ING BeleggersBarometer daalt door negatievere kijk op portefeuille

Meer beleggers zien kansen in Verenigde Staten

De ING BeleggersBarometer staat deze maand op 118 punten, 8 punten lager ten opzichte van december vorig jaar. Het sentiment onder beleggers blijft daarmee positief, al zijn beleggers wat negatiever over de waarde van de eigen beleggingsportefeuille in de afgelopen maand. Afgelopen jaar zijn de beurskoersen, met name die in de Verenigde Staten, flink opgelopen. Meer beleggers zien dan ook kansen op de beurs in de Verenigde Staten. Daarentegen maken beleggers zich de meest zorgen over de geopolitieke spanningen in de wereld. Dat aandeel groeit van 42% naar 52%. Een eind aan oorlogen zou in het komend kwartaal voor de meeste vreugde zorgen onder beleggers.

grafiek ING BeleggersBarometer januari.png
  • png

De daling van de ING BeleggersBarometer is deze maand ingegeven doordat meer beleggers een daling in de waarde van hun portefeuille ervaren (18% t.o.v. 10% in december). Het aandeel beleggers dat een negatief rendement behaalde, is gestegen van 4% naar 12%. Ook verwacht een groter deel een verslechtering van hun financiële situatie in de komende drie maanden. Daarnaast zijn de verwachtingen voor de AEX pessimistischer geworden. Beleggers denken dat de AEX in april 2025 op 887 zal staan, wat lager is dan de voorspelling van december voor maart (898).

Kansen in de Verenigde Staten

Vergeleken met oktober (14%) zien meer beleggers deze maand (30%) kansen op de beurs in de Verenigde Staten. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de uitslag van de presidentsverkiezingen. Voor de komende drie maanden noemen beleggers Nederland met 14% als tweede kansrijke regio, wat een daling is ten opzichte van oktober (19%).

Simon Wiersma, beleggingsstrateeg ING Investment Office: “Met een daling van 11% naar 7% wordt beleggen in Europa ook als minder kansrijk gezien. Ik begrijp de negatieve stemming, maar we zien vanwege de lage waardering hier juist weer wat kansen in bijvoorbeeld aandelen in de sectoren duurzame consumentengoederen, gezondheidszorg en financiën. Die zijn sterk achtergebleven in vergelijking met Amerikaanse sectorgenoten.”

We zien vanwege de lage waardering in Europa juist wat kansen in bijvoorbeeld aandelen in de sectoren duurzame consumentengoederen, gezondheidszorg en financiën. Die zijn sterk achtergebleven in vergelijking met Amerikaanse sectorgenoten. Simon Wiersma, ING Investment Office

Ondanks de dalingen in het laatste kwartaal zijn de beurskoersen het afgelopen jaar in totaal gestegen, met name in de Verenigde Staten. Volgens het merendeel (43%) van de beleggers horen dit soort stijgingen erbij, net zoals dalingen. Toch vindt een kwart dat de beurskoersen té hard zijn gestegen, waardoor zij zich zorgen maken over een mogelijke klap naar beneden. Wiersma: “Dit herkennen we. We zijn eind vorig jaar ook iets voorzichtiger geworden over aandelen en hebben in onze beleggingsstrategieën de weging ervan teruggebracht naar neutraal.”

We zijn eind vorig jaar ook iets voorzichtiger geworden over aandelen en hebben in onze beleggingsstrategieën de weging ervan teruggebracht naar neutraal. Simon Wiersma, ING Investment Office

Einde aan oorlogen bezorgt beleggers vreugde

De geopolitieke situatie is voor 41% van de beleggers de meest invloedrijke factor op de beurs en de helft van de beleggers (52%) maakt zich zorgen over de geopolitieke situatie, een stijging ten opzichte van januari vorig jaar (42%). Voor zes op de tien beleggers zou het mogelijke einde aan diverse oorlogen wereldwijd de meeste vreugde brengen in de komende drie maanden.

Belangrijk om kalm te blijven bij beursbewegingen

Voor 44% van de ondervraagde beleggers is de belangrijkste les van het afgelopen beleggingsjaar opnieuw dat je kalm moet blijven als de beurs beweegt. Daarnaast vinden veel beleggers het spreiden van beleggingen een belangrijke les (28%). Voor het komende jaar hebben beleggers vooral het voornemen om zich meer met hun beleggingen bezig te houden (24%), meer geld in beleggen te steken (20%) en zich minder te laten leiden door emoties (18%). “De daad blijkt bij het woord te worden gevoegd. We zien in de eerste weken van januari een behoorlijke toename bij beleggen,“ aldus Wiersma. Beleggen lijkt ook een populairder gespreksonderwerp te worden: het aantal mensen dat wekelijks met anderen over beleggen praat, is gestegen van 13% naar 19%. Tegelijkertijd is de groep die slechts eens per jaar over beleggen praat, afgenomen van 41% naar 34%.

We zien in de eerste weken van januari een behoorlijke toename bij beleggen. Simon Wiersma, ING Investment Office

Vertrouwen in crypto neemt weer af

ASML wordt door de meeste beleggers (21%) gezien als het meest kansrijke AEX-bedrijf voor de komende drie maanden. Shell staat op de tweede plaats (7%). Het vertrouwen in crypto, dat in december toenam, lijkt weer wat af te nemen. Beleggers geven aan dat zij bij een verdeling van €10.000 een kleiner deel aan cryptocurrencies zouden toewijzen: dit daalt van 20% naar 16%. Het grootste deel van het bedrag (84%) zou naar traditionele beleggingen gaan.

540x200_barometer_jan25.png
  • png

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL