Het vertrouwen onder particuliere beleggers blijft in juli stabiel, blijkt uit de ING BeleggersBarometer. De index noteert een licht positieve stand van 110, vrijwel gelijk aan juni (107). Beleggers blijven positief over de economie, hun eigen financiële situatie en de waarde van hun portefeuille. Dat optimisme zorgt voor een toename van offensieve beleggingsportefeuilles onder beleggers. De AEX-verwachting is onveranderd: men voorziet in oktober een stand van 923. Wel zijn beleggers minder optimistisch over kansen in de VS, en lopen de meningen uiteen over de impact op de financiële markten van de aangekondigde importtarieven van president Trump.
Simon Wiersma, beleggingsstrateeg bij het ING Investment Office: “Beleggers blijven in juli standvastig in hun vertrouwen, ondanks toenemende geopolitieke spanningen en onduidelijkheid over nieuwe importheffingen. De verwachting dat beleggen in technologie, zoals in ASML, en in Europa ook komend halfjaar kansen bieden, laat zien dat beleggers hun blik richten op structurele groei, in plaats van zich te laten leiden door korte termijn onrust.”
Beleggers blijven in juli standvastig in hun vertrouwen, ondanks toenemende geopolitieke spanningen en onduidelijkheid over nieuwe importheffingen.Simon Wiersma, beleggingsstrateeg ING Investment Office
Voor 49% van de beleggers is geopolitieke onrust nog steeds de belangrijkste factor die de beurs beïnvloedt, gevolgd door de wereldwijde economische situatie (35%). Deze onrust is voor beleggers eerder een koopmoment (31%) dan een verkoopmoment (14%) geweest. Maar voor de meeste beleggers (55%) speelt deze onrust geen rol in hun beleggingsbeslissingen. De verwachtingen over de impact van de nieuwe importtarieven lopen uiteen: vier op de tien beleggers verwachten onrust op de beurs, terwijl nog eens vier op de tien (38%) denkt dat het effect beperkter zal zijn dan eerder dit jaar.
Voor het komende half jaar verwachten de meeste beleggers (46%) een stijging van de beurs die vergelijkbaar is met de eerste helft van dit jaar. Vorig jaar verwachtte 53% van de beleggers dat. Meer beleggers verwachten nu een lichte daling van de beurs (van 18% naar 24% juli 2025). Europa wordt nu fors vaker dan een jaar geleden genoemd als regio met de meeste beleggingskansen (van 21% naar 32% in juli 2025), terwijl de VS juist minder kansrijk wordt geacht (15% in 2025 vs. 24% in 2024). Voor het komende halfjaar verwachten beleggers de meeste kansen in de technologie/IT-sector (42%), gevolgd door grondstoffen (14%) en onroerend goed (12%).
Meer dan de helft van de beleggers (54%) kiest ervoor om hun portefeuille zelf te beheren. Een afgenomen meerderheid (van 62% in juni naar 54% in juli) omschrijft hun risicoprofiel als gemiddeld, terwijl het aandeel dat dit als offensief ziet is gestegen van 21% naar 28%. “Een offensief risicoprofiel betekent dat men bewust meer risico neemt in de hoop op een hoger rendement. Het feit dat meer beleggers hun risicoprofiel als offensief omschrijven, wijst op een groeiend vertrouwen in de markten,” aldus Wiersma. Toch houdt de meerderheid (52%) hun portefeuille ongewijzigd. Beleggers die actief handelden, kochten over het algemeen meer beleggingen dan ze verkochten (26% vs 29% in juni).
Het feit dat meer beleggers hun risicoprofiel als offensief omschrijven, wijst op een groeiend vertrouwen in de markten.Simon Wiersma, beleggingsstrateeg ING Investment Office
ASML Holding, dat juist een week geleden nog liet weten onzeker te zijn over de eigen groei, blijft volgens beleggers het meest kansrijke AEX-bedrijf: 21% ziet hier de meeste kansen voor de komende drie maanden. Europa (zonder Nederland) wordt het vaakst genoemd als regio met de grootste beleggingskansen (22%), gevolgd door Nederland zelf (19%). De technologie- en IT-sector blijft favoriet met 42%, gevolgd door grondstoffen (14%) en vastgoed (12%).
Sinds november 2002 peilt ING het beleggersvertrouwen onder particuliere Nederlandse beleggers met de BeleggersBarometer. Dit instrument is door ING ontwikkeld en bepaalt met 11 vragen de index voor het beleggersvertrouwen. De index loopt van 0 ‘zeer pessimistisch’, via 100 ‘neutraal’ tot het maximum van 200 ‘zeer optimistisch’. De aspecten van de index zijn: de economische situatie in Nederland, de financiële situatie van het huishouden, de waarde van de beleggingsportefeuille en de AEX.
Onderzoeksbureau Blauw ondervraagt maandelijks via internet een representatieve steekproef van ruim 400 Nederlandse particuliere beleggers. De gegevens worden gedurende de eerste twee weken van iedere maand verzameld. Elke maand worden andere beleggers ondervraagd om paneleffecten te voorkomen. Naast de vragen die de index bepalen, worden andere periodieke en actuele vragen gesteld. ING aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie.
Contactgegevens
-
- Karin van der Pol
-
Consumer Lending
HR
ING Kantoren en Servicepunten
Private Banking & Investment - karin.van.der.pol@ing.com
Kopieer link
https://nieuws.ing.nl/nl-NL/252526-ing-beleggersbarometer-vertrouwen-blijft-stabiel-in-juli/Gerelateerde onderwerpen
Gerelateerde berichten
ING BeleggersBarometer: beleggersvertrouwen weer positief
De ING BeleggersBarometer stijgt in juni verder naar een score van 107, een verdere toename ten opzichte van de 93 in mei. Beleggers zijn in juni positiever over de waarde van hun eigen beleggingsp...
ING BeleggersBarometer: beleggersvertrouwen krabbelt weer op
Na twee maanden van stevige dalingen laat de ING BeleggersBarometer in mei een voorzichtig herstel in vertrouwen zien. De barometer stijgt en komt uit op een score van 93.
ING BeleggersBarometer: Beleggersvertrouwen daalt door beursonrust
Het vertrouwen van particuliere beleggers in de beurs liep in april opnieuw een flinke deuk op. De ING BeleggersBarometer daalt opnieuw en komt uit op een score van 69, het laagste niveau in tweeën...
ING BeleggersBarometer daalt flink met 31 punten
De ING BeleggersBarometer maakt deze maand een fikse duik naar een score van 91 punten. De index is sinds oktober 2023 niet zo laag geweest. Minder beleggers zagen de afgelopen maanden een waardegr...