Vooral jonge vrouwen missen vertrouwen in hun geldzaken, ondanks brede wens naar financiële onafhankelijkheid
Hoewel bijna alle vrouwen in Nederland financiële onafhankelijkheid belangrijk vinden, voelt slechts iets meer dan de helft zich zeker over haar financiële kennis. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van ING naar de financiële positie van vrouwen in Nederland. Vooral jongere vrouwen onder de 35 jaar ervaren onzekerheid over hun geldzaken, terwijl oudere vrouwen, met name 65-plussers, zich juist zekerder voelen.
- 93% van de vrouwen vindt financiële zelfstandigheid belangrijk
- 97% wil zelf beslissen over haar geld
- Slechts 55% voelt zich zeker over haar financiële kennis
- Bij vrouwen jonger dan 35 jaar ligt dit percentage zelfs maar op 33%
- 50% van de vrouwen heeft behoefte aan financiële hulp
- Slechts 13% praat regelmatig met anderen over geldzaken
“Financiële gezondheid gaat over de vrijheid hebben om te doen wat belangrijk is,” zegt Japke Kaastra, Hoofd Financiële Gezondheid bij ING Nederland. “En dat gun ik iedereen. De kans om dat te bereiken wordt groter als je zelf aan de bal speelt: dat begint met inzicht hebben in wat belangrijk voor je is, kansen pakken als ze zich voordoen en jezelf behoeden voor het maken van missers, zoals het kopen van dingen die je eigenlijk niet nodig hebt.”
Financiële gezondheid gaat over de vrijheid hebben om te doen wat belangrijk is.Japke Kaastra, Hoofd Financiele Gezondheid bij ING
Vrijwel alle vrouwen (97%) vinden het belangrijk om financieel gezond te zijn. De belangrijkste redenen zijn het vermijden van financiële zorgen (75%) en het kunnen opvangen van onverwachte tegenslagen (72%). Toch voelt slechts 33% van de vrouwen onder de 35 zich zeker over hun financiële kennis en slechts 34% weet hoe ze geldzaken moeten regelen bij verandering.
De helft van de vrouwen geeft aan behoefte te hebben aan financiële hulp – vooral jongere vrouwen van onder de 35 jaar. Jongere vrouwen zoeken vooral informatie over toeslagen, advies over beleggen en belastingvoordeel. Opvallend is dat slechts 13% van de vrouwen regelmatig met anderen praat over geldzaken. Een kwart van de jonge vrouwen (tot de 35 jaar) praat regelmatig met anderen over geldzaken, versus slechts 4% van de 65-plussers.
Japke Kaastra, Hoofd Financiële Gezondheid bij ING Nederland: "Praten over geld is belangrijk. Het vergroot je inzicht en bewustzijn. Je gaat automatisch kritischer kijken naar je uitgaven, waardoor je grip krijgt op je uitgaven en ontdekt waar de ruimte zit om te groeien. Misschien zet je zelfs geld opzij om te beleggen – een stap die niet alleen vertrouwen geeft, maar op de lange termijn ook echte financiële vrijheid kan opleveren.”
Praten over geld is belangrijk. Het vergroot je inzicht en bewustzijn. Je gaat automatisch kritischer kijken naar je uitgaven, waardoor je grip krijgt op je uitgaven en ontdekt waar ruimte zit om te groeien.Japke Kaastra, Hoofd Financiele Gezondheid bij ING
Van de vrouwen ervaart 61% belemmeringen bij het realiseren van haar dromen. Voor een kwart van de vrouwen vormt geld de grootste drempel. Terwijl, naast gezondheid en geluk, financiële zorgeloosheid het belangrijkste levensdoel is voor vrouwen.
“Financiële gezondheid geeft vrouwen vrijheid, zekerheid en eigenwaarde,” aldus Kaastra. “Het begint met inzicht en het lef om het gesprek aan te gaan. Om geen kansen te missen, kan je daar niet vroeg genoeg mee beginnen.”
Financiële gezondheid geeft vrouwen vrijheid, zekerheid en eigenwaarde.Japke Kaastra, Hoofd Financiele Gezondheid bij ING Nederland
Het onderzoek is onderdeel van ING’s bredere inzet voor financiële gezondheid en female empowerment, onder meer via de recente EK-campagne waarin vrouwenvoetbal en financiële onafhankelijkheid centraal staan. ING wil met dit onderzoek bewustwording creëren en vrouwen helpen om meer grip te krijgen op hun geldzaken.
Lees hier meer van ING over financiële gezondheid en female empowerment.
Contactgegevens
-
- Alexandra Schippers
-
Fraude & Cybersecurity
KYC
Corporate Sustainability - alexandra.schippers@ing.com
Kopieer link
https://nieuws.ing.nl/nl-NL/251870-ing-onderzoek-helft-van-de-nederlandse-vrouwen-heeft-behoefte-aan-financiele-hulpGerelateerde onderwerpen
Gerelateerde berichten
ING-onderzoek: het gemak van achteraf betalen komt met financiële risico's
Achteraf betalen groeit in Nederland, maar 32% van de gebruikers ervaart betaalproblemen. ING benadrukt het belang van bewustwording en bescherming.
Het ING Nederland fonds viert recordjaar en 10-jarig jubileum
Sinds 2015 investeerde het ING Nederland fonds bijna €40 miljoen in maatschappelijke projecten voor digitale inclusie, werk en financiële gezondheid.
ING: Tweederde bedrijven verwacht de verduurzamingsinspanningen in 2025 te versnellen
Nederlandse bedrijven verwachten hun verduurzamingsinspanningen in 2025 te versnellen. Ook de investeringen in verduurzaming nemen toe. Tegelijkertijd zijn er zorgen over de haalbaarheid van verduu...
Lagere hypotheekrente bij verduurzamen woning
Om verduurzaming van woningen verder te stimuleren introduceert ING op 30 april een nieuw prijsmodel voor hypotheken waarbij ook het energielabel in de hypotheekrente wordt meegewogen.