In 2024 verbond ING 350 slachtoffers van datingfraude anoniem door naar Geldfit. 70% van deze gedupeerden kwam door het gesprek met een medewerker van Geldfit tot inzicht dat er inderdaad sprake was van oplichting en verbrak vervolgens het contact met de oplichter. Een bijkomend positief effect van de gesprekken met Geldfit is dat deze slachtoffers 60% minder financiële schade aan de oplichting hebben overgehouden, dan slachtoffers die het gesprek niet aangingen.
Eind 2023 is ING de samenwerking met Geldfit gestart om ING-klanten die slachtoffer zijn van datingfraude te helpen. ING verbindt de klant door naar Geldfit, waar zij anoniem hun verhaal kunnen doen. Medewerkers van Geldfit bieden een luisterend oor en helpen slachtoffers het contact met de oplichter te verbreken. Het doel van de samenwerking is om verdere emotionele en financiële schade te voorkomen. 79% van de doorverbonden klanten is zeer tevreden met de hulp die zij krijgen dankzij de samenwerking. 50% van hen heeft zelfs de stap genomen om een vriend of familie in te lichten.
"Dat is waar we het voor doen!" stelt Adine Wempe, directeur Fraude bij ING. "Als bank waarschuwen wij onze klanten voor datingfraude, maar deze oplichters zijn zeer gewiekst. Zij overtuigen hun slachtoffers ervan dat de bank niet te vertrouwen is. Veel slachtoffers schamen zich bovendien ontzettend, waardoor zij hun ervaring met niemand durven te delen. Daarom ben ik zo blij met deze goede resultaten. Bij Geldfit kunnen onze klanten anoniem hun verhaal kwijt en dat is belangrijk om deze nare ervaring te verwerken." ING heeft de samenwerking met Geldfit sinds juli 2024 uitgebreid naar andere complexe vormen van oplichting, zoals investeringsfraude.
Dat is waar we het voor doen! (..) Daarom ben ik zo blij met deze goede resultaten. Bij Geldfit kunnen onze klanten anoniem hun verhaal kwijt en dat is belangrijk om deze nare ervaring te verwerken.Adine Wempe, directeur Fraude bij ING
ING waarschuwt haar klanten voor datingfraude. Wanneer ING het vermoeden heeft dat een klant te maken heeft met datingfraude benoemt ING in gesprek met de klant signalen die op fraude kunnen duiden. Voorbeelden hiervan zijn dat de ‘geliefde’ nooit in het echt wil afspreken en met enige regelmaat vraagt om financiële hulp. In de praktijk is het echter lastig voor een medewerker van een bank om tot een slachtoffer door te dringen en hem of haar in te laten zien dat hun ‘online liefde’, helemaal niet bestaat.
Linda ⃰, belteammedewerker bij Geldfit, hoort vanuit het contact met slachtoffers hoe deze oplichters keihard misbruik maken van de kwetsbaarheid van mensen: “Voor sommige slachtoffers is er dankzij de nieuwe ‘liefde’ een einde gekomen aan eenzaamheid. Als slachtoffers bij Geldfit terechtkomen zijn ze vaak sterk overtuigd van hun relatie. Meestal kost het een aantal gesprekken om het slachtoffer bewust te maken van de fraude. Als men inziet dat er inderdaad sprake is van fraude, nemen we vanuit Geldfit de tijd om hen vanuit dat besef verder te helpen. We adviseren om in actie te komen, het te delen met mensen om hen heen, aangifte te doen en hulp te zoeken bij Slachtofferhulp of de Fraudehelpdesk. Belangrijk is dat je erover praat en beseft dat je niet de enige bent die dit overkomt.”
Voor sommige slachtoffers is er dankzij de nieuwe ‘liefde’ een einde gekomen aan eenzaamheid. (...) Belangrijk is dat je erover praat en beseft dat je niet de enige bent die dit overkomt.Linda, belteammedewerker bij Geldfit
Adine Wempe, “Het wordt steeds moeilijker om nep van echt te onderscheiden. En daar maken oplichters maar wat graag misbruik van. Met de mogelijkheden die AI biedt zal het steeds makkelijker worden om op grote schaal mensen op te lichten via social media en de telefoon. Daarom is het echt belangrijk dat we dit als samenleving gezamenlijk tegen gaan.” ING roept daarom ook andere partijen, zoals bedrijven in sociale media en telecom, op om maatregelen te nemen tegen dit soort oplichting.
Contactgegevens
-
- Alexandra Schippers
-
Fraude & Cybersecurity
KYC
Corporate Sustainability
ING Nederland fonds - alexandra.schippers@ing.com
Gerelateerde onderwerpen
Gerelateerde berichten
ING lanceert nieuwe merkcampagne
ING introduceert vandaag een nieuw campagneconcept waarin de bank laat zien hoe klanten de services van ING kunnen gebruiken. En vooral: hoe goed dat voelt voor de klant. De eerste campagne gaat ov...
Bankhelpdeskfraude met 43% gedaald door Check het Gesprek
ING-klanten verminderen bankfraude met 43% dankzij de Check het Gesprek-functie in de app. Meer dan 10.000 gebruikers per maand.
Iedereen zou moeten werken aan zijn digitale weerbaarheid
Vandaag gaat de campagne “Unlock Digitale Weerbaarheid” van start. Het is een initiatief van KPN en ING, in nauwe samenwerking met de politie en overheid, om de digitale weerbaarheid van Nederlande...
ING en KPN zetten zich in om consumenten digitaal weerbaar te maken
ING en KPN lanceren het kennisplatform Digitale Weerbaarheid om online veiligheid te vergroten. Ze nodigen andere organisaties uit om bij te dragen aan deze missie.