransitie heeft slechts 21% van de beleggers daadwerkelijk geïnvesteerd in dergelijke bedrijven. Om voor een volledig duurzame beleggingsportefeuille een klein beetje rendement in te leveren is 16% bereid. Verder beschouwt een groeiend aantal beleggers de geopolitieke situatie als meest invloedrijke factor op de beurs. En wordt ASML gezien als het meest kansrijke AEX-bedrijf.
Een meerderheid (64%) geeft aan niet van plan te zijn duurzamer te gaan beleggen. Deze terughoudendheid is vermoedelijk te verklaren doordat duurzame aandelen dit jaar in rendement wat achterblijven bij de brede markt. Ruim de helft van de beleggers (54%) is namelijk van mening dat duurzaam beleggen minder rendement oplevert dan niet-duurzaam beleggen. Een derde denkt echter dat duurzaam en niet-duurzaam beleggen evenveel rendement oplevert. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Dit jaar blijven duurzame beleggingen inderdaad iets achter ten opzichte van de brede markt. Voor de vergelijkbare wereldindices is dat 2%. Kijken we terug op een periode van 12 jaar, dan zien we dat de duurzame index het 40% beter heeft gedaan dan de brede wereldindex voor aandelen, namelijk 400% tegen 360%.”
Dit jaar blijven duurzame beleggingen inderdaad iets achter ten opzichte van de brede markt. Voor de vergelijkbare wereldindices is dat 2%. Kijken we terug op een periode van 12 jaar, dan zien we dat de duurzame index het 40% beter heeft gedaan dan de brede wereldindex voor aandelen, namelijk 400% tegen 360%.Bob Homan, hoofd ING Investment Office
Deze maand staat de BeleggersBarometer-index op een score van 117. Dit is vergelijkbaar met voorgaande maanden en 3 punten lager dan in oktober. Beleggers zijn iets minder positief over hun beleggingsportefeuille en de verwachtingen voor de komende drie maanden dan vorige maand. Een kleiner deel zag een waardestijging, en een groter deel verwacht dat de waarde van hun portefeuille zal afnemen in de toekomst. Homan: “Dit zal vooral te maken hebben met de home-bias van beleggers. De Europese beurzen vielen na de overwinning van Trump namelijk terug, terwijl de Amerikaanse beurzen verder opliepen.” Daarnaast voorspellen beleggers dat de AEX in februari een niveau van 880 zal bereiken, wat lager is dan de voorspelling van vorige maand voor januari, die uitging van een stand van 917.
De Europese beurzen vielen na de overwinning van Trump terug, terwijl de Amerikaanse beurzen verder opliepen.Bob Homan, hoofd ING Investment Office
Een groeiend aantal beleggers beschouwt de geopolitieke situatie als meest invloedrijke factor op de beurs, met een toename van 32% naar 39%. Dit is vermoedelijk te verklaren door de Amerikaanse verkiezingen. “Beleggers hebben in mijn ogen gelijk. Normaal zeggen wij: ‘Negeer politieke risico’s’, maar dit keer doen ze er wel degelijk toe. Ook de wereldeconomie blijft volgens beleggers een belangrijke invloed uitoefenen (37%). De groei van deze economie is natuurlijk heel belangrijk voor beleggers, omdat deze direct van invloed is op de winstgroei van bedrijven.”
De rente wordt door een kleiner aantal beleggers als meest invloedrijk ervaren en is ook gedaald van 18% naar 11%.
Normaal zeggen wij: ‘Negeer politieke risico’s’, maar dit keer doen ze er wel degelijk toe. Ook de wereldeconomie blijft volgens beleggers een belangrijke invloed uitoefenen (37%). De groei van deze economie is natuurlijk heel belangrijk voor beleggers, omdat deze direct van invloed is op de winstgroei van bedrijven.Bob Homan, hoofd ING Investment Office
Ondanks dat ASML het de afgelopen maand slechter deed op de beurs, blijft het volgens het grootste deel van de beleggers (20%) het meest kansrijke AEX-bedrijf voor de komende drie maanden. ASM International vertoont een daling en verdwijnt uit de top 5. Ahold Delhaize wordt juist als kansrijker gezien dan een maand geleden en staat deze maand op plek 3. Royal Dutch Shell (plek 2), ING Groep (plek 4) en Unilever (plek 5), maken de top 5 compleet.
Contactgegevens
-
- Karin van der Pol
-
Consumer Lending
HR
ING Kantoren en Servicepunten
Private Banking & Investment - karin.van.der.pol@ing.com
Gerelateerde onderwerpen
Gerelateerde berichten
ING-onderzoek: het gemak van achteraf betalen komt met financiële risico's
Achteraf betalen groeit in Nederland, maar 32% van de gebruikers ervaart betaalproblemen. ING benadrukt het belang van bewustwording en bescherming.
Het ING Nederland fonds viert recordjaar en 10-jarig jubileum
Sinds 2015 investeerde het ING Nederland fonds bijna €40 miljoen in maatschappelijke projecten voor digitale inclusie, werk en financiële gezondheid.
ING: Tweederde bedrijven verwacht de verduurzamingsinspanningen in 2025 te versnellen
Nederlandse bedrijven verwachten hun verduurzamingsinspanningen in 2025 te versnellen. Ook de investeringen in verduurzaming nemen toe. Tegelijkertijd zijn er zorgen over de haalbaarheid van verduu...
Lagere hypotheekrente bij verduurzamen woning
Om verduurzaming van woningen verder te stimuleren introduceert ING op 30 april een nieuw prijsmodel voor hypotheken waarbij ook het energielabel in de hypotheekrente wordt meegewogen.
ING neemt twee keer een Gouden Stier in ontvangst
ING heeft tijdens de uitreiking van de IEX Gouden Stieren twee prijzen gewonnen. Bekroond werd ING in de categorie ‘Beste Aanbieder van Duurzame Beleggingsfondsen’ en ook de publieksprijs voor ‘Bes...